• LIFE&STYLE

    Το βιονικό μάτι… υπάρχει! Και το έχει ανακαλύψει Έλληνας

    • NewsRoom


    Ένας Έλληνας που διαμένει στην Αυστραλία μας έχει κάνει όλους περήφανους. Και φυσικά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Ο λόγος γίνεται για τον καθηγητή, Μηνά Κορωναίο, ο οποίος είναι και Πρόεδρος στο τμήμα Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο νοσοκομείο Prince of Wales και στο νοσοκομείο Sydney Children’s και Πρόεδρος του ιδρύματος Genetic Eye Foundation.  Είναι λοιπόν, αυτός ο οποίος εφηύρε μετά από έρευνες πολλών χρόνων το βιονικό μάτι, με σκοπό όπως λέει να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει την όρασή τους ή ένα μέρος αυτής.

    Έτσι, παρά τα πολλά του επιτεύγματα, το βασικό είναι ότι έχει συμβάλλει περισσότερο από όλους στο να δημιουργηθεί το «βιονικό μάτι». Ένα εκ των πραγμάτων πολύ σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι η αίσθηση της όρασης είναι πολύ σημαντική και κανένας δεν θέλει να την χάσει.

    Όταν μιλάει για μια από τις τελευταίες εξελίξεις στην οφθαλμολογία, το βιονικό μάτι, με το οποίο ασχολήθηκε το 1998, ο Κορωναίος διαλέγει τις λέξεις του πολύ προσεκτικά, υπενθυμίζοντας σε όσους τον ακούν ότι αυτός και η αφοσιωμένη ομάδα ερευνητών του δεν προσφέρουν μια μαγική θεραπεία για την τύφλωση, αλλά περισσότερο θέλουν να φέρουν μια επαναστατική προσέγγιση για μερικούς τύπους αυτής της αναπηρίας. Πειράματα στο νοσοκομείο Prince of Wales ήταν επιτυχή, και οι οφθαλμίατροι ανά τον κόσμο πλέουν δίνουν μεγάλη σημασία στα ευρήματα.

    vlepei-me-vioniko-mati

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι ο Κορωναίος είναι διάσημος για την ανάπτυξη μιας χειρουργικής τεχνικής που διευκολύνει τη χειρουργική θεραπεία του καταρράκτη και ονομάζεται VisionBlue.

    Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

    Είναι γιος ενός ζευγαριού Ελλήνων. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το πάθος και η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε ιατρική πρόοδο και επαγγελματική ολοκλήρωση. Ο πατέρας του μετανάστευσε νέος από τα Κύθηρα στην Αυστραλία, το 1920, υπηρετώντας μάλιστα στη μονάδα του Αυστραλιανού στρατού (Ambulance Corps) στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το γάμο του με τη γυναίκα του, Άννα, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Scone, στην περιοχή της κοιλάδας Hunter, στην Αυστραλία.

    Το ζεύγος Κορωναίου πίστευε ότι η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο στη ζωή. Παρ’ ότι οι ίδιοι είχαν πολύ βασική εκπαίδευση, εμφύτευσαν την αγάπη για τη γνώση στα παιδιά τους. Τα παιδιά τους είχαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον, με ένα πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης.

    MINAS--890x395

    Ο πατέρας του Μηνά, ήθελε ο γιος του να γίνει μηχανικός, έχοντας γίνει και ο ίδιος μάρτυρας των «θαυμάτων» που μέχρι τότε είχε πραγματοποιήσει η μηχανική. Όμως ο Μηνάς, είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του, και για αυτό επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική. Δυστυχώς ο πατέρας του δεν έζησε αρκετά για να τον δει να αποφοιτήσει, αφού απεβίωσε όταν ο Μηνάς βρισκόταν στο δεύτερο έτος της Ιατρικής.

    Από πολύ μικρός ενδιαφερόταν βαθιά για την επιστήμη της οπτικής, των φακών, της όρασης και του ανθρώπινου ματιού. Θυμάται τον τοπικό γιατρό στο Scone σαν την έμπνευσή του, τον μόνο άνθρωπο στην πόλη που ήταν ικανός να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

    Τέλος, κατέχει περισσότερα από 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σαν μεταφραστής στην έκδοση «Feast Your Eyes: The Eye Health Cookbook» (2010). Η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το 2012 αναγνωρίζει το πλούσιο και πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο του.

    Δείτε εδώ ένα βίντεο που μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε τη λειτουργία του βιονικού ματιού:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/me-mprizoles-giortase-gia-to-neo-tis-komma-i-konstantopoulou/40037



    ΣΧΟΛΙΑ