• LIFE&STYLE

    Βασιλιάς Κάρολος – Βασίλισσα Καμίλα: Το λαμπερό δείπνο στις Βερσαλλίες και το ιδιαίτερο μενού

    • NewsRoom
    Βασίλισσα Καμίλα, Βασιλιάς Κάρολος, Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν

    Βασίλισσα Καμίλα, Βασιλιάς Κάρολος, Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν


    Λαμπερή δεξίωση στο Παλάτι των Βερσαλλιών παρέθεσαν προς τιμήν του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν.

    Το επίσημο γεύμα έλαβε χώρα στην Αίθουσα των Κατόπτρων, τη διάσημη γκαλερί του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον «Βασιλιά του Ήλιου», Λουδοβίκο ΙΔ’ για να προβάλει τη δύναμη και το μεγαλείο της γαλλικής μοναρχίας.

    Στήθηκε τραπέζι μήκους 62 μέτρων, στο οποίο δείπνησαν περίπου 160 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο Μικ Τζάγκερ, ο Χιου Γκραντ, η Σάρλοτ Ράμπλινγκ και η Καθρίν Ντενέβ.

    Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στη «σταθερή φιλία» του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

    Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει με ιδιαίτερη συγκίνηση τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία τίμησε τη μνήμη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

    Μιλώντας, μάλιστα, στη γαλλική γλώσσα, ο βασιλιάς είπε στον Γάλλο πρόεδρο:

    «Η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πως η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε σαν χθες πριν από έναν χρόνο. Κύριε Πρόεδρε, μεταξύ των πολλών βαθιά συγκινητικών χειρονομιών εδώ, η έπαρση της σημαίας στο Μέγαρο Ηλυσίων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική».

    Και συνέχισε λέγοντας πως: «Τα λόγια σας, εκείνη τη στιγμή, σήμαιναν πολλά και για εμάς. Είπατε ότι είχε αγγίξει τις καρδιές σας – και ήταν εκείνη που έτρεφε τη Γαλλία με τη μεγαλύτερη αγάπη, όπως, φυσικά, και η γιαγιά μου, η βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ.

    Η πρώτη επίσημη κοινή επίσκεψη των γονιών μου ήταν στη Γαλλία το 1948, λίγο μετά το γάμο τους. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, έκαναν μεγάλη αίσθηση, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λαμπερό Chez Carrere στη Rue Pierre Charron, με καντάδα από την Edith Piaf. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μου άφησε ανεξίτηλη εντύπωση, ακόμη και έξι μήνες πριν γεννηθώ – το La Vie En Rose είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι σήμερα».

    Υπενθυμίζεται ότι και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο τότε πρίγκιπας είχε μιλήσει στην ελληνική γλώσσα.

    Με τη σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία πρόκειται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε το Brexit.

    «Παρά το Brexit… ξέρω, Μεγαλειότατε, ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί μέρος του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους κοινούς μας σκοπούς», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σε μια πρόποση, περιγράφοντας την επίσκεψη του Κάρολου ως «φόρο τιμής στο παρελθόν μας… και εγγύηση για το μέλλον».

    Ακολουθώντας την παράδοση που πρώτη η Ελισάβετ ξεκίνησε, φύτεψαν και ένα δέντρο στη Βρετανική Πρεσβεία στο Παρίσι.

    Με Dior στις Βερσαλλίες η Καμίλα

    Μια ξεχωριστή και κομψή δημιουργία του γαλλικού οίκου Dior επέλεξε για την περίσταση, η Βασίλισσα Καμίλα. Πρόκειται για ένα επίσημο φόρεμα σε μπλε μεταξωτό κρεπ το οποίο συνοδευόταν από μία κάπα, μία χειροποίητη δημιουργία από το Ateliers of the Maison.

    Στην ίδια απόχρωση του μπλε κινήθηκε και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.

    Η λίστα του βασιλιά

    Το φαγητό ανέλαβαν οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin Γάλλοι σεφ Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic και Pierre Hermé.

    Βέβαια, το μενού εστάλη πρώτα στο Λονδίνο για έγκριση, αφού ο Βρετανός Βασιλιάς είχε δώσει προηγουμένως μια αυστηρή λίστα με τις γαστρονομικές απαιτήσεις του, καθώς επιθυμούσε να απουσιάζουν τόσο το φουά γκρα όσο και τα σπαράγγια.

    Το τελικό μενού που απόλαυσε το βασιλικό ζεύγος, λοιπόν, αποτελούνταν από μανιτάρια, στα οποία τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς τους θυμίζουν την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.

    Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι υπήρχε μία επιλογή γαλλικών και αγγλικών τυριών stichelton, ένα βρετανικό μπλε τυρί παρόμοιο με το stilton που χρησιμοποιεί μη παστεριωμένο γάλα.

    Αυτό είναι το μενού του επίσημου δείπνου

    Ορεκτικό: Μπλε αστακός και καβούρι με φρέσκα αμύγδαλα και μέντα (Από την Anne-Sophie Pic, τη μοναδική Γαλλίδα σεφ με τρία αστέρια Michelin)

    Κυρίως πιάτο: Κοτόπουλο μπρεζέ με καλαμπόκι και γκρατέν μανιτάρια πορτσίνι (Από τον Yannick Alléno)

    Τυριά: Comté 30 μηνών, Stilchelton English blue

    Επιδόρπιο: Isfahan περσικό μακαρόν (Η πουτίγκα με την υπογραφή του Pierre Hermé είναι εμπνευσμένη από την αρχαία πόλη του Ιράν και περιέχει ροδόνερο, raspberries και λίτσι)

    Κρασιά, αξίας που ξεπερνούν τις 400 λίρες το μπουκάλι.

    Η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Αγγλίας ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο, ανεβλήθη τότε λόγω των μαζικών διαδηλώσεων στη Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Το ηθικό δίλημμα του Καρόλου: Θα επιστρέψει κλεμμένα πολιτιστικά έργα;

    Λάφυρο αιώνων: Η Πέτρα του Πεπρωμένου όπου στέφθηκε ο Κάρολος

    Τατιάνα Μπλάτνικ: «Ξέρετε πόσο συναισθηματικά ένιωθα»



    ΣΧΟΛΙΑ