• Mononews TV

    Aegean: Επενδύσεις, ρευστότητα και αυξημένη ζήτηση ωθούν τα μεγέθη του 2023 – mononewsTV


    Σε μια ανοδική πορεία έχει μπει πλέον η Aegean καθώς απαλλαγμένη από τα βάρη της κρίσης της πανδημίας και ενισχυμένη από την αύξηση της ζήτησης και τις συνεχείς επενδύσεις στο στόλο της είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την καλή τουριστική χρονιά του 2023.

    Ήδη οι πρώτοι μήνες του έτους δείχνουν αυξημένη επιβατική κίνηση, ενώ φέτος το 60% του στόλου της εταιρείας είναι νέος ή πιο αποδοτικός. Η χρήση επιπλέον αεροσκαφών νέας τεχνολογίας για μεγαλύτερο μέρος του πτητικού της έργου θα φέρει περαιτέρω εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου ανά προσφερόμενη θέση, αντισταθμίζοντας μερικώς τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη που επηρεάζουν τους προμηθευτές και το λειτουργικό μας κόστος.

    Η AEGEAN σχεδιάζει να επιχειρεί φέτος με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019.Το Δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις. Ταυτόχρονα θα διαθέτει διπλάσια, 6-7 αναπληρωματικά αεροσκάφη (spare) τα οποία θα είναι έτοιμα προς χρήση σε περίπτωση ανάγκης τους καλοκαιρινούς μήνες, με στόχο να αποφύγει τις παραπάνω χρεώσεις, που θα την επιβαρύνουν αν χρειαστεί να τα αναζητήσει και να τα μισθώσει τότε. Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας το κόστος αυτό το 2022 ήταν 9 εκ. ευρώ, και με τα παραπάνω αναπληρωματικά αεροσκάδη στοχεύει να γλιτώσει αυτό το έξτρα κόστος φέτος.

    Αν και η διοίκηση της εταιρείας απέφυγε χθες να κάνει προβλέψεις για την πορεία του 2023, τόνισε ότι στοχεύει σε μια χρονιά με κέρδη και υγιή ισολογισμό, που θα της επιτρέψει τη διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση. Στόχος για το 2023 είναι να δώσει έμφαση στο equity και την εσωτερική αξία της εταιρείας, να παρουσιάσει κέρδη και ισχυρό ισολογισμό και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τον αυξημένο στόλο της ώστε να πετύχει αύξηση μεγεθών και να επιστρέψει στην πολιτική μερισμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις 15 Μαρτίου του 2023, η AEGEAN ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του τελευταίου τμήματος του έκτακτου δανεισμού που είχε λάβει από τις τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τρία χρόνια ταχύτερα από την προθεσμία εξόφλησης του. Μετά και την πλήρη αποπληρωμή, η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά ισοδύναμα παραμένει πάνω από τα €500 εκ., ενώ και τα Ίδια Κεφάλαια έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις θα ανέλθουν σε 120 εκ. ευρώ το χρόνο από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια και αφορούν τόσο τα νέα αεροσκάφη neo, που θα προστίθενται κάθε χρόνο, όσο και τη νέα υπερσύγχρονη τεχνική βάση που ξεκίνησε η εταιρεία στο χώρο του αεροδρομίου Ελευθερίου Βενιζέλος, συνολικής επένδυσης 140 εκ. ευρώ. Κατά το 2023 θα ενισχύσει το στόλο της με 9 νέα αεροσκάφη neo, επιπλέον 9 θα παραδοθούν το 2024, 5 το 2025 και 4 το 2026.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ