• Mononews TV

    Αστέρια Γλυφάδας: Ήλιος, θάλασσα και ένας αρχαιολογικός περίπατος στο νέο συγκρότημα – mononewsTV

    • NewsRoom

    Ένα νεκροταφείο της 3ης π.Χ. χιλιετίας, εργαστηριακές εγκαταστάσεις της ίδιας εποχής για την επεξεργασία μεταλλεύματος, ένα τεράστιο ρωμαϊκό κτίριο επιφάνειας 700 τ.μ., αρχαίοι δρόμοι, ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο, άλλα εργαστήρια, τάφοι και κλίβανοι. Και όλα αυτά μέσα στα… «Αστέρια» της Γλυφάδας.

    Γιατί η ιστορία σ΄αυτήν την παραλιακή ζώνη της Αττικής άρχισε να γράφεται πριν από χιλιάδες χρόνια, καθώς όλη η ακτή από την Γλυφάδα ως το Καβούρι φιλοξένησε από την απώτερη αρχαιότητα αλλεπάλληλους οικισμούς.  Ενώ στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα διαμορφώθηκαν με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και οι δήμοι της Αθήνας: Ευώνυμον, Αλιμούς και Αιξωνή με την τελευταία ειδικά να ταυτίζεται με την Γλυφάδα.

    Ως συνέχεια της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να λογισθεί επομένως σήμερα, η εγκατάσταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος των «Αστεριών» της Γλυφάδας, μόνο που η συνύπαρξή τους με τα αρχαία, όσα εντοπίσθηκαν και εντοπίζονται ακόμη, αφού οι ανασκαφές συνεχίζονται, απαιτεί λεπτές ισορροπίες.

    Κι αυτό, γιατί οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα με την νέα ονομασία πλέον «One & Only Aesthesis», επέβαλλαν νέες αρχαιολογικές ανασκαφές από τις οποίες και προέκυψαν και νέα ευρήματα.

    Σ΄αυτή την κατεύθυνση κινούμενο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες με όρους την χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής εντός της έκτασης του συγκροτήματος.

    Έναν αρχαιολογικό περίπατο δηλαδή, που θα συνδέει τις αρχαιότητες, ορατές ή καταχωμένες, καθώς και αυτές που πρόκειται να ανασκαφούν, σε μία ενιαία πορεία.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ