• LIFE&STYLE

    Πώς οι hackers μπορούν να μας υποκλέψουν δεδομένα με μία… Barbie!

    Barbie

    Barbie


    Οι  εποχές που οι hackers μπορούσαν να «χτυπήσουν» μόνο υπολογιστές ανήκει πλέον στο παρελθόν. Με την επέκταση της χρήσης του Internet και σε άλλες συσκευές, μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi, οι hackers μπορούν πλέον να πάρουν τον έλεγχο συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, οικιακές συσκευές – ακόμα και… παιδικά παιχνίδια!

    Ναι, ακόμα και παιδικά παιχνίδια. Ο Αμερικανός ερευνητής Matt Jakubowski ισχυρίζεται πως κατάφερε να «χακάρει» μία κοριτσίστικη κούκλα Barbie, η οποία κατά τον ίδιο μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μία συσκευή παρακολούθησης.

    Πρόκειται για την κούκλα Hello Barbie, την πρώτη «αλληλεπιδραστική» κούκλα, η οποία μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και να ανταποκρίνεται σε ό,τι της λέει το παιδί απαντώντας με ανθρώπινη φωνή, θυμίζοντας μία παιδική βερσιόν της Siri της Apple ή της Cortana της Microsoft. Για το σκοπό αυτό έχει ενσωματωμένο ένα μικρόφωνο, το οποίο καταγράφει τα λεγόμενα της ιδιοκτήτριάς του και τα επεξεργάζεται μέσω Διαδικτύου, ώστε να… αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη απάντηση.

    Όμως ο Jakubowski ανακάλυψε ότι όταν συνδέεται στο Διαδίκτυο, η κούκλα είναι ευάλωτη στους hackers, που μπορούν να αποκτήσουν χωρίς δυσκολία πρόσβαση στις πληροφορίες συστήματος της κούκλας, τα αποθηκευμένα ηχητικά αρχεία, καθώς και στο μικρόφωνο της κούκλας – μπορεί δηλαδή κανείς να βάλει στο στόμα της κούκλας τα λόγια που αυτός θέλει!

    Όπως εξήγησε ο Jakubowski μιλώντας στο NBC, η κούκλα μπορεί να καταγράψει συνομιλίες, όταν το σχετικό κουμπί είναι πατημένο, και η καταγραφή αυτή κρυπτογραφείται προτού σταλεί στο Διαδίκτυο, ωστόσο αν ένας hacker αποκτήσει τον έλεγχο της κούκλας, αυτές οι ρυθμίσεις ασφαλείας μπορούν να απενεργοποιηθούν.

    Επιπλέον, οι αποθηκευμένες ρυθμίσεις της κούκλας μπορούν να δώσουν στους hackers τη δυνατότητα να εισβάλουν στο δίκτυο Wi-Fiόπου είναι συνδεδεμένη και με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο και να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες του ιδιοκτήτη.

    Πού φτάσαμε, να μην μπορείς να εμπιστευτείς ούτε την Barbie…



    ΣΧΟΛΙΑ