• Mononews TV

    Οι δέκα δρόμοι στους οποίους δεν θα θέλατε να οδηγήσετε!


    Όπως λέει και το τραγούδι του διάσημου καλλιτέχνη, Τζον Ντένβερ, «Οι επαρχιακοί δρόμοι μας οδηγούν στο σπίτι μας, στο μέρος όπου ανήκουμε». Υπάρχουν δρόμοι εύκολοι να τους διαπεράσει κανείς και άλλοι, που δεν είναι τόσο «βατοί». Εδώ παρουσιάζονται μερικές από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε δρόμους, που δεν είναι ορατές ούτε και στους χάρτες της Google.

    Παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο δύσβατους δρόμους του κόσμου:

    Zoji La, Ινδία

    Περικλείοντας τα Ιμαλάια, ο δρόμος αυτός είναι ένας από τους ψηλότερους δρόμους του κόσμου, καθώς ανελκύεται πάνω στο βουνό. Αυτό το πέρασμα στην Ινδία έχει μήκος σχεδόν 9 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε ύψος 3.505,2 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και προσφέρει μοναδική θέα, όντας ο δεύτερος ψηλότερος δρόμος του κόσμου. Αν και το κλίμα της περιοχής είναι γενικά ξηρό, το γεγονός ότι ο δρόμος ανεβαίνει τόσο ψηλά, σημαίνει ότι συχνά αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χειμωνιάτικες καταιγίδες.

    Μάλιστα, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του χειμώνα, ο δρόμος αυτός παραμένει κλειστός. Αυτό εφαρμόζεται γιατί, ακόμη και αν περάσει μια δυνατή μπόρα, ο δρόμος εξακολουθεί να είναι άβατος, καθώς το έδαφος είναι υγρό, λασπωμένο και υποχωρεί, κάνοντας την πρόσβαση σχεδόν αδύνατη ακόμη και για τα πιο καλά εξοπλισμένα οχήματα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτός ο δρόμος δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην πόλη Λαντάκ, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί τη μοναδική δίοδο από και προς την πόλη.

    Pan-American Highway, Βόρεια και Νότια Αμερική

    Ο δρόμος αυτός αντιμετωπίζει κάθε πιθανή καιρική συνθήκη που μπορεί να φανταστεί κανείς. Εκτείνεται σε μήκος 48.280,32 χιλ. από την Αλάσκα, έως και την Αργεντινή, ο δρόμος είναι γνωστός ως ο μεγαλύτερος επιβατικός δρόμος του κόσμου. Κάθε χώρα από την οποία περνάει ο δρόμος έχει δικές της πολιτικές πρόσβασης. Αν κανείς επιθυμεί να ζήσει την εμπειρία του να διανύσει, σε μια διαδρομή, όλο το μήκος του δρόμου, θα πρέπει να φροντίσει να έχει ένα όχημα κατάλληλα εξοπλισμένο, καθώς στη διαδρομή του θα συναντήσει δρόμους χιονισμένους, λασπόδρομους, που έχουν βουλιάξει σε νερά και πολλά άλλα.

    Το κομμάτι που ενώνει τη βόρεια με τη νότια Αμερική, το οποίο διασχίζεται με ferry, οδηγεί σε έναν δρόμο, στον οποίο μπορεί κανείς εύκολα να χαθεί, αν δεν είναι πολύ προσεκτικός. Αν χαθεί, θα βρεθεί να διανύει ατελείωτα χιλιόμετρα, μέσα σε ένα άδειο, ερημικό τοπίο, για να καταλήξει τελικά σε ένα επαρχιακό σημείο, όπου την πρόσβασή του θα εμποδίζουν ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Χιονοθύελλες κάνουν την πρόσβαση δύσκολη το χειμώνα, ενώ οι τροπικές βροχές των περιόδων με υγρασία κόβουν την κυκλοφορία του δρόμου προς τη νότιο Αμερική.

    Ο δρόμος αυτός της Αμερικής είναι ουσιαστικά ο δρόμος στον οποίο πραγματικά όλα είναι πιθανά.

    Khardung La, Ινδία

    Αυτό το πέρασμα βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά και από αυτό του δρόμου Zoji La, που προαναφέρθηκε. Είναι ακόμη ένας στρατηγικά σημαντικός δρόμος για την κυβέρνηση της Ινδίας. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν και την Κίνα. Πολύ συχνά, ο δρόμος αυτός κλείνει από το στρατό της χώρας για ασκήσεις, μεταφορά προμηθειών και μεταφορά των στρατιωτών μεταξύ των βάσεών τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαπερνούν αυτό τον δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω ύψους, σε υψόμετρο 2377.44 μέτρα.

    Το πρόβλημα εντείνεται για εκείνους που προσπαθούν να ανέβουν με το όχημά τους στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, στα 5.358,99 μέτρα. Αν κανείς θελήσει να περάσει αυτό το δρόμο, που διακόπτεται από τις στρατιωτικές βάσεις, θα πρέπει να έχει μαζί του κατάλληλα φάρμακα, καθώς δεν υπάρχουν φαρμακευτικές και ιατρικές παροχές και προμήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια του δρόμου.

    Οι επισκέπτες μπορεί να πέσουν σε ουρές χιλιομέτρων, περιμένοντας στην κίνηση, σε σημεία, που μια κατολίσθηση, ή η πτώση χιονοστιβάδας μοιάζει απολύτως πιθανό σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι γενναιότεροι, που αποφασίζουν να διασχίσουν αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο.

    Tianmen Mountain Road, Κίνα

    Πρόκειται ίσως για τον πιο στριφογυριστό δρόμο του κόσμου. Αυτός ο δρόμος έχει τόσες στροφές, που πιθανότατα κάθε όχημα που θα αναπτύξει ταχύτητα, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός δρόμου, πέφτοντας στον γκρεμό.Οι πεζοί μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή από ειδικά, γυάλινα «μπαλκόνια», που έχουν κατασκευαστεί στην άκρη του γκρεμού ειδικά γι’ αυτούς. Όσο επικίνδυνο και να ακούγεται αυτό, η πρόσβαση στους πεζούς είναι τελικά πολύ πιο ασφαλής απ’ ότι για τους οδηγούς.

    Η περιοχή έχει επίσης το μεγαλύτερο τελεφερίκ του κόσμου, που μεταφέρει τους επισκέπτες από τον πάτο στην κορυφή του όρους. Ο δρόμος διαθέτει 99 απότομες στροφές, ενώ βρίσκεται σε ύψος 1219.2 μέτρα. Σημαντικό είναι ότι ο δρόμος αυτός συνδέει δύο σημεία ενδιαφέροντος, έναν δημοφιλή αρχαίο ναό και μια διάσημη σπηλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός είναι αποκλειστικός, δηλαδή ανοίγει μόνο για ειδικές περιστάσεις και μόνο για όσους έχουν σχετική άδεια πρόσβασης από την κυβέρνηση.

    Road to Hana, Χαβάη

    Ο δρόμος αυτός είναι μια λεωφόρος, που εκτείνεται ανάμεσα σε έναν τροπικό παράδεισο και αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους δρόμους του κόσμου. Εκτείνεται για περίπου 100 χιλιόμετρα, περνώντας καταρράκτες και σημεία, όπου «κοιμούνται» ηφαιστειακές πηγές, αλλά και άγριες ζούγκλες. Αυτή η λεωφόρος έχει περίπου 10 απότομες στροφές ανά μίλι, ενώ συνολικά απαρτίζεται από 620 στροφές. Αν κανείς χάσει την προσοχή του οδηγώντας εκεί, θα μπορούσε να φύγει από το δρόμο και να πέσει από το λόφο που τον περιβάλλει.

    Στην περιοχή υπάρχει ακόμη η λεωφόρος Κάχι Κίλι, που μερικοί από τους ντόπιους ονομάζουν «λεωφόρο του θανάτου». Έχοντας ίσως το μικρότερο πλάτος που έχει σημειωθεί σε δρόμο, η άσφαλτος δεν χωρίζεται καν από τα φυτά δίπλα στο δρόμο. Ο δρόμος αυτός αποτελεί έναν κύριο λόγο, για τον οποίο μπορεί κάποιος να πάθει πανικό στη Χαβάη.

    Luxor-Al-Hurghada Road, Αίγυπτος

    Μετά την επίσκεψη στις πασίγνωστες πυραμίδες και τα αγάλματα, πιθανότατα θα θελήσει κανείς να επισκεφθεί μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες της περιοχής. Αυτές, ωστόσο, συνδέονται από έναν δρόμο μήκους 4.811,94 χιλιομέτρων χαρακτηρίζεται από σκοτεινές γωνίες, απότομες στροφές και επικίνδυνα σημεία. Ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει σταθερά ορατός, ενώ ο καυτός ήλιος της περιοχής δεν βοηθά καθόλου τους ταξιδιώτες.

    Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει, επίσης, εύκολα κλέφτες, εξτρεμιστές, αλλά και στρατιωτικούς, ενώ συχνά ακούγονται ιστορίες για ληστείες, απαγωγές και φόνους. Αν κανείς θελήσει να οδηγήσει σε αυτό το δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς ο δρόμος δεν φωτίζεται από κανένα φως, ενώ πολλοί μοτοσικλετιστές ταξιδεύουν τη νύχτα με τα φώτα πορείας σβηστά και με υψηλές ταχύτητες.

    Stelvio Pass, Ιταλία

    Αποτελεί τον δρόμο με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε ό,τι αφορά στις ανατολικές Άλπεις. Οδηγώντας κανείς εκεί, το τοπίο θα μπορούσε να τον παρασύρει και να νομίζει ότι είναι μέρος της ταινίας «Η μελωδία της Ευτυχίας». Ωστόσο, αν κανείς δεν προσέξει οδηγώντας εκεί, θα μπορούσε να βρεθεί στην άβυσσο, βάθους 2756.92 μέτρων. Ο δρόμος κατασκευάστηκε από την Αυστριακή αυτοκρατορία και άνοιξε για το κοινό το 1825. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι σαν ένα φυσικό ρόλερ κόστερ, που δυσκολεύει ακόμη και τους πιο έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς.

    Kabul- Jalalabad Highway, Αφγανιστάν

    Αποτελεί ίσως το καταλληλότερο σκηνικό για μια καταδίωξη του Τζέιμς Μποντ. Ωστόσο, η ατελείωτη κίνηση σε αυτό το δρόμο μπορεί να τον μετατρέψει στον χειρότερο εφιάλτη του οδηγού. Ο δρόμος κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά καταστράφηκε, με την επέμβαση των Σοβιετικών, στη δεκαετία του 1980. Στην περιοχή της Ταλιμπάν, αυτό το κομμάτι δρόμου αναδεικνύει τον τρόμο και την καταστροφή που προκαλούν τα στρατόπεδα μάχης που βρίσκονται τριγύρω. Έχει μήκος 63 χιλιόμετρα, και εκτείνεται δίπλα σε βαθείς γκρεμούς.

    Πολύ συχνά, τα δειρχόμενα φορτηγά και λεοφωρεία δημιουργούν τρομερά κυκλοφοριακά προβλήματα, κλείνοντας όλο τον δρόμο, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην επόμενη στάση τους.Ένα απλό γλίστρημα του δρόμου θα μπορούσε να στείλει ένα όχημα στον γκρεμό ύψους 600 μέτρων, καταλήγοντας στον ποταμό της Καμπούλ. Τα οχήματα που πέφτουν στον γκρεμό είναι τόσο συχνό φαινόμενο σε αυτή την περιοχή, που οι κάτοικοι έχουν χάσει το μέτρημα. Ωστόσο, ευτυχές είναι ότι η Ευρωπαική Επιτροπή προχωρά σε σχεδιασμό, ώστε να επανακατασκευάσει το δρόμο.

    The Coast Roads, Κροατία

    Ο δρόμος που «βλέπει» την Αδριατική θάλασσα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, μέσα από τις ατελείωτες στροφές, οι οποίες απαιτούν μικρή ταχύτητα, αλλιώς, αν δεν προσέξει κανείς, είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί με το όχημά του μέσα στην Αδριατική θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελείται από όμορφα φυσικά τοπία και ιστορικά σημεία.

    Las Caracoles Pass, Χιλή

    Ο δρόμος αυτός μοιάζει λιγότερο με δρόμο και περισσότερο με πίστα στο παιχνίδι του Σούπερ Μάριο. Ονομάζεται αλλιώς και το «πέρασμα του σαλιγκαριού», οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν εξαιρετικά αργά στις αμέτρητες στροφές του δρόμου, ώστε να αποφύγουν να πέσουν έξω από το δρόμο. Συνδέοντας τα σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, ο δρόμος χρησιμοποιείται τακτικά από φορτηγά, που μεταφέρουν αγαθά από τη μια χώρα στην άλλη. Συνολικά, περιέχει 29 στροφές, σε μια διαδρομή ζικ-ζακ. Ανάμεσα στη δέκατη και την εντέκατη στροφή, υπάρχουν τα συντρίμμια ενός φορτηγού, που πήρε τη στροφή με τέτοια ταχύτητα, που το φορτηγό βρέθηκε αστραπιαία εκτός δρόμου. Από την άλλη, η στροφή 17 είναι γνωστή ως «στροφή του θανάτου», όπου έχουν γίνει τα πιο δραματικά δυστυχήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ