• LIFE&STYLE

    Τζιμ Γιαννόπουλος: Ο Έλληνας βασιλιάς του Χόλιγουντ που θέλει να σώσει την Paramount

    Τζιμ Γιαννόπουλος

    Jim Gianopulos, CEO της Paramount


    Εκείνο το συγκεκριμένο πρωί Δευτέρας πριν από λίγες εβδομάδες, η φιγούρα του Τζιμ Γιαννόπουλος να περνάει την είσοδο των κεντρικών γραφείων της Paramount Pictures, ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας μεταγραφής που ταρακούνησε για τα καλά την κινηματογραφική βιομηχανία.

    Για τον ίδιο ήταν μάλλον κάτι σαν επιστροφή στα παλιά, αφού από την συγκεκριμένη εταιρία ξεκίνησε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’70 την ιλιγγιώδη πορεία του προς την κορυφή.

    Μόνο που αυτή την φορά το στοίχημα που έβαλε -πρωτίστως με τον εαυτό του- είναι πολύ μεγάλο.

    Ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της Fox καλείται να αναστήσει μια εταιρία που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχάσει τι σημαίνει blockbuster και όλα τα μεγάλα ονόματα την αγνοούν.

    Μόνο που το να αγνοείς μια εταιρία που έβγαλε μεταξύ άλλων την αριστουργηματική τριλογία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός» είναι κάτι που ο νέος της πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το αλλάξει.

    Στην ατζέντα του άλλωστε υπάρχουν τηλέφωνα για τα οποία πολλοί θα «σκότωναν» προκειμένου να τα αποκτήσουν, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτά του Τζορτζ Κλούνεϊ, του Τομ Χανκς, του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ και δεκάδων άλλων.

    Με όλους διατηρεί κάτι πολύ σημαντικότερο από επαγγελματικές σχέσεις, αυτό που λέγεται στενή προσωπική φιλία, κάτι που εκλείπει συνήθως από τον χαρακτήρα ενός πολύ ισχυρού μάνατζερ.

    Από την άλλη όμως, ο Γιαννόπουλος -παιδί ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στις γειτονιές της Νέας Υόρκης- δεν ήταν ποτέ μόνο ένας πολύ ισχυρός μάνατζερ…

    Ήταν κάτι παραπάνω…

    Γεννημένος νικητής

    Ο μικρός Δημήτρης είχε νεύρα. Δεν ήταν μόνο το κρύο του Νοέμβρη εκείνο το απόγευμα του 1959, που θαρρείς και ήθελε να διαπεράσει τα ρούχα του, αυτό που τον εκνεύριζε.

    Ήταν το γεγονός ότι μετά το Δημόσιο Δημοτικό σχολείο, λίγο πιο μακριά από το σπίτι του, έπρεπε να πάει και στο Ελληνικό, εκεί όπου μάθαινε την γλώσσα της πατρίδας του.

    Εξαιτίας αυτού του γεγονότος έπρεπε να διαβάζει περισσότερο από ότι οι άλλοι συμμαθητές του, ώστε να είναι προετοιμασμένος και για τα δύο σχολεία τη επόμενη ημέρα.

    Μόνο που ο γιος μιας τυπικής οικογένειας ελλήνων μεταναστών δεν φανταζόταν τότε, πόσο ψηλά θα έφτανε κάποιες δεκαετίες αργότερα, ώστε να κάνει πλάκα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Αμάλ Αλαμουντίν, να γιορτάζει το Ορθόδοξο Πάσχα μαζί με τον Τομ Χανκς και την Νία Βαρντάλος ή να δειπνεί με τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

    Τελειώνοντας την μέση εκπαίδευση σπούδασε αρχικά Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, συνέχισε με Νομικά στο Φόρντχαμ και ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη.

    Λες και η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη η πρώτη του δουλειά ήταν στην κινηματογραφική εταιρία Paramount, κάνοντας διάφορες δουλειές, τις οποίες πάντα κατάφερνε να φέρνει εις πέρας.

    Η αντίληψη, η οξυδέρκεια, η ταχύτητα με την οποία έπαιρνε αποφάσεις έχοντας πρώτα αναλύσει τα πάντα στο μυαλό του είναι χαρίσματα που τον ακολουθούν ακόμη.

    Η μεταγραφή του στην Lorimar -μια εταιρία που ανέβαινε συνεχώς στα μέσα των 70’s- με καλύτερα λεφτά ήταν ένα μικρό διάλειμμα, πριν από την μεταγραφή της ζωής του στην Fox.

    Εκεί όπου ανέβηκε σταδιακά μέχρι την καρέκλα του προέδρου, διοικώντας έναν κινηματογραφικό κολοσσό και επενδύοντας σε ταινίες σταθμούς όπως το «Avatar» και την «Η ζωή του Πι».

    Ο «βασιλιάς» του Χόλιγουντ και ο Μέρντοχ

    Η πρώτη του θέση ήταν στο τμήμα διεθνούς διανομής ταινιών της Fox, όπου η ικανότητά του να προβλέπει σωστά διάφορες παραμέτρους της δουλειάς του, εκτιμήθηκε δεόντως.

    Το 2000 ήρθε η ώρα να συν-διοικήσει την Fox μαζί με τον Τομ Ρόθμαν, έχοντας αμφότεροι τον τίτλο του προέδρου της εταιρίας, σε μια συνεργασία που απέφερε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

    Μαζί έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσουν είκοσι ταινίες που μόνο στις ΗΠΑ είχαν κέρδη 120.000.000 δολάρια, ενώ άλλες είκοσι έξι απέφεραν παγκόσμια κέρδη άλλων 120.000.000 δολαρίων.

    Γιαννόπουλος

    Όταν ο Ρόθμαν αποχώρησε το 2012, ο Γιαννόπουλος έμεινε μόνος του πρόεδρος έξι εταιριών της Fox, δουλεύοντας ακόμη πιο σκληρά και φέρνοντας την μια επιτυχία μετά την άλλη.

    Η πολλή δουλειά δεν τον εμπόδισε ποτέ να είναι όσο πιο κοντά μπορούσε στην οικογένεια που δημιούργησε με την γυναίκα της ζωής του, την Αν, η οποία του χάρισε τρεις κόρες, την Αλέξα, την Νίκη και την Μιμή.

    Στην δουλειά του δεν έδινε λόγο σε κανέναν άλλο, εκτός από τον ιδιοκτήτη της Fox και μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Γιαννόπουλο.

    «Ο Τζιμ είναι ένα σπουδαίο στέλεχος που έχει μια μοναδική αίσθηση να κατανοεί όλες τις πτυχές αυτού που λέμε κινηματογραφική βιομηχανία. Οι ικανότητές του φάνηκαν και εκτός Αμερικής, αφού χάρη σε αυτές καταφέραμε να έχουμε μια πολύ καλή και σταθερή παρουσία τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές».

    Η αγάπη για την Ελλάδα και η βίλα στην Αντίπαρο

    Σε δύο από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει ως πρόεδρος της Fox, ο Γιαννόπουλος ρωτήθηκε γιατί το Χόλιγουντ δεν έρχεται Ελλάδα, σχεδόν ποτέ, προτίμησε όμως να απαντήσει διπλωματικά.

    Είπε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια μεγάλη παραγωγή να κάνει γυρίσματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ειδικά από την στιγμή που στην Αμερική οι εταιρίες παίρνουν τεράστιες εκπτώσεις.

    Κάτι που συμβαίνει όπως τόνισε και σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και η Τενερίφη, που έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των μεγάλων στούντιο.

    Εξέφρασε πάντως την μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα των γονιών του, την οποία τιμάει ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι, έχοντας ως βάση του την Αντίπαρο, ένα νησί που ερωτεύθηκε χάρη στον Τομ Χανκς.

    Η στενότατη φιλία τους κρατάει χρόνια και έτσι με τον Αμερικανό ηθοποιό που έχτισε την εξοχική του κατοικία στην Αντίπαρο, αποφάσισε να αποχτήσει και αυτός την δική του.

    Μαριάννα Λάτση, Γιαννόπουλος

    Στην Ελλάδα ανάμεσα στους στενότατους φίλους του συγκαταλέγονται η κ. Μαριάννα Λάτση και ο γιος της κ. Πάρης Κασιδόκωστας, οι οποίοι τον έχουν φιλοξενήσει η του έχουν παραχωρήσει κατά καιρούς, κάποια από τις θαλαμηγούς τους.

    Οι συμβουλές του στον νεαρό παραγωγό που δραστηριοποιείται με την εταιρία «1821 Films» στην κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ αποδείχτηκαν πάντα σωστές, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τον βοήθησε προσωπικά.

    Πριν από ένα χρόνο στο περίφημο Φεστιβάλ Καννών ο Γιαννόπουλος μαζί με την Τζέιν Φόντα, ήταν προσκεκλημένοι της κ. Λάτση στην θαλαμηγό της για να γευματίσουν όλοι μαζί, ενώ συναντήθηκαν και σε κάποια από τα πάρτι που δίνονται με αφορμή το Φεστιβάλ.

    Όμως μια από τις καλύτερες στιγμές του Γιαννόπουλου ήταν η συνέντευξη τύπου για την προώθηση της ταινίας «Μνημείων άνδρες» που είχε σαν θέμα την επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών από τους Ναζί.

    Λίγο πριν μίλαγε κατ’ ιδίαν με τον φίλο του και πρωταγωνιστή της ταινίας Τζορτζ Κλούνεϊ, στον οποίο εξήγησε τι είχε συμβεί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

    «Ένοιωσα πολύ περήφανος γι’ αυτή του την δήλωση. Του είχα πει για τα μάρμαρα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πήραν από το φημισμένο αρχαίο μνημείο του κόσμου, και όταν ένας έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζορτζ, εκείνος υποστήριξε αμέσως την επιστροφή τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιος είναι ο Έλληνας που έκλεισε συμφωνίες ενός δισ. με την Κίνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύκονος: Έρχονται οι Άραβες και οι Maybach!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόνια Βασιλοπούλου (St. George Lycabettus): «Ο τουρισμός δείχνει να έχει μια δυναμική»



    ΣΧΟΛΙΑ