• LIFE&STYLE

    Σε κλοιό πιέσεων ο Cameron για να επιβάλει… φόρο Βαρουφάκη

    David Cameron

    David Cameron


    Θυμάστε τον «φόρο λίπους» που είχε προτείνει μεταξύ άλλων στην τρόικα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης; Ε, μπορεί εμείς να τον γλιτώσαμε, αλλά οι Βρετανοί ίσως να υποστούν κάτι αντίστοιχο στο μέλλον – για το καλό τους, βεβαίως.

    Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της επιβολής ενός φόρου στα ανθυγιεινά τρόφιμα, το πόρισμα μίας διακομματικής επιτροπής που τάσσεται υπέρ ενός φόρου στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, στο πλαίσιο μίας σειράς τολμηρών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ίσως να τον αναγκάσει να αλλάξει γνώμη.

    Η επικεφαλής της επιτροπής, Sarah Wollaston, επισημαίνει σε άρθρο της στην Guardian ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι διπλάσια σε παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, απ’ ό,τι σε παιδιά από εύπορες οικογένειες. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία επίθεση στις φτωχές οικογένειες, όπως αναμφίβολα θα ισχυριστούν οι λομπίστες, αλλά αντίθετα ένα ουσιώδες μέρος της προσπάθειας να αντιστρέψουμε τη ζημιά που προκαλούν αυτά τα προϊόντα», αναφέρει.

    Επιπλέον, σήμερα στη βρετανική Βουλή θα συζητηθεί μία εκστρατεία που ξεκίνησε ο γνωστός σεφ Jamie Oliver και υπογράφεται από περισσότερους από 150.000 ανθρώπους για την επιβολή φόρου στα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

    Το αίτημα αυτό υποστηρίζει και η διακομματική επιτροπή, που επισημαίνει πως τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερη ζάχαρη από το προτεινόμενο όριο, και η ζάχαρη αυτή προέρχεται από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά κατά 29% μεταξύ των παιδιών 11-18 ετών και κατά 16% μεταξύ των μικρότερων παιδιών.

    Όμως η επιτροπή υποστηρίζει και ένα ακόμα αμφιλεγόμενο μέτρο: την επιβολή πιο αυστηρών ελέγχων όσον αφορά στην προώθηση ανθυγιεινών προϊόντων σε παιδιά. Προτείνει μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι προσφορές των σούπερ μάρκετ που δίνουν δύο πακέτα μπισκότων ή δύο κέικ στην τιμή του ενός, να απαγορευθεί η πώληση γλυκών σε καταστήματα ρούχων και άλλα μαγαζιά που δεν πωλούν τρόφιμα, καθώς και να απαγορευθούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για ανθυγιεινά φαγητά, όπως πίτσες και πατατάκια, όχι μόνο κατά τη διάρκεια παιδικών εκπομπών, αλλά σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος μέχρι τις 9 το βράδυ. Όπως σχολιάζει άλλωστε χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η επιτροπή, δε γίνεται να ενημερωθεί το κοινό για τους κινδύνους της παχυσαρκίας, όταν η βιομηχανία του φαγητού δαπανά 256 εκατομμύρια λίρες το χρόνο για την προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών.

    Πάντως οι φόροι στα ανθυγιεινά τρόφιμα δεν είναι άγνωστοι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει φόρο στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και στις σάλτσες και στα τρόφιμα με πολλά κορεσμένα λίπη, ενώ αντίστοιχος φόρος εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Δανία, με αμφιλεγόμενα ωστόσο αποτελέσματα, αφού πολλοί Δανοί προτιμούν απλώς να… διασχίζουν τα σύνορα και να αγοράζουν τα αγαπημένα τους ανθυγιεινά προϊόντα πιο φθηνά στη Γερμανία, παρά να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες…



    ΣΧΟΛΙΑ