• LIFE&STYLE

    Είναι το Slack η εφαρμογή που θα… πνίξει το e-mail; (μάλλον όχι)

    Slack


    Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές εφαρμογές στην ιστορία του Internet. Και απειλεί να… σκοτώσει τη χρήση του e-mail – τουλάχιστον στις επιχειρήσεις – ή μήπως όχι; Ο λόγος για το Slack, μία εφαρμογή που μέσα σε δύο χρόνια ζωής έχει καταφέρει να αγγίξει τα τρία εκατομμύρια χρήστες, ενώ η αξία της εκτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

    Τι είναι όμως το Slack; Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο του Στιούαρτ Μπάτερφιλντ, που είναι πιο γνωστός για την πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr, της οποίας ήταν συνιδρυτής. Αυτό που κάνει το Slack είναι να ενσωματώνει σε μία εφαρμογή όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι μίας επιχείρησης για να επικοινωνούν ολοκληρωμένα: από ομάδες συζήτησης για τρέχοντα projects μέχρι upload αρχείων και κατηγοριοποιημένα topics.

    Όπως λέει ο ίδιος ο Μπάτερφιλντ, η αποστολή του Slack είναι να κάνει “πιο απλή, πιο ευχάριστη και πιο παραγωγική” τη δουλειά μας, που συχνά γίνεται δύσκολη από την έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης για το τι συμβαίνει σε μία εταιρεία.

    Το Slack λειτουργεί ακριβώς όπως άλλες γνωστές εφαρμογές, όπως το iMessage και το Skype, όμως η διαφορά του είναι ότι όλα τα μηνύματα είναι ανοιχτά σε όλους στην εταιρεία. “Χρησιμοποιώντας το Slack μπορείς να δεις τι συμβαίνει στην επιχείρηση. Οπότε, αν δουλεύει στο μάρκετινγκ, μπορείς να δεις τι κάνουν οι άνθρωποι στο τμήμα των πωλήσεων”, εξηγεί ο Μπάτερφιλντ.

    Ο εμπνευστής του πάντως υποστηρίζει πως το Slack δεν προορίζεται για αντικαταστάτης του e-mail. Όπως μάλιστα σχολίασε ο ίδιος πρόσφατα μιλώντας στο Δουβλίνο, “το e-mail θα είναι η… κατσαρίδα του Διαδικτύου”, εννοώντας ότι θα επιβιώσει για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα – τριάντα με σαράντα χρόνια, κατά την εκτίμησή του. Το Slack, εξηγεί, καλύπτει ένα κενό που αφήνει το e-mail στις επιχειρήσεις, προσφέροντας διαφάνεια σε μία επιχείρηση, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν, αλλά και όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, αφού το ιστορικό όλων των συνομιλιών είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο με το e-mail, που συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο απόκρυψης πληροφοριών, αντί για μέσο μετάδοσης πληροφοριών.

    Οπότε, το Slack μάλλον δεν θα… σκοτώσει το e-mail. Αντίθετα, ίσως να το κάνει και πιο δυνατό, καλύπτοντας κάποιες από τις αδυναμίες του…



    ΣΧΟΛΙΑ