• LIFE&STYLE

    Βέλγιο: Η συγγνώμη του πρίγκιπα – Έσπασε την καραντίνα για να πάει σε πάρτι και κόλλησε κορονοϊό


    Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο πρίγκιπας του Βελγίου Χοακίμ, αφού παραβρέθηκε σε ένα πάρτι κατά την διάρκεια του lockdown στην Ισπανία, προκαλώντας τη δημόσια κατακραυγή, με τον ίδιο να ζητά συγνώμη για τις πράξεις του και δηλώνοντας έτοιμος να «αναλάβει τις συνέπειες».

    «Λυπάμαι βαθύτατα για τις πράξεις μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο 28χρονος πρίγκιπας Χοακίμ, ανιψιός του βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου και ένατος στην διαδοχή του θρόνου, που ταξίδεψε από το Βέλγιο στην Ισπανία για ένα επαγγελματικό ταξίδι στις 26 Μαΐου. Ο πρίγκιπας παραβρέθηκε στο πάρτι την Τρίτη, σε μια ιδιωτική κατοικία στην πόλη της Κόρδοβα. Είχε φτάσει στην Μαδρίτη δύο ημέρες νωρίτερα και ταξίδεψε με τρένο υψηλής ταχύτητας προς την ισπανική πόλη όπου μεγάλωσε η σύντροφός του Βικτόρια Ορτίζ. Συνολικά, ο πρίγκιπας διήνυσε 1700 χιλιόμετρα από το Βέλγιο στην Κόρδοβα. «Ζητώ συγνώμη που δεν σεβάστηκα τα μέτρα καραντίνας κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν».

    Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», 27 άτομα παραβρέθηκαν στο ιδιωτικό πάρτι, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το ανώτατο όριο που επιτρέπεται για συγκεντρώσεις στην πόλη της Ανδαλουσίας. Όλοι οι προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στο πάρτι βρίσκονται τώρα σε καραντίνα, ενώ δεν είναι σαφές εάν ο πρίγκιπας είχε προσβληθεί από κορονοϊό στο πάρτι ή εάν είχε ήδη τον ιό εκ των προτέρων. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο πρίγκιπας Λόρεντ του Βελγίου, ένας από τους θείους του Χοακίμ, είχε επιβεβαιώσει πως ο κορονοϊός είχε προσβάλει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς του. Όπως είχε δηλώσει: «Δεν ξέρουμε πώς, αλλά ο κορονοϊός έχει εισέλθει στον οίκο μας. Εδώ και εβδομάδες δεν βγήκαμε καθόλου έξω – μόνο για ψώνια και άθληση».

    Το ιδιωτικό πάρτι έχει χαρακτηριστεί ως «εντελώς ανεύθυνο» από τις ισπανικές αρχές, ενώ η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες. Όσοι κριθούν ένοχοι για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα μεταξύ 600 και 10.000 ευρώ. Μιλώντας για το πάρτι, η Ραφαέλα Βαλενζουέλα, αντιπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Κόρδοβα, δήλωσε: «Νιώθω έκπληξη και αγανάκτηση, δεδομένου ότι σε μια στιγμή εθνικού πένθους για τόσους πολλούς νεκρούς, συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι εντελώς ανεύθυνο, διότι ο αριθμός των ατόμων που παραβρέθηκαν θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα στο κορονοϊού και αυτό θα σήμαινε πως η Κόρδοβα, που έχει περάσει στην Φάση 2 της χαλάρωσης των μέτρων, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω. Είναι ασυγχώρητο. Η αστυνομία ερευνά όχι μόνο την τήρηση των μέτρων περιορισμού, αλλά και την παραβίαση άλλων κανόνων, δεδομένου ότι είμαστε ακόμη σε κατάσταση ανησυχίας. Ο ιός είναι ακόμα εκεί έξω».



    ΣΧΟΛΙΑ