• LIFE&STYLE

    Πότε είναι ανήθικο να κάνεις παιδιά;

    • NewsRoom


    Πότε είναι ανήθικο να κάνεις παιδιά; Αφού κανείς δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να γεννηθούμε.Την αντισυμβατική αυτή  θέση θα αναπτύξει στο νέο της βιβλίο η καθηγήτρια της φιλοσοφίας  του Scripps College, Rivka Weinberg με τον τίτλο Το ρίσκο μιας ζωής (The Risk of a Lifetime).Όταν δημιουργείς μία νέα ζωή, έναν καινούριο άνθρωπο, τον θέτεις σε κινδύνους που θα αντιμετωπίσει σε όλη του τη ζωή, αναφέρει η συγγραφέας μιλώντας στην ιστοσελίδα Quartz.

    ” Αν καλοσκεφτείς πόσα προβλήματα και πόνο αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι θεωρώ ότι είναι ηθικό να φέρνεις στον κόσμο παιδιά μόνο εάν το ρίσκο που παίρνεις δεν θα είναι παράλογο συγκριτικά με τη δική σου γέννηση. Για παράδειγμα το να κάνεις παιδιά ενώ είσαι άνεργος μεγαλώνει είναι σίγουρο ότι ρισκάρεις ένα καλό μέλλον με προοπτικές για εκείνο αλλά δεν είναι αρκετό για να θεωρεί παράλογο και ανήθικο.Αλλά σίγουρα θα ήταν τραγικό λάθος να επιλέξεις συνειδητά να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί με πολύ υψηλές πιθανότητες να αναπτύξει μία κληρονομική ασθένεια” επιχειρηματολογεί η καθηγήτρια.

    RIVKA

    Αν και έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις για τις απόψεις της , οι οποίες εκλαμβάνονται ως μη κανονικές επιμένει ότι θα μπορούσε να θεωρήσει ανήθικο ακόμα και το γεγονός ότι δύο άνθρωποι που ζουν στην πλήρη ανέχεια και δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε υγεινή διατροφή, νερό ή παροχές υγείας αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά.

    Υπάρχει βέβαια και το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι που ζουν στην απόλυτη φτώχεια θα υπέφεραν περισσότερο εάν δεν είχαν παιδιά να τους φροντίσουν όταν εκείνοι θα μεγαλώσουν.Και αυτή την άποψη όμως η καθηγήτρια της φιλοσοφίας την απορρίπτει επισημαίνοντας ότι η θεωρία ότι έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα – φτωχοί και πλούσιοι- να αποφασίζουμε πότε θα κάνουμε παιδιά δεν υποβαθμίζει την ιδέα της ισότητας.

    Η απάντηση στην απόλυτη φτώχεια δεν είναι να δημιουργήσει ακόμα περισσότερους μίζερους και φτωχούς ανθρώπους, υπογραμμίζει η Weinberg.

    Και συνεχίζει..αντισυμβατικά : Υπάρχει μία κακώς εννοούμενη αντίληψη στον κόσμο που θέλει οπωσδήποτε να μας πείσει ότι όσο πιο πολλά παιδιά κάνουμε τόσα πιο πολύ ευτυχισμένοι θα γίνουμε.Αλήθεια, ποιός νοιάζεται; Ο κόσμος δεν έχει πλέον καθόλου ενδιαφέρον.Με νοιάζουν μόνο οι άνθρωποι που ήδη υπάρχουν και εκείνοι που θα υπάρξουν”, καταλήγει.

    Η αμερικανίδα καθηγήτρια φιλοσοφίας προχωρά ένα βήμα παραπάνω υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και για τους εύπορους το να κάνεις πολλά παιδιά δεν αποτελεί εγγύηση ευτυχίας. Για κάθε παιδί που γεννιέται μειώνεται η ευτυχία του προηγούμενου, ισχυρίζεται η Weinberg.
    Η πραγματική δέσμευση γονέα – παιδιού υπάρχει στο πρώτο παιδί αλλά οι ηθικοί περιορισμοί αυξάνονται με την έλευση κάθε παιδιού. Μέχρι το πέμπτο παιδί,τονίζει, το προσωπικό όφελος του να γεννάς ασταμάτητα έχει ένα τέλος.

    Για αυτό μέχρι τα τέσσερα παιδιά είναι το maximum που μπορεί να αποκτήσει μία οικογένεια για να μη θέσει σε κίνδυνο την αρμονία των μελών της..



    ΣΧΟΛΙΑ