• LIFE&STYLE

    Η πρώτη τσάντα από ανθρώπινο δέρμα:Μόδα ή διαταραχή τύπου Hannibal;


    Μπορεί να υπάρξει τέχνη ή μόδα από ανθρώπινο δέρμα; Συνήθως χρησιμοποιείται ως τεχνική από κάποιους κατά συρροήν δολοφόνους, όπως ήταν ο Ed Gein, το πραγματικό πρότυπο του Alfred Hitchcock, πάνω στο οποίο στήριξε τον χαρακτήρα, Norman Bates, που έφτιαχνε τρόπαια από ανθρώπινη σάρκα. Σήμερα, υπάρχουν πιο νόμιμοι τρόποι για να φτιάξεις τέχνη από ανθρώπινο δέρμα. Αντί να σκοτώσεις και να γδάρεις ανθρώπους, μπορείς πολύ απλά να κατασκευάσεις κομμάτια επιδερμίδας στο εργαστήριο. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα πόσο ωραίο μπορεί να είναι, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για τη μόδα;

    Στο φετινό fashion show για τους απόφοιτους της σχολής Central St Martins, η σχεδιάστρια Tina Gorjanc παρουσίασε μια πρόταση, που ελπίζουμε να μην γίνει πραγματικότητα. Η ιδέα της ήταν να δημιουργήσει τσάντες και άλλα αξεσουάρ, από το δέρμα του γνωστού σχεδιαστή Alexander McQueen, ο οποίος απεβίωσε το 2010. Η Gorjanc κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τη μέθοδο, που αναπτύσσει ανθρώπινα κύτταρα από το DNA κάποιου, παράγοντας κύτταρα δέρματος. Έτσι, θα μπορέσει να δημιουργήσει πρωτότυπες και πολυτελείς δημιουργίες, από το δέρμα του  McQueen.

    Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα που γίνεται για την ανάπτυξη νέου δέρματος διάσημων ανθρώπων, στο όνομα της τέχνης. Ο Ιταλός καλλιτέχνης Diemut Strebe έχει ήδη κατασκευάσει έναν κλώνο του αυτιού του πολύ γνωστού ζωγράφου Van Gogh, από DNA που πήρε από μέλος της οικογένειάς τους.

    Mcqueen
    Η αίτηση της Tina Gorjanc για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα δείγματα “δέρματος”

    Οι επιστήμονες που σχολίασαν την ιδέα της Gorjanc αναφέρουν πως η ιδέα της θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί, στην πράξη όμως είναι δύσκολο να παράξει κάποιος αρκετό “δέρμα”, ώστε να κατασκευάσει ολόκληρη σειρά αξεσουάρ. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου έργα τέχνης, γλυπτά, ακόμα και ρούχα, θα παράγονται από το δέρμα διάσημων καλλιτεχνών; Και αν ναι, τι ηθικοί κανόνες υπάρχουν πίσω από αυτή την πρακτική;

    Tina Gorjanc
    Δημιουργία της Tina Gorjanc από “ανθρώπινο δέρμα”
    Tina Gorjanc
    Jacket της Tina Gorjanc από “ανθρώπινο” δέρμα, με τατουάζ στο μανίκι

    Στη δεκαετία του 1990, η τέχνη φαινόταν έτοιμη να εισέλθει στο βασίλειο των νεκρών. Το 1995, ο καλλιτέχνης Damien Hirst, κέρδισε βραβείο για ένα πρωτοποριακό και ανατριχιαστικό έργο. Σε δυο βιτρίνες εξέθετε τα διαμελισμένα σώματα μιας αγελάδας και ενός μικρού μοσχαριού. Τι ακολουθεί μετά; Σε λίγο θα βλέπουμε και ανθρώπινα σώματα;

    Η ιδέα της παραγωγής τέχνης από ανθρώπινα σώματα είναι ενοχλητική, αφού δεν δείχνει σεβασμό στους άλλους ανθρώπους. Βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω από την επιστήμη της ανατομίας. Πολύ παλιές επιστημονικές συλλογές παρουσίαζαν ανθρώπινα σώματα, αρτηρίες. Μάλιστα, σε μερικές καθολικές εκκλησίες υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους φυλάσσονται μέρη του σώματος αγίων. Αλλά η τέχνη, ήδη από την Αναγέννηση, είχε να κάνει με τη λατρεία του ανθρώπου.

    Είναι φυσικό για τους καλλιτέχνες να είναι γοητευμένοι από το ανθρώπινο σώμα, επειδή αυτό μας δίνει ζωή.  Ωστόσο, καλλιτέχνες όπως ο Leonardo Da Vinci και ο Rembrandt προσφέρουν φαντασία, και πάνω απ ‘όλα ανθρώπινα οράματα της σωματικής ύπαρξης μας. Η τέχνη εμπνέεται από τη σάρκα, αλλά δεν την κατέχει. Ένας καρχαρίας σε μια δεξαμενή είναι μια εικόνα, αλλά ένα ανθρώπινο σώμα σε μια δεξαμενή είναι ένα έγκλημα, ή θα πρέπει να είναι, ακόμη και αν έχει καλλιεργηθεί σε ένα εργαστήριο.

    Σίγουρα η Tina Gorjanc το γνωρίζει αυτό. Η πρότασή της να δημιουργεί αξεσουάρ από το δέρμα του McQueen ακούγεται σαν ένα αστείο. Ένα αστείο για τη μόδα και τη μακαβριότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-ellinoamerikanos-pou-prokalese-tin-orgi-tou-twitter-aftos-ine-o-milo-yannopoulos/62515

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/pos-katafere-pippa-middleton-na-episkiasi-ke-pali-ti-galazoemati-aderfi-tis/62470



    ΣΧΟΛΙΑ