ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναγνωρίζεται πλέον ως ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος(ΧΝΝ) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Συγκεκριμένα, είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα.
Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.
Η νόσος αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν, λιγότερο ή περισσότερο, να εκτελέσουν τις βασικές του λειτουργίες (καθαρισμός αίματος, παραγωγή ορμονών, ρύθμιση pH αίματος). Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και νόσο της καρδιάς και των αγγείων.
Άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σύμφωνα με τους ειδικούς στο “κόκκινο” για την εμφάνιση Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι επίσης το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού στις 10 Μαρτίου και σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 17:00 – 21:00, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού και η ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών για την υποστήριξη των ασθενών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελένη Γερουλάνου: Στην Εθνική Πινακοθήκη με τη Συραγώ Τσιάρα
- «Απόβαση» των Ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο
- Ο «χρυσός» 1,25 δις από τα εξοπλιστικά, το σενάριο – έκπληξη για Οδυσσέα, η κίνηση ματ της Σοφίας, η σύγκρουση των Χάλακ και το μήνυμα της Τουρκίας
- Οικογένεια Κουλουκουντή: Τα θρυλικά Liberties, η κυριαρχία στις θάλασσες, η διαμάχη με την καλλονή Τάρα και το… Οσκαρ της Κασσάνδρας

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.