• LIFE&STYLE

    Tι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε με ένα νέο σύντροφο;

    • NewsRoom

    Couple Kissing Passionately On Bed


    Κατά τη διάρκεια μίας νέα σχέσης, το πρώτο βράδυ του κοινού ύπνου, πάντα απασχολεί, δημιουργεί ενθουσιασμό αλλά και άγχος. Τα χέρια ιδρώνουν και η αδρεναλίνη “χτυπάει” κόκκινο. Ωστόσο οι επιδράσεις της όλης διαδικασίας δεν περιορίζονται μόνο στα εμφανή σημάδια αλλά δημιουργούν και μία σειρά από αλλόκοτες μεταβολές στον οργανισμό.

    “‘Eνας νέος έρωτας αλλάζει την διάθεση του ανθρώπου και τον κάνει να αισθάνεται ενθουσιασμό, ευφορία ακόμα και υπερδιέγερση” αποκαλύπτει η σεξολόγος και συγγραφές του βιβλίου “Η βίβλος του σεξ”, Jess O’Reilly.

    Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του περιοδικού Νευροενδοκρινολογίας, τα συναισθήματα που προκαλεί ένας νέος έρωτας αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης και φυσικής μορφίνης με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το αίσθημα της ευεξίας.

    Η ντοπαμίνη είναι χημική ουσία ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Παίζει ρόλο σε τυχερά παιχνίδια, χρήση ναρκωτικών, και επίσης στον ερώτα. Όταν ερωτευόμαστε, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται, κάνοντας τα ζευγάρια να αισθάνονται συνεπαρμένα ένας για τον άλλον.

    “Ότι κάποιος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για σας και θα επικεντρωθείτε σε αυτό το άτομο, είναι διότι το σύστημα της ντοπαμίνης έχει ενεργοποιηθεί” λέει η Helen Fisher, PhD, βιολογικός ανθρωπολόγος. “Αυτή είναι που προκαλεί την προσανατολισμένη προς το στόχο συμπεριφοράς, όπου τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.” Δηλαδή δεν φταίω εγώ που σε ερωτεύτηκα, αυτή η άτιμη η ντοπαμίνη μου τα φταίει όλα! Η ντοπαμίνη μπορεί να είναι παρούσα σε τόσο πρώιμο στάδιο, αλλά και για μία μακροχρόνια ρομαντική αγάπη.

    Έπειτα περνάμε στην οξυτοκίνη, μια άλλη χημική ουσία που ηρεμεί τον οργανισμό και προωθεί την οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια! “Είναι αυτό το αγκάλιασμα, τα φιλιά και η έντονη ανάγκη για στενότερη επαφή” λέει η Fisher.

    Παρά το γεγονός ότι η τεστοστερόνη θεωρείται ως μία macho ορμόνη, βοηθά στο να ανατροφοδοτηθεί η πυρκαγιά και στα δύο φύλα. “Είναι μόνο ένα από τα πολλά κομμάτια για του έρωτα,” αναφέρει η Fisher και συμπληρώνει “Το σεξ επίσης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας. Οι άνδρες έχουν φυσιολογικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και ίχνη στο σάλιο τους, μια θεωρία λέει ότι όταν οι άνθρωποι φιληθούν, η μεταφορά αυτής της ορμόνης μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία στον αποδεκτή του φιλιού.”

    Ο έρωτας προκαλεί το σώμα μας μία γενική αναταραχή μέσα από την όποια απελευθερώνεται μια πλημμύρα αισθήσεων και καλών χημικών ουσιών, χάρις αυτές προκαλούνται όλες οι σωματικές αντιδράσεις που προαναφέραμε. Είναι εξίσου υπεύθυνες για τα μαγούλα μας που κοκκινίζουν και για τις παλάμες μας που ιδρώνουν.

    Τα επίπεδα αυτών των ουσιών, που περιλαμβάνουν την ντοπαμίνη, την αδρεναλίνη και τη νορεπινεφρίνη, αυξάνονται όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται. Η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη είναι υπεύθυνες για τους χτύπους της καρδιάς μας που ανεβαίνουν κατακόρυφα και μας πιάνουν όλες εκείνες οι γνώστες ταχυπαλμίες και η αίσθηση ανησυχίας. Μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι «τα φώτα του έρωτα» ανάβουν τέρμα στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, όταν ερωτευόμαστε και αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή αυτή.

    Τώρα ας περάσουμε και στο στομάχι, όχι από το όποιο περνάει ο έρωτας, αλλά στο πως αντιδρά! Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ κοντά στο να λύσουν το γιατί νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι όταν ερωτευόμαστε! Μια ομάδα Βρετανών νευρολόγων μάλιστα εντόπισε τέσσερα τμήματα του εγκεφάλου που αντιδρούν όταν κάποιος είναι ερωτευμένος. Ενώ τρία από αυτά ασχολούνται με τα συμβατικά συναισθήματα της ευφορίας και του ενθουσιασμού που σχετίζονται με τον ερώτα , ένα από αυτά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι στενά συνδεδεμένο με το αναδεύει συναισθήματα στο στομάχι. Τα ευρήματα προέρχονται από εγκεφαλικές απεικονίσεις ανθρώπων που εμφανίζονται να ομολογούν ότι είναι “πραγματικά και τρελά” ερωτευμένοι!

    Κάποτε θεωρείτο ότι τα συναισθήματα είχαν τη ρίζα τους σε ψυχολογικά αίτια και υπεύθυνος ήταν ο εγκέφαλος. Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι η έκφρασή τους, σε λογικά πλαίσια, είναι φυσιολογική και μάλιστα ότι ταξιδεύουν και βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματός μας με τη μορφή βιοχημικών μορίων, που αποκαλούνται νευροπεπτίδια. Τα νευροπεπτίδια όταν ερωτευόμαστε αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του περιοδικού Νευροενδοκρινολογίας, σε μελέτη που έγινε πάνω σε 25 ανθρώπους, ερωτευμένους, χωρισμένους αλλά και ελεύθερους, εντοπίστηκε ότι οι εκείνοι που είχαν στη ζωή τους έναν νέο έρωτα, το σώμα τους ήταν μονίμως έτοιμο για ερωτική συνεύρεση, καθώς το σώμα τους παρήγαγε διαρκώς όλες τις ουσίες που ευνοούν στην αναπαραγωγή.

    Συνεπώς ότι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε κάποιον μπορεί να φανεί και από την επιστημονική πλευρά. Πέραν των ορμονών που μπορούν να αναλυθούν είναι εύκολο να εξηγηθεί ακόμα και από την ψυχολογική πλευρά του τι είναι εκείνο που σε τράβηξε στον συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι σε αυτόν που καθόταν δίπλα του.



    ΣΧΟΛΙΑ