• LIFE&STYLE

    Γιώργος Αυτιάς: Μελιστάλαχτος σε αξέχαστες στιγμές (ή όταν έσκαβε τον λάκκο της Μάγδας Τσέγκου)

    autias


    Πίνακες, νούμερα, προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί, κάμερα σ αυτόν, ερωτήσεις σε πολιτικούς, εφοριακούς, οικονομολόγους, συν, πλην, διά και κάποτε επί υπέρ των μισθωτών, αναλύσεις, οδηγίες στο κοντρόλ, στους οπερατέρ, στην κυβέρνηση, πρακτικές οδηγίες επιβίωσης σε εφορίες, λογιστές, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, φορείς για όλων των ειδών τα μερίσματα και «… έχουμε και λέμε 5, 6/2+8, 20 φορές το 15, 11+7 18, σύνολο 16, σίγουρα είναι εντάξει, δεν έχω λάθος μ’ ας τα ξαναδώ»…Κοινώς; Ο Γιώργος Αυτιάς κάνει εκπομπές τα πρωινά του Σαββατοκύριακου και εμείς, σπίτι, πίνουμε αγχωμένα το φραπέ μας μονορούφι…

    Η Μάγδα των 9 ετών

    Πολύχρονη η πορεία του Γιώργου Αυτιά, σε κανάλια στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην οποία τα τελευταία 9 χρόνια είχε στο πλευρό της, την εκρηκτική σε εμφάνιση και προσωπικότητα Μάγδα Τσέγκου, ως ένα τηλεοπτικό, θηλυκό alter ego του, έμοιαζε να συμφωνεί σε όλα στην οπτική του. Τα δυο τελευταία χρόνια η δημοσιογράφος, είχε πάρει θέση στο κοντρόλ, ως αρχισυντάκτρια του απαιτητικού, γνώστη και έμπειρου σε όλα τα τηλεοπτικά, ακόμα και τα τεχνικά, Γιώργου Αυτιά. Πρώτο θέμα συζήτησης στους δημοσιογράφους, αλλά και με ένα πλήθος δημοσιευμάτων, συνοδεύτηκε η είδηση πως η Μάγδα αποχώρησε όχι μόνο από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, αλλά και από το δυναμικό του ΣΚΑΪ, ύστερα από 7 χρόνια. Για την απόλυσή της από τον ΣΚΑΪ μίλησε μεταξύ άλλων η Μάγδα Τσέγκου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Αποκαλυπτικά».

    Ανάμεσα σε άλλα είπε πως «σταματάς να μιλάς με ανθρώπους που σου σκάβουν το λάκκο χωρίς να γνωρίζουν ότι εσύ το γνωρίζεις» και όταν ρωτήθηκε αν εννοεί τον Γιώργο Αυτιά απάντησε πως «αν ο Αυτιάς μου έσκαβε το λάκκο, το ξέρει μόνο εκείνος. Εγώ δεν μίλησα συγκεκριμένα». Καταιγιστική και ειλικρινής είπε πως «… δεν τα έχω πει όλα κι εγώ θα κρίνω πότε θα ξαναμιλήσω γιατί έχω πει πολύ λίγα. Κι έχω να πω πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Τρεις φορές υπέβαλα γραπτώς την παραίτησή μου και δεν έγινε δεκτή. Ήταν τρεις φορές που ήταν αρκετά δύσκολες, είναι οι στιγμές της έντασης στη δουλειά, οι οποίες σε φτάνουν εκεί που λες ότι δεν πάει άλλο.

    Είμαι από τους ανθρώπους που φημίζομαι για την υπομονή μου στο χώρο. Άλλοι είναι γαϊδούρια στη δουλειά και άλλοι γαϊδουρινής υπομονής άνθρωποι. Πραγματικά δεν ιδρώνει το αυτί μου πια για κανέναν και για τίποτα. Πολλές φορές πρέπει να φύγεις από έναν χώρο για να αρχίσεις να μαθαίνεις και τι λένε για σένα. Το «διαζύγιο» με τον Γιώργο Αυτιά με άφησε αδιάφορη. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία και μέχρι εκεί. Σταματάς να συναναστρέφεσαι έναν άνθρωπο, γενικά μιλάω, όταν σου σκάβει το λάκκο εν αγνοία του ότι είναι εις γνώση σου αυτό. Αν ο Γιώργος Αυτιάς μου έσκαβε το λάκκο, τι να σου πω… Θα το ξέρει μόνο εκείνος, αλλά εγώ δεν μίλησα συγκεκριμένα. Την ημέρα που με απέλυσαν, το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και έδειξε έκπληξη. Δεν έχω να πω κάτι άλλο για τον κ. Αυτιά», είπε η Μάγδα Τσέγκου. Ο Γιώργος Αυτιάς βρίσκεται έτσι, για πρώτη φορά στο επίκεντρο συζητήσεων μιντιακών και παρασκηνιακών, που εδώ που τα λέμε, δε χρωστά και καλή κουβέντα…

    Το «λαϊκό» παιδί που έχει διδακτορικό!

    Με μια μελιστάλαχτη ευγένεια, συχνά συναισθηματικό λόγο, πάντα από τη πλευρά των αδικημένων, ο Γιώργος Αυτιάς δίνει πάντα την εικόνα του λαϊκού παιδιού, που δεν εγκατέλειψε το Κερατσίνι, «την πιο φτωχική γειτονιά της Αθήνας» όπως έχει πει, «δίπλα σε ανθρώπους του μεροκάματου», για τα Βόρεια Προάστια μόλις απογειώθηκε η καριέρα του. «Μ’ αρέσει που οι άνθρωποι έχουν ψυχή, φιλότιμο, μ’ αγαπούν, με στηρίζουν και τους στηρίζω. Είναι μεγάλη υπόθεση. Στη δουλειά μας δεν έχουν σημασία τα χρήματα, αλλά και το να μην έχεις δεκαπέντε αστυνομικούς να σε φυλάνε. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ασπίδα και φύλακα τον κόσμο» τονίζει με φρασεολογία σοφιστικέ Ξανθόπουλου, που όμως πίσω της κρύβει πολλά.

    Ο Γιώργος Αυτιάς, πίσω από την τηλεοπτική του εικόνα, είναι από τους ελάχιστους οικονομικούς αναλυτές και δημοσιογράφους με σπουδές σημαντικές ώστε να ξέρει τι λέει. Το «λαϊκό» παιδί του Κερατσινίου, από τη Σάμο, σπούδασε στη Νομική Αθηνών, στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, μετεκπαιδεύτηκε στις Οικονομικές Επιστήμες και στη Δημοσιογραφία στο Βέλγιο και έκανε και διδακτορικό, ζώντας για τρία χρόνια στην Αμερική! «Συνταξούλες», «ενσημάκια» και τεχνικοί όροι, απλουστευμένοι για το ευρύ κοινό, αλλά το 2000 τιμήθηκε ως δημοσιογράφος της χρονιάς από το Ίδρυμα Μπότση και το 2005 από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων! Αμέ!

    Ο Χατζηνικολάου, ο Παπαδάκης, το ποδόσφαιρο…

    Αγαπώντας τα γραπτά και τις εφημερίδες, έχοντας εκδώσει βιβλία του οικονομικού χαρακτήρα, με τα όποια ειδοποιήσουμε νωρίς για την επικείμενη κρίση που θα θύμιζε μέρες Κατοχής, πέρασε στη τηλεόραση, πρώτα στο πλευρό του «δάσκαλου» Γιώργου Παπαδάκη και συνέχισε ως εκπομπάρχης στον Alpha.

    «Εκείνο το καλοκαίρι ο Νίκος Χατζηνικολάου πήγε στον Alpha και στη μεγάλη σύσκεψη είπε: «Θα ξεκινάμε το πρωί με τον Γιώργο Αυτιά, μετά θα παίρνει τη σκυτάλη η Ρούλα Κορομηλά και το πρόγραμμα θα κυλάει μια χαρά». Μάλιστα, θυμάμαι όταν ήρθαν τα νούμερα της πρώτης ημέρας, όταν είχε 26% ο Παπαδάκης και 25% εγώ, μου είπε: «Σε τρεις ημέρες θα τον έχεις φάει». Και την τρίτη ημέρα είχα 35% εγώ και 24% ο Παπαδάκης. Επιβεβαιώθηκε πλήρως γιατί έβλεπε πολύ μπροστά. Το οφείλω αυτό στον Νίκο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ!… Κατ’ αρχάς κάτι έβλεπε ο Νίκος που εγώ δεν μπορούσα, λόγω της αγωνίας λόγω του ότι πάντα είχα κάποιες ανασφάλειες. Ο Νίκος έβλεπε μπροστά. Και γι’ αυτό έχει κάνει αυτά που έχει κάνει.

    Εν πάση περιπτώσει, ανέλαβα μια μεγάλη ευθύνη γιατί έπρεπε να παλέψω με τον δάσκαλό μου. Έπρεπε να δώσω μια μάχη απέναντι σ’ έναν άνθρωπο που έως πρότινος ήμασταν δίπλα δίπλα. Έντιμη μάχη». Όσο για τον Γιώργο Παπαδάκη; Ουδέποτε αντάλλαξαν πικρές κουβέντες. «Τον είχα ενημερώσει από νωρίς πως θα φύγω και του είχα εξηγήσει και τους λόγους» έχει πει ο Γιώργος Αυτιάς, «διότι καλή είναι και η προπόνηση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίξεις και μπάλα»!

    Θα ακολουθήσει το Alter, τα μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης που τα παίρνει μαζί του, η συνεργασία με την Μάγδα Τσέγκου, η απληρωσιά του ενάμιση χρόνου και η συνεργασία επιβίωσης με κανάλι της Κύπρου, στη κόψη της ψυχαγωγίας, που δεν ήταν και το καλύτερο του! Στον ΣΚΑΪ, για επτά χρόνια τώρα, στα πρωινά των Σαββατοκύριακων, είναι ο κυρίαρχος της τηλεθέασης, έχοντας αλλάξει τη ζώνη, αφού όλοι αποφεύγουν να κάνουν αντίστοιχο προϊόν απέναντι του.

    Μισή ώρα χαιρετισμός και καλύτερες…

    Χαρακτηριστικές, τόσο ώστε να μας σημαδέψουν είναι οι αξημέρωτες ενάρξεις του, με το Φάληρο, πίσω του, πίσσα – σκοτάδι, που μες στην ενέργεια αρχίζει τις ατέλειωτες «καλημέρες», τύπου: «καλημέρα όπου κι αν είστε στην πατρίδα μας ή όπου κι αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, στις χώρες της Ευρώπης, ή στις ηπείρους των παραλιών της Μεσογείου, είτε οπουδήποτε αλλού. Καλημέρα σε όσους και όσες είστε εδώ, στην Ελλάδα, την Κύπρο, στην Βουλγαρία, στην Σερβία, στην Αλβανία, στην Μαυροβούνι. Καλό βράδυ, όμως, στους Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά και καλό απόγευμα στον ελληνισμό της Αυστραλίας. Καλημέρα, καλημέρα, καλημέρα».

     

    Μετά λέει ποιος γιορτάζει, κοιτάει απαραίτητα τα ημερομήνια και ύστερα από όλες αυτές τις καλημέρες και τα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες αρχίζει τις αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΦΠΑ, όλους τους φόρους, αγαθά και βασικά είδη διατροφής, όπως και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και επιδόματα κάθε λογής. Τι «καλημέρες» λέγαμε τόση ώρα σε Έλληνες της χώρας και της διασποράς. Εδώ είναι να ξαναπέσουμε στα κρεβάτια μας να τυλιχθούμε με τις κουβέρτες γιατί κάνει και κρύο και να προσευχηθούμε να πεθάνουμε στον ύπνο μας, κύριε Αυτιά μου!

    Κοπελιές και παλικάρια γίνονται μαλλιά κουβάρια

    Μελιστάλαχτος μεν, νευρικούλης δε, ο Γιώργος Αυτιάς μας έχει χαρίσει αξέχαστους τηλεοπτικούς καβγάδες. Πρόσφατα ο κύριος Κωνσταντινέας του ΣΥΡΙΖΑ, φώναζε διατρανώνοντας το όποιο δίκιο του. Ο Γιώργος Αυτιάς τον ανακάλεσε στην τάξη λέγοντας του: «Άκου παλικάρι μου… Εσύ κράταγες σφυρίχτρα και έπαιζες στα ντέρμπυ. Σωστά; Κάτσε στην σφυρίχτρα, να κάνω εκπομπή».

    Το «παλικάρι» Κωσταντινέας συνεχίζει τις φωνές πρωινιάτικα για να θυμηθεί και άλλες ιδιότητες του ο Γιώργος Αυτιάς. «Που νομίζεις ότι είσαι; Στο φούρνο σου;» τον αποστόμωσε! Στην αργκό όμως, κατέφυγε ο Γιώργος Αυτιάς νευριασμένος με τον κύριο Ζαχαριάδη της ΚΟ του Σύριζα και πιάνοντας τους υπολογισμούς του, στον πίνακα, είπε, μεταξύ άλλων, «θα γελάνε και τα μπετά με αυτά που λες… Πόση ανάπτυξη θες να σου βάλω παλικάρι μου; 5%; Και με ανάπτυξη 5% ξέρεις τι θα πάρεις; Θα είναι ποινικό αδίκημα αν σου πω». Άλλη στιγμή στην κυρία Αυλωνίτου, που είναι, εδώ που τα λέμε, ασυγκράτητη, απευθύνεται λέγοντας: «Εγώ ΙΕΚ Ασφαλιστικού δεν θα κάνω εδώ πέρα. Βάλτε τον πρόεδρο του ταμείου να δει η κυρία Αυλωνίτου τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Έλα κορίτσι μου τώρα!»… Όλα σωστά κύριε Αυτιά, αλλά και κορίτσι δε τη λες την Αυλωνίτου!

    … πρωταγωνιστής σε ονείρωξη

    Στα αξέχαστα του Γιώργου Αυτιά όμως, θα μας μείνει και μια καλλονή! Η Αντωνία Καλλιμούκου, ξανθιά, καλλίγραμμη, γαλανομάτα, αισθαντική, κάποτε στο πάνελ της Ελένης Μενεγάκη, κάποιο πρωί, διηγείται στην ελληνική τηλεόραση, πως το περασμένο βράδυ, στο όνειρό της έβλεπε να βγάζει τα γυαλιά του Αυτιά, να του λύνει την γραβάτα και να ακολουθούν πολλά και καυτά. Ονειροκρίτη δεν έχουμε, αλλά, όλες μας, άμα δούμε στον ύπνο μας ερωτικό Αυτιά, κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού από την εφορία να περιμένουμε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταμάτης Μαλέλης: Δεν αλλάζει δουλειές επειδή καυγαδίζει…
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαραγκουδάκη στο Epsilon: Αλκήστιδος αναβίωσις, από το Φάληρο στα Μελίσσια!
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η φωτογενής φιλόλογος δεν κάνει πια μηνύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ