• LIFE&STYLE

    Πόρτο-Beverly-Χέλι: Τα εμβληματικά mansions και οι φήμες για Βαρδινογιάννη και κτήμα Κοντομηνά

    Γιάννης Βαρδινογιάννης - Δημήτρης Κοντομηνάς - Θεόδωρος Κυριακού

    Γιάννης Βαρδινογιάννης – Δημήτρης Κοντομηνάς – Θεόδωρος Κυριακού


    Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν γνωστό πως είχε επενδύσει στην περιοχή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και σήμερα κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν θέλει να ξέρει, φωτογραφικά ντοκουμέντα ειδικά δύσκολα θα διαρρεύσουν.

    Σε μία προφυλαγμένη -σχετικά- περιοχή από τους αδιάκριτους φακούς των παπαράτσι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Η Αργολίδα δεν είναι Μύκονος…

    Ο Σον Κόνερι είχε σίγουρα, καθώς το 2013 είχε αγοράσει το εξοχικό σπίτι των ονείρων του, όπως είχε πει στο Πόρτο Χέλι, για να περνάει εκεί χρόνο μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο. «A place in the sun», όπως συνήθιζε να λέει με την χαρακτηριστική, σκωτσέζικη προφορά του.

    Δίπλα στο σπίτι του James Bond, μένει όμως και ο… βασιλιάς της Ολλανδίας, όπως λένε οι ντόπιοι, αλλά και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ενώ ο Χιου Γκραντ θέλει κι εκείνος να αποκτήσει ένα κτήμα πάνω στη θάλασσα για να μπορεί να έρχεται ακόμη πιο συχνά, ινκόγκνιτο, στην αγαπημένη του Ελλάδα και να ξεχάσει για λίγο το Χόλυγουντ, στις σειρές, τα σενάρια, το παρελθόν που τον καταδιώκει.

    Καλώς ορίσατε στα «Hamptons of Greece» η αλλιώς Πόρτο-Beverly-Χέλι. Η περιοχή που έχει γίνει γνωστή και από τα αφιερώματα στα ξένα περιοδικά, με ευφάνταστους τίτλους όπως «The Porto Heli Riviera» και το Μονακό της Ελλάδας.

    Έχει κάτι από Τοσκάνη. Θεωρείται ο απόλυτος προορισμός διακοπών σε διεθνές επίπεδο.

    Και επενδύσεων.

    Η ελληνική Ριβιέρα, στην ακτογραμμή της Πελοποννήσου, με το Πόρτο Χέλι, την Ερμιόνη, την Κόστα, τον Άγιο Αιμιλιανό, να προσφέρεται για την φιλοξενία επιχειρηματιών, εφοπλιστών, μελών βασιλικών οικογενειών, καλλιτεχνών, των ισχυρών του πλανήτη…

    Τότε και τώρα.

    Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 70.

    Σύμφωνα με τους κατοίκους της εποχής, η αρχή έγινε πολύ απλά.

    Ο βιομήχανος Πρόδρομος Μποδοσάκης (Μπέης)  αγόρασε πρώτος ένα τεράστιο κομμάτι γης, στον Άγιο Αιμιλιανό.

    Στην συνέχεια έκοψε το κομμάτι γης σε πολλά οικόπεδα  και το μοίρασε στους υπαλλήλους του. Με τα χρόνια όμως τα πουλήσανε τα πουλήσανε.

    Τα χρόνια πέρασαν, το «μυστικό» διαδόθηκε, και σήμερα σε είκοσι λεπτά μπορείς να φτάσεις με το ελικόπτερο από την Αθήνα στον παράδεισο… Και να μην το μάθει κανείς.

    Μυστικοί κόλποι, ιδιωτικές παραλίες, το απέραντο μπλε, σε αντίθεση και αρμονία με το απόλυτο πράσινο.

    Αν ήταν πρόσωπο θα ήταν η Όντρεϊ Χέπμπορν, όπως έχει πει διάσημη φωτογράφος.

    Η πλούσια βλάστηση, μαζί με τις ιδιωτικές προβλήτες, είναι στα πλεονεκτήματα για τους μεσίτες που δεν προλαβαίνουν να δέχονται αιτήματα για αναζήτηση σπάνιων κτημάτων, με τις Σπέτσες απέναντι, και το νησί της Ύδρας, για τη μίνι απόδραση, για όποιον το επιθυμεί.

    Το σπίτι του Δημήτρη Κοντομηνά στο Πόρτο Χέλι.
    Το σπίτι του Δημήτρη Κοντομηνά στο Πόρτο Χέλι

    Είναι και τα ονόματα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον μύθο, με τις ιστορίες να γίνονται από ασπρόμαυρες, χρωματιστές. Σταύρος Νιάρχος και Σπετσοπούλα, Σταύρος Λιβανός και Κορωνίδα, Δοκός, oικογένειες Χανδρή, Φράγκου, Παναγιωτίδη, Διαμαντίδη, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Γουλανδρή, Γλίξμπουργκ…

    Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα όλοι θέλουν να αγοράσουν κάτι στην περιοχή.

    Για ιδιωτική χρήση, εκμετάλλευση ή για να το πουλήσουν σε λίγα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατοικίες που δεν ξεπερνούν τα 500 τμ σε έκταση 5 στρεμμάτων πωλούνται από 3 εκατ. ευρώ και πάνω με μεσιτικά γραφεία (Christie’s, Sotheby’s, Engel&Volkers) να μην βάζουν καν τιμή δίπλα στις δελεαστικές φωτογραφίες, με τη διαπραγμάτευση να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για το σασπένς.

    Κι αν μεταφερθούμε για λίγο στην Ερμιόνη; Θα βρεθούμε στο κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά.

    Φανταστείτε περισσότερα από 1330 στρέμματα, ένα ησυχαστήριο με ιδιωτική παραλία, ελικοδρόμιο, ελαιώνες, αμπελώνες, συκιές, εσπεριδοειδή, σαν ζωντανός πίνακας ζωγραφικής…

    Είναι γνωστό -στους ενδιαφερόμενους- ότι πωλείται εδώ και δύο χρόνια με πρώτη τιμή τα 30 εκ. ευρώ.

    Είναι απέναντι από την Ύδρα, στο Μετόχι Ερμιόνης Αργολίδας, κτήμα που σύντομα λέγεται ότι θα ανήκει στην οικογένεια του Γιάννη Βαρδινογιάννη της Motor Oil με το τίμημα της αγοραπωλησίας να κυμαίνεται ανάμεσα στα 20-23 εκατ. ευρώ.

    Άλλωστε η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει κι άλλο κτήμα στην περιοχή.

    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε επενδύσει στο συγκεκριμένο κτήμα φτιάχνοντας ένα πολυτελές συγκρότημα με τέσσερις κατοικίες, η μία εκ των οποίων, είναι η βίλα του κτήματος στην ιδιόκτητη παραλία των 73 τμ, επιφάνεια που ξεπερνά τα 1330 στρέμματα, μόλις 20 λεπτά από την Ερμιόνη, με θέα στην θάλασσα, δέντρα, κρυφά μονοπάτια, πλήρη περίφραξη, απόλυτη αυτονομία με πηγές νερού και γεωτρήσεις. «Ηeaven is a place on earth.»

    Το κτήμα Κοντομηνά στην Ερμιόνη
    Το κτήμα Κοντομηνά στην Ερμιόνη

    Να μην ξεχάσουμε και το συγκρότημα του Θοδωρή Κυριακού στον Άγιο Αιμιλιανό, το πολυσυζητημένο -για την ομορφιά του- σπίτι του Μίνωα Κυριακού, με τις εξωτερικές πισίνες, την ιδιωτική προβλήτα, το ελικοδρόμιο, τα γήπεδα τένις, γκολφ, όπως και μπάσκετ.

    Είναι η στιγμή που κλείνεις τα μάτια και νιώθεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος.

    Το Πόρτο Χέλι έχει επιλέξει ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πιστιόλης για να περνάει τον ελεύθερο του χρόνο. Υπολογίστε 120 στρέμματα, και 28 εκατομμύρια ευρώ που κατέθεσε στους κληρονόμους του προηγούμενου ιδιοκτήτη, της οικογένειας Μαυρολέοντα, για ένα μέρος του κτήματος.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Μανώλης-Βασίλης ή Μπλούης -όπως τον φώναζαν οι φίλοι του- Μαυρολέων, Έλληνας εφοπλιστής που ζούσε στο Λονδίνο αγόρασε έκταση χιλίων στρεμμάτων για να έχει έναν λόγο παραπάνω να πηγαίνει τα καλοκαίρια στην αγαπημένη του πατρίδα. Σε μια εποχή που τον υποδεχόντουσαν τα δύο λιοντάρια από μάρμαρο στην είσοδο, για να ακολουθήσουν βόλτες στην παραλία, ατέλειωτα γεύματα και δείπνα με εκλεκτούς καλεσμένους, χωρίς φλας και φλυαρίες.

    Ο παράδεισος (δεν) μπορεί να περιμένει.

    Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει.
    Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει.

    To ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο Neil Rimer, ο Ελβετός επιχειρηματίας, Καναδικής καταγωγής, ο οποίος, αποφάσισε να επενδύσει στο πευκόφυτο κτήμα των 26 στρεμμάτων που ήταν κάποτε στην κατοχή του εκδότη και δημοσιογράφου Σταύρου Ψυχάρη, κάνοντας προσφορά ύψους 11.7 εκ. ευρώ, (με αρχική τιμή εκκίνησης τα 4.7 εκ. ευρώ) σε ηλεκτρονική δημοπρασία.

    Με την ιδιωτική παραλία, την διώροφη μονοκατοικία με το υπόγειο ισόγειο, τον χώρο στάθμευσης και την πισίνα, ήταν βέβαιο πως θα ήταν πολλοί οι ενδιαφερόμενοι καθώς τέτοια σπίτια δύσκολα βρίσκει κανείς πλέον στην περιοχή.

    Ο Νικόλαος Γουλανδρής αγόρασε την θρυλική έπαυλη των 2000 τ.μ. και των 27 στρεμμάτων από τον Γιώργο Κόβα για 15 εκ. ευρώ.

    Λέγεται πως η άμμος στην πριβέ παραλία έχει έρθει από τις Μαλδίβες με την υπέροχη Ηρώ Κόβα της φιλανθρωπίας, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, να προσέχει και την τελευταία λεπτομέρεια.

    Τι άλλο συμπεριλαμβάνει η επένδυση; Aπό εκκλησία μέχρι σινεμά, αλλά και γήπεδο τένις, όπως και κατοικία με 14 κρεβατοκάμαρες.

    Το σπίτι του Sean Connery στο Πόρτο Χέλι

    Και το παραμύθι είναι σε εξέλιξη με τον βασιλιά της Ολλανδίας να χτίζει το παλάτι του, όχι από άμμο, αλλά από μάρμαρο και ξύλο, στην περιοχή Κοιλάδα.

    Πρόκειται για τον Willem-Alexander, γιο της βασίλισσας Βεατρίκης που έδωσε 4.5 εκ. ευρώ για να το αποκτήσει. Αυτό είναι και το σενάριο. Αγόρασε το ακίνητο από Γερμανό φωτογράφο Μanfried Rieker όταν ερωτεύτηκε την περιοχή, καλεσμένος στον γάμο του Νικόλαου Γλίξμπουργκ με την Τatiana Blatnik το 2010.

    Είχε αγοράσει κι ένα κτήμα στη Μοζαμβίκη, αλλά το πούλησε γιατί προτίμησε την Ελλάδα. Για την ιστορία, ο φωτογράφος Rieker χρησιμοποίησε την έπαυλη του στο παρελθόν για διαφημιστικές καμπάνιες της Porche και της Mercedes. Άντε και στα δικά μας. Για την προβολή της Ελλάδας αυτή τη φορά.

    Το σπίτι του Willem Alexander στο Κρανίδι
    Το σπίτι του Willem Alexander στο Κρανίδι

     



    ΣΧΟΛΙΑ