• LIFE&STYLE

    Το σοκαριστικό… “μέλλον” της μόδας


    H μόδα του μέλλοντος φαίνεται να περιλαμβάνει πληθώρα τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες που σήμερα μοιάζουν αδιανόητα μακρινές, αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται παπούτσια τα οποία θα μας κάνουν να αιωρούμαστε πάνω από το έδαφος , μπουφάν που θα παράγουν θερμότητα για να μας κρατούν ζεστούς και οι ντουλάπες μας θα είναι γεμάτες ρούχα φτιαγμένα από 3D εκτυπωτές. Ωστόσο, φαίνεται πως οι καινοτομίες στον χώρο της μόδας δεν είναι πάντα τόσο ”διασκεδαστικές”, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετούν και σκοπούς προστασίας της υγείας του καταναλωτή ή ακριβέστερα σκοπούς… επιβίωσης.

    lujk

    Σύμφωνα λοιπόν με εταιρείες μόδας και σχεδιαστές οι… μάσκες οξυγόνου θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

    Μία επιφανειακή ματιά στις ειδήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον ανά τον κόσμο θα καταδείξει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

    Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μαστίζει πλέον τις μεγαλουπόλεις.

    Το Πεκίνο τέθηκε σε επιφυλακή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην Τεχεράνη έκλεισαν τα σχολεία τον Δεκέμβριο για τον ίδιο λόγο ενώ στο Νέο Δελχί έπρεπε να περιοριστεί η χρήση των οχημάτων για να περιοριστεί η αυξημένη ρύπανση.

    bfmgrln4lh1kdijcwadacik72x8klixgbbzdmbxksw3cbjjcbtcns02pcfewhlnl

    Το φαινόμενο της μόλυνσης του περιβάλλοντος έχει αποτελέσει βασικό έναυσμα για την δημιουργία μίας βιομηχανίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή μασκών προσώπου για την προστασία από το μολυσμένο περιβάλλον αλλά και για… στυλ.

    Οι βασικές διαφορές των μασκών οξυγόνου από τις απλές χειρουργικές που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία είναι πως περιέχουν φίλτρα και βαλβίδες οι οποίες βοηθούν στην ευκολότερη αναπνοή, καθώς και ορισμένα υφάσματα που εξυπηρετούν στην εκκαθάριση του μολυσμένου αέρα κατά την εισαγωγή του από το περιβάλλον στο στόμα του χρήστη.

    sg

    Για περαιτέρω προστασία θα υπάρχουν ειδικά φίλτρα για άρρωστους, ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, αθλητές αλλά και μουσικούς που παίζουν πνευστά όργανα σε κονσέρτα.

    Η ιδέα για την εταιρεία Vogmask προέκυψε το 2011 χάρη σε μία… κινηματογραφική ταινία.

    Για την ακρίβεια οι ιθύνοντες της επιχείρησης παρακολούθησαν το Burning Man και εμπνεύστηκαν από την χρήση μασκών από τους ηθοποιούς σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την άμμο από την μύτη και το στόμα τους.

    “Οι μάσκες πέραν του ότι χρειάζονται για να προστατεύουν τον χρήστη αλλά οφείλουν να έχουν στύλ”, αναφέρει ο Wendover Brown.

    ”Η υψηλής ποιότητας προστασία και η υψηλή αισθητική από την βιομηχανία της μόδας συνεργάστηκαν στο αποτέλεσμα” προσθέτει.

    sers

    Όλες οι μάσκες Vogmask κοστίζουν από 20 μέχρι 30 δολάρια, είναι εξοπλισμένα με ένα στρώμα ενεργού άνθρακα για μείωση των οσμών , μια βαλβίδα εκπνοής και ένα φίλτρο Ν99 , που τις καθιστά στο 99 % αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς , βακτήρια και αλλεργιογόνα.

    Οι εν λόγω μάσκες έχουν γίνει νούμερο ένα προϊόν προστασίας στην Κίνα.

    ”Η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχώς χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος δεν μπορεί να το δέχεται πλέον αυτό” δηλώνει ο Alexander Hjertström, ιδρυτής της εταιρείας Airinum.

    hlh

    Η Airinum ιδρύθηκε το 2015 και ήδη έχει πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες , τη Σιγκαπούρη , το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα.

    Η χρήση χειρουργικών μασκών πλέον είναι συχνότατο φαινόμενο στην Ασία, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για να προστατευθούν όταν είναι άρρωστοι ή ανησυχούν για μεταδοτικές ασθένειες όπως το SARS ή γρίπη των πτηνών , καθώς και η ρύπανση.

    ghj

    Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα των New York Times, οι χειρουργικές μάσκες είναι σχεδόν άχρηστες και περιορίζουν την εισροή ελάχιστων μικροσωματιδίων στον οργανισμό.

    Οι σχετικές μελέτες εντείνουν τον προβληματισμό και προκαλούν την δημιουργία ολοένα και περισσότερων εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων προστασίας των καταναλωτών.



    ΣΧΟΛΙΑ