array(0) {
}
        
    
Menu
0.78%
Τζίρος: 142.91 εκατ.

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: In memoriam η Τόσκα στην ΕΛΣ

Media

Η «Συγγνώμη» του Facebook για τη λογοκρισία στην «Αφροδίτη του Βίλλεντορφ»

Comments

Το διάσημο αγαλματίδιο της γυμνής Αφροδίτης του Βίλλεντορφ, ηλικίας 30.000 ετών, λογοκρίθηκε από το Facebook. Ωστόσο, όπως ενημερώνει η ιστοσελίδα της DW, μετά την επισήμανση του περίφημου ειδωλίου ως «επικίνδυνα πορνογραφικού», η εταιρεία ζήτησε συγνώμη για το «λάθος» της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του Facebook ζήτησε σήμερα, Πέμπτη 1η Μαρτίου, συγνώμη για τη λογοκρισία στην οποία προχώρησε η εταιρεία σε ανάρτηση εικόνας του αγαλματιδίου, ύψους 11 εκ., γνωστού ως Αφροδίτης του Βίλλεντορφ (Venus of Willendorf).

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όταν η Laura Ghianda, Ιταλίδα ακτιβίστρια τέχνης ανάρτησε μια φωτογραφία του έργου στο Facebook, που έγινε viral, με την εταιρεία να προχωρά στη λογοκρισία της. Η Ghianda, αγανακτισμένη, έστελνε μηνύματα ότι «ο πόλεμος εναντίον του πολιτισμού και της σύγχρονης διανόησης δεν θα γινόταν ανεκτός».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται το ειδώλιο, εξέφρασε χτες Τετάρτη την αγανάκτησή του, τονίζοντας ότι το Facebook δεν θα έπρεπε να απαγορεύσει ένα τέτοιο αρχαίο αντικείμενο λόγω «γυμνότητας», όπως και κανένα άλλο έργο τέχνης. «Δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία από τους επισκέπτες σχετικά με τη γυμνότητα του αγαλματιδίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Christian Köberl στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αγαλματίδιο, σαφώς ένα σύμβολο γονιμότητας, ανακαλύφθηκε στο αυστριακό χωριό Βίλλεντορφ -από όπου και η ονομασία του- στις αρχές του 20ού αιώνα. Το έργο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό έκθεμα του μουσείου, αποτελεί την πιο γνωστή προϊστορική απεικόνιση γυναίκας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Facebook, είναι πολιτική της εταιρίας να μην επιτρέπει απεικονίσεις γυμνού, ακόμα και όταν αυτό υπονοείται. «Εντούτοις, κάνουμε μια εξαίρεση για αγάλματα, γι’ αυτό και η ανάρτηση θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή», δήλωσε στο AFP.

Το Facebook έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για την απαγόρευση συγκεκριμένων αναρτήσεων, την ίδια στιγμή που επιτρέπει τη δημοσίευση άλλων, πιο αμφιλεγόμενων.

Γαλλικό δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει στις 15 Μαρτίου σχετικά με μια περίπτωση χρήστη του Facebook, ο λογαριασμός του οποίου έκλεισε μετά την ανάρτηση του πίνακα του ζωγράφου του 19ου αιώνα, Γκυστάβ Κουρμπέ., «Η Προέλευση του Κόσμου» («L’Origine du monde»), επειδή απεικονίζει ένα γυναικείο αιδοίο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tο Facebook θα ξέρει ακόμα και το εισόδημά σου! – Τι αλλάζει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Google, Apple, Facebook θα πληρώνουν περισσότερους φόρους στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3.717.541 μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το mononews.gr για την ενημέρωσή τους τον μήνα Νοέμβριο
Sand Stone Collection by Technogym: Η νέα διάσταση της ευεξίας μέσα από το design
Η Gedi κοντά στην πώληση της Repubblica στον όμιλο Κυριακού – Στα τελικά στάδια οι διαπραγματεύσεις
Louis Vuitton x Timberland: Τα μποτάκια των 82.000 δολαρίων και η BMW M4 Coupe
Αλεξάνδρα Νίκα: Αυτή είναι η εορταστική συλλογή ρούχων που δημιούργησε με την 5226kids της Σήλιας Κριθαριώτη
Ιωάννα Τούνη: «Δεχόμαστε απειλές για τη ζωή μας» καταγγέλλει ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Τι λένε στις αγωγές τους Ρέβη – Κουρδής κατά Σκάι, η Σιναρέλη και οι προσλήψεις στο ΑΠΕ, τι έγινε τελικά με τον Σρόιτερ, το ΕΣΡ και ο… Τάκης Τσουκαλάς
Μπαράκ Ομπάμα: Σπάνια οικογενειακή φωτογραφία με τη Μισέλ και τις κόρες τους
Μαριέττα Χρουσαλά-Λέων Πατίτσας: Το Thanksgiving δείπνο στην έπαυλή τους
Ναόμι Γουότς: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξι από μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει…»