• LIFE&STYLE

    Ρωσία: Μπήκαμε στα σπίτια των δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών – Εντυπωσιακές εικόνες από τα παλάτια των σύγχρονων τσάρων


    Στη Ρωσία η οικονομική ανισότητα είναι άνευ προηγουμένου και βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα που καμιά άλλη ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει γνωρίσει. Ενδεικτικό είναι ότι το 2014, η Global Wealth Report της Credit Suisse, υποστήριξε ότι το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στη Ρωσία ελέγχει το 85% του συνολικού πλούτου της χώρας!

    Επιπλέον, η αναφορά έδειξε ότι 111 δισεκατομμυριούχοι έχουν στον έλεγχό τους το σοκαριστικό 19% του συνολικού πλούτου όλων των νοικοκυριών της χώρας. Η ανισότητα αυτή αποτυπώνεται με τρόπο εντυπωσιακό στο φακό της φωτογράφου Lilia Li-Mi-Yan, η οποία δημιούργησε μια έκθεση με τίτλο “Αφέντες και Υπηρέτες” που παρουσιάζει εκ των έσω την ζωή της ρωσικής ελίτ. Η Li-Mi-Yan φωτογράφισε τους πάμπλουτους Ρώσους μέσα στα σπίτια τους μαζί με το υπηρετικό τους προσωπικό.

    “Για όσους το αντέχει η τσέπη τους, είναι κάτι το συνηθισμένο να έχεις οικιακούς βοηθούς”, λέει η Li-Mi-Yan. Επίσης αποκάλυψε ότι την ενδιέφερε πολύ να εστιάσει και να μάθει τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων και τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Η Li-Mi-Yan τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες στη Μόσχα.

    li-mi-yan-photographed-this-series-in-moscow

    Σύμφωνα με τη φωτογράφο, το να βρει τους πλούσιους Ρώσους δεν ήταν το δύσκολο. “Πρόκειται κυρίως για γνωστούς μου”, δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι “Οι περισσότεροι δέχτηκαν με χαρά να συμμετάσχουν στο project”.

    according-li-mi-yan-finding-the-employers-to-photograph-wasnt-difficult-these-were-mostly-people-that-i-was-acquainted-with-she-said-most-of-them-agreed-to-take-part-in-my-project-with-enthusiasm

    Πριν από κάθε λήψη, η Li-Mi-Yan συναντούσε εκείνους που θα συμμετείχαν για να τους εξηγήσει το project.

    before-each-shoot-li-mi-yan-would-meet-with-the-subjects-to-discuss-and-explain-the-project

    “Είχα εκτενείς συζητήσεις με τους ‘πρωταγωνιστές’ μου στα σπίτια τους. Τους έκανα ερωτήσεις για τους ρόλους τους ως αφεντικά και προσωπικό, πώς η κοινωνική τους θέση επιδρούσε στον ψυχισμό τους καθώς και τι μορφή είχαν οι σχέσεις τους”, είπε η φωτογράφος.

    i-had-long-conversations-with-my-subjects-in-their-homes-she-said-i-asked-about-their-roles-as-employers-and-employees-how-their-status-made-them-feel-and-what-their-relationships-looked-like

    Οι συζητήσεις αυτές βοήθησαν τη Li-Mi-Yan να αποφασίσει το πώς θα έστηνε τις φωτογραφίες της. Το ευφυές και ταυτόχρονα στοχευμένο στήσιμο των πρωταγωνιστών υπονοεί τη μορφή των μεταξύ τους σχέσεων.

    these-conversations-helped-li-mi-yan-decide-how-to-stage-the-photographs-her-subtle-yet-critical-placement-of-the-subjects-speaks-to-their-relationships

    Το φύλο παίζει εξέχοντα ρόλο στα καθήκοντα του προσωπικού – οι γυναίκες είναι συνήθως οικονόμοι, babysitters ή γκουβερνάντες.

    russia

    Οι άντρες, από την άλλη, αναλαμβάνουν ρόλους όπως οδηγοί, κηπουροί ή προσωπικοί φύλακες.

    hired-men-are-usually-drivers-gardeners-or-security-guards

    “Στη Ρωσία, μια γκουβερνάντα ή babysitter ή ένας κηπουρός εκλαμβάνεται συνήθως ως μια δουλειά για ανθρώπους που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα”, είπε η Li-Mi-Yan. Κάποιοι υπηρέτες αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν γιατί ήθελαν να αποφύγουν να τους κολλήσει η ταμπέλα του “οικονόμου”.

    in-russia-a-governess-or-a-babysitter-or-a-driver-is-reckoned-to-be-a-lower-class-job-li-mi-yan-said-some-employees-refused-to-be-photographed-wanting-to-avoid-the-label-of-housekeeper

    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λέει η  Li-Mi-Yan, όσοι δουλεύουν σε σπίτια, το κάνουν για να μαζέψουν χρήματα για ένα καλύτερο μέλλον. “Οι περισσότεροι από εκείνους έχουν υψηλή μόρφωση… Θεωρούν αυτή τους την εργασία ως προσωρινή, καθώς ελπίζουν σε μια καλύτερη και πιο προσοδοφόρα απασχόληση για το μέλλον”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

    RUSSIA1

    “Οι περισσότεροι πλούσιοι πιστεύουν ότι φέρονται στο προσωπικό τους με σεβασμό και φροντίδα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι ‘υπηρέτες’ – άσχετα με το τι είδους σχέση έχουν με το αφεντικό τους – αυτό που επιθυμούν περισσότερο, είναι να μαζέψουν κάποια χρήματα και να εγκαταλείψουν αυτή τη δουλειά”, είπε η φωτογράφος.

    RUSSIA2

    “Γνώρισα μονάχα μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία από μόνη της επέλεξε αυτή τη δουλειά και όχι επειδή την ανάγκασαν οι συνθήκες”, είπε η Li-Mi-Yan.

    i-met-only-one-old-woman-who-chose-that-kind-of-work-on-her-own-will-and-not-because-of-constraining-circumstances-li-mi-yan-said

    H Li-Mi-Yan κατανοεί πλήρως την ιδιαίτερη φύση της δουλειάς της και είναι πρόθυμη να συζητήσει γι’ αυτή. Δήλωσε πως, όταν οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά, “κάποιοι από τους συμμετέχοντες μου ζήτησαν να τις αποσύρω. Κατανόησα το πραγματικό επίπεδο των διαμαχών και των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτό το project μόνο όταν δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο”. Και συμπλήρωσε πως “Το διασκέδασα με το πόσο διαφορετικά εξέλαβε το κοινό τις φωτογραφίες μου”.

    RUSSIA3

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/londrezi-zitisan-ke-egine-proti-taratsa-gimniston-anigi-se-liges-mono-imeres-video/66894

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/rachil-makri-mperdepse-ton-tesla-tous-vegas-kani-chioumor-echi-agnia-video/66915



    ΣΧΟΛΙΑ