• LIFE&STYLE

    Τι κοινό μπορεί να έχει το διαζύγιο Jolie-Pitt με αυτά των κοινών θνητών;

    • NewsRoom


    Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Brad και η Angelina με τους κοινούς θνητούς που αποφασίζουν κάποια στιγμή να πάρουν διαζύγιο; Στη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών -για την ακρίβεια 2 στα 3 διαζύγια- την πρωτοβουλία παίρνει πάντα η γυναίκα!

    Χιλιάδες ζευγάρια χωρίζουν κάθε χρόνο. Κάποια, όπως η Angelina Jolie και ο Brad Pitt, θα τραβήξουν λίγο περισσότερο την προσοχή. Ένα όμως στοιχείο ισχύει για όλους τους τύπους γάμων: Περίπου οι μισοί καταλήγουν στο διαζύγιο.

    Ο αριθμός των διαζυγίων εκτοξεύτηκε τις δεκαετίες ’70 και ’80, καθώς η γενιά του Baby Boom μπήκε στην ενηλικίωση. Πρόσφατα, ο ετήσιος δείκτης διαζυγίων σημείωσε πτώση, αλλά αυτό συνέβη κυρίως επειδή λιγότεροι άνθρωποι παντρεύονται και το κάνουν περισσότερο σε πιο μεγάλη ηλικία.

    Αν υποθέσουμε ότι οι νέοι σήμερα ακολουθούν πάνω κάτω το ίδιο μοτίβο με τους γονείς τους, περίπου οι μισοί γάμοι θα συνεχίζουν να καταλήγουν σε διαζύγιο, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του καθηγητή κοινωνιολογίας Philip Cohen του Πανεπιστημίου του Maryland.

    Οι κοινωνιολόγοι έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί τόσοι γάμοι διαλύονται. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι λόγοι των διαζυγίων αλλάζουν, γιατί άλλαξαν οι ρόλοι ανδρών και γυναικών στην εργασία και το σπίτι.

    Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου τα δύο τρίτα των διαζυγίων ξεκινούν από τις γυναίκες. “Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι οι άντρες εγκαταλείπουν τις γυναίκες, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο ένα τρίτο”, υποστηρίζει η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Paula England του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Όμως, απλώς επειδή συμπλήρωσες τα χαρτιά, δε σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο “προκάλεσες” το διαζύγιο, σημειώνει η England. “Μπορεί να φεύγει η γυναίκα επειδή ο άντρας είχε εξωσυζυγική σχέση” ή “έχασε τη δουλειά του και έγινε βίαιος” (σημείωση: γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν είχαν νομιμοποιηθεί μέχρι πέρυσι, γι’ αυτό σχεδόν όλες οι ακαδημαϊκές μελέτες για τα διαζύγια αφορούν μόνο ετερόφυλα ζευγάρια).

    Σε μία μελέτη ρωτήθηκαν πάνω από 2.000 άτομα για τους γάμους τους. Εάν τα ζευγάρια είχαν πάρει διαζύγιο- από το 1980 μέχρι το 1997, 274 είχαν χωρίσει- ρωτήθηκαν: “Τι νομίζετε ότι προκάλεσε το διαζύγιο;” Σε μία μελέτη του 2003, οι ερευνητές έβαλαν αυτές τις απαντήσεις σε 18 κατηγορίες:

    divorce

    Η απιστία ήταν η πιο συνηθισμένη αιτία για τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες είπαν ότι το ζευγάρι δεν ήταν ταιριαστό. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους κοινωνιολόγους, που θέλουν να γνωρίζουν τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους τόσοι γάμοι σταματούν να λειτουργούν.

    Μερικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν πιο πιθανά τα διαζύγια χωρίς να είναι οι άμεσες αιτίες του χωρισμού. Για παράδειγμα, οι ρόλοι των δύο φύλων μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα διαζυγίου για ένα ζευγάρι, ακόμα και αν η παραβίαση των παραδοσιακών ρόλων δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το γάμο όσο ήταν παλιά.

    Αν και τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν πριν το 1975 ήταν πιο πιθανό να χωρίσουν αν μοίραζαν στα ίσα τις δουλειές του σπιτιού, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Sociological Review έδειξε ότι οι δουλειές του σπιτιού δεν ήταν τόσο πολύ παράγοντας για τους γάμους που έγιναν από τότε.

    Οι προσδοκίες από τους άντρες σε ένα γάμο έχουν αλλάξει λιγότερο τις τελευταίες 4 δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη της Alexandra Killewald, καθηγήτριας στο Harvard. Από τους άντρες ακόμα αναμένεται να είναι οι “κουβαλητές”, διαπίστωσε. Τα ζευγάρια ήταν κατά το ένα τρίτο πιο πιθανό να χωρίσουν αν οι άντρες δεν δούλευαν.

    Οι γυναίκες από την άλλη είναι πιο πιθανό να χωρίσουν αν δουλεύουν. Σύμφωνα όμως με μελέτη του 2011 στο American Journal of Sociology, αυτό δεν έχει τόσο να κάνει με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, αλλά με την ανεξαρτησία. Το να έχεις δουλειά “αυξάνει τα διαζύγια γιατί παρέχει τη δυνατότητα στις γυναίκες που δεν είναι ικανοποιημένες στο γάμο τους να συντηρήσουν τον εαυτό τους εκτός γάμου”, παρατηρείται.

    Οι άνθρωποι χωρίζουν πολύ πιο συχνά σε σχέση με πριν 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα επειδή είναι λιγότερο ευτυχισμένοι. Μπορεί απλώς να έχουν περισσότερους τρόπους να ξεφύγουν από μίζερους γάμους.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/brangelina-end-lamperi-dikigoros-tou-hollywood-pou-kani-thavmata-sta-diazigia-ton-diasimon/75782



    ΣΧΟΛΙΑ