• LIFE&STYLE

    Next Generation Leaders: 17χρονος περιζήτητος fashion designer προκαλεί “σεισμό” στον βαρετό κόσμο της μόδας

    • NewsRoom


    “Εάν η τέχνη μπορεί να πηγάζει από τα πιο απίθανα μέρη, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη μόδα” θα σας έλεγε ο fashion designer Apichet “Madaew” Atirattana.

    madaew-560x280

    Ο 17χρονος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην φτωχή περιοχή του Isaan στην Ταϊλάνδη, την “καρδιά” της καλλιέργειας ρυζιού στα βορειοανατολικά της χώρας. Από πολύ μικρή ηλικία, διάβαζε συνεχώς τα βρώμικα και τσαλακωμένα περιοδικά μόδας που έβρισκε στο κουρείο του χωριού του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Madaew -το ψευδώνυμο που έχει υιοθετήσει- άρχισε να σχεδιάζει και να δημιουργεί κλασάτα ρούχα από απλά και καθημερινά πεταμένα αντικείμενα τα οποία μάζευε στην περιοχή κοντά από τον στάβλο της οικογένειάς του, όπως κοτετσόσυρμα, τσιμεντόλιθους, βαμμένα φύλλα από λάχανο κλπ. “Θέλω ο κόσμος να μπορεί να δει άσχημα πράγματα που κανονικά δεν θα ταίριαζαν μαζί, να δημιουργούν κάτι πραγματικά όμορφο” δηλώνει. “Και κάτι που είναι όμορφο, δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τα χρήματα”.

    Apichet “Madaew” Atilattana στο Kanchanaburi, της Ταϋλάνδης
    Apichet “Madaew” Atilattana στο Kanchanaburi, της Ταϋλάνδης

    Η καριέρα του Madaew ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν δανείστηκε από τη γιαγιά του ένα κομμάτι από το παραδοσιακό πανί της Ταϊλάνδης, δημιούργησε ένα μακρύ φόρεμα και στη συνέχεια το φωτογράφισε σε μία πεζογέφυρα πάνω από έναν αυτοκινητόδρομο. Η συγχώνευση του πολιτισμού μίας παλιάς χώρας, της νεανικής λάμψης και της αστικής ζωής έγιναν αμέσως αντικείμενο συζήτησης και αναδημοσίευσης στα social media και ο Madaew κατάφερε να γίνει ένας νέος celebrity.

    Ύστερα από λίγο καιρό, όλα τα talk και τα talent show χτυπούσαν την πόρτα του Madaew, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε και ως guest σχεδιαστής στο Next Top Model της Ασίας. Η Cindy Bishop, η μισή Αμερικανή μισή Ταϊλανδή παρουσιάστρια του show και supermodel, λέει πως “ο Madaew εμπνέει τους άλλους να αψηφήσουν τους κανόνες, να σπάσουν τα καλούπια και να αναζητήσουν τις νέες και συναρπαστικές δυνατότητες που έχουν. Τον βλέπω σαν μία μεγάλη περσόνα και πιστεύω ότι θα παραμείνει πρωτοπόρος για πολλά χρόνια. Με τα ρούχα του εξυμνεί την πραγματική ουσία του να είσαι Ταϊλανδός”.

    m2

    madaew-810x437-1

    m4

    m5

    m3

    Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο επικρατεί αυτό το κομμάτι της μισαλλοδοξίας, ένα από τα πιο αξιέπαινα χαρακτηριστικά της κουλτούρας της Ταϊλάνδης, είναι η αποδοχή των διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών. Ο Madaew αισθάνθηκε από μικρή ηλικία ελεύθερος να αποδεχτεί την ταυτότητά του ως “kathoey”, που σημαίνει θηλυκός τρανσέξουαλ και στην Ταϊλάνδη μερικές φορές αναφέρεται και ως το “τρίτο φύλο”. Ο Madaew -ο οποίος προτιμά να αναφέρεται με την αντωνυμία αρσενικού γένους- αποδίδει φόρο τιμής στους γονείς του που ποτέ δεν προσπάθησαν να αλλάξουν αυτό που πραγματικά ήταν, που του επέτρεπαν να παίζει με τα κορίτσια, με φορέματα και με Barbie χωρίς να νιώσει ποτέ του ντροπή και περιθωριοποίηση.

    Διαβάστε ακόμη: Ποιο είναι το πιο gay κοινοβούλιο του κόσμου;

    Διαβάστε επίσης: Άρωμα γυναίκας: Δύο επιτυχημένες CEO πίσω από το fund των 10 εκατ. για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

    Μη χάσετε:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ