• LIFE&STYLE

    Τα 8 πιο κοινά αγχωτικά όνειρα που βλέπουμε και η εξήγησή τους


    Το ατυχές με τα όνειρα είναι ότι τα περισσότερα (ή τουλάχιστον εκείνα που θυμόμαστε) είναι κακά. Σύμφωνα με την Kelly Bulkeley, ερευνήτρια των ονείρων και τον συγγραφέας της «Εισαγωγής στην Ψυχολογία του Ονείρου», τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα από τα όνειρά μας χαρακτηρίζονται από αρνητικά συναισθήματα και όχι θετικά.

    Όνειρα γεμάτα άγχος, στρες και φόβο, όπως το να πέφτεις από έναν γκρεμό ή να σας κυνηγά κάποιος, είναι συνηθισμένα και κοινά μεταξύ των ανθρώπων. Η Bulkeley παροτρύνει τους ανθρώπους να μην απορρίπτουν τα όνειρά τους ή να προσπαθούν να τα ξεχάσουν. «Αν και μπορεί να είναι δυσάρεστα», είπε, «μπορεί να είναι πολύτιμα και σημαντικά». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγχωτικά όνειρα συχνά παρέχουν πληροφορίες για τις ανησυχίες που έχουμε στην πραγματική μας ζωή.

    Oι ψυχολόγοι Bulkeley and Michael Lennox δίνουν μερικές ερμηνείες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι σημαίνουν πραγματικά εκείνα τα όνειρα που περιέχουν άγχος και στρες. Tι σημαίνει όταν:

    τρέξιμο

    1. Προσπαθείς να τρέξεις μακριά και δεν μπορείς
    Ο Lennox ονομάζει αυτό το σενάριο “ονειρικό άγχος 101.” Είπε ότι αυτό το όνειρο είναι μια “έκφραση γενικευμένου φόβου και άγχους”, αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο του φόβου θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. “Θα έλεγα ότι ο άνθρωπος που έχει το όνειρο έχει πιθανώς σε μεγαλύτερο βαθμό ένα γενικευμένο φόβο στη ζωή”, πρόσθεσε ο Lennox. Ίσως το άτομο αισθάνεται αδύναμο ή ευάλωτο. Τα όνειρα χρησιμοποιούν συχνά “δραματικές μεταφορές” για συναισθήματα που είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά.

    άγαλμα

    2. Είσαι γυμνός
    Ο Lennox δήλωσε ότι τα όνειρα στα οποία είσαι γυμνός, είναι μια “τέλεια συμβολική έκφραση” των αισθημάτων πως κρύβεις κάτι. Πολλοί άνθρωποι έχουν τον φόβο πως οι υπόλοιποι θα ανακαλύψουν ότι δεν τον ξέρουν πραγματικά και ότι έχει κρυμμένες πλευρές. Όντας γυμνός στην εργασία, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει ο φόβος πως “θα γίνω αντιληπτός για το ποιος πραγματικά είμαι και αυτό θα είναι τρομακτικό”.

    εξετασεις

    3. Είσαι απροετοίμαστος για τις εξετάσεις
    Οι άνθρωποι συχνά ονειρεύονται να είναι απροετοίμαστοι για ένα τεστ, ένα διαγώνισμα ή στις εξετάσεις, ακόμα κι αν αποφοίτησαν πριν από πολλά χρόνια. Αυτό συχνά προκαλείται από το άγχος για την απόδοσή σας στην εργασία. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο “είναι τα πρώτα μέρη όπου μαθαίνουμε για την ευθύνη και την υπευθυνότητα. Το όνειρο θα επαναληφθεί, όταν ο άνθρωπος βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια αίσθηση πίεσης”.

    4. Πέφτουν τα δόντια σου
    “Η απώλεια των δοντιών είναι παρόμοια με την ανασφάλεια”, λέει ο Lennox. Τα δόντια έχουν μερικές λειτουργίες, όπως το ότι μας επιτρέπουν να τρώμε, αλλά και να χαμογελάμε. Το να χάνετε τα δόντια σας “είναι σαν να μην μπορείτε να ταΐζετε και να φροντίζετε τον εαυτό σας, σαν να αισθάνεστε απροστάτευτοι”. Μια άλλη πιθανή έννοια; Επειδή τα δόντια είναι στο στόμα, ο Lennox είπε ότι αυτό το όνειρο θα μπορούσε να προκύψει όταν “η αυθεντικότητα, η ομιλία ή η φωνή” αισθάνονται πρόκληση.

    πέφτω

    5. Πέφτεις από κάπου ψηλά
    Αυτό το όνειρο συμβαίνει συχνά, δήλωσε ο Bulkeley, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όταν αισθάνεστε σαν να μην έχετε την κατάλληλη υποστήριξη ή συμπαράσταση. Ίσως κάτι ή κάποιος στη ζωή σας, που ήταν κάποτε βράχος, τώρα ναι είναι λιγότερο σταθερός. Όσον αφορά τις ανησυχίες ως προς την εργασία, ο Lennox είπε ότι ένα όνειρο πτώσης θα μπορούσε να αντανακλά την έλλειψη εξουσίας στον χώρο εργασίας.

    6. Πεθαίνει κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο
    “Ο θάνατος είναι ένα μεγάλο σύμβολο της αλλαγής”, είπε ο Lennox. Όταν κάποιος πεθάνει στο όνειρό σας, μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι που έχει να κάνει με τη σχέση σας με αυτό το άτομο, αλλάζει ή αυξάνεται. Αυτή η αλλαγή δεν είναι απαραιτήτως αρνητική, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο για το θάνατο μπορεί να υποδηλώνει ότι ο μετασχηματισμός αυτός είναι τρομακτικός για εσάς.

    αεροπλανο

    7. Χάνεις τη πτήση
    Όταν χάσετε μια πτήση στο όνειρό σας, πιθανότατα έχετε τον φόβο μήπως χάσετε μια προθεσμία στην πραγματική ζωή. “Στον κόσμο της εργασίας, δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό όσο μια προθεσμία”, είπε ο Lennox. Και πάλι, ο Lennox είπε ότι όλα είναι μια μεγάλη κρίση στον κόσμο των ονείρων. Δηλαδή, το να παραδώσεις ένα project μια ώρα αργότερα, δεν έχει τις ίδιες συνέπειες με το να χάσεις μια διεθνή πτήση.

    8. Οδηγείς ή βρίσκεσαι στο αμάξι
    Ο Bulkeley είπε ότι τα αυτοκίνητα και η οδήγηση στα όνειρα μπορούν να έχουν πολλές έννοιες, αλλά συχνά αντανακλούν τις συνδέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Εάν ονειρεύεστε ότι τρέχετε πολύ γρήγορα κι επικίνδυνα, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε εκτός ελέγχου σε μια προσωπική σχέση. Από την άλλη πλευρά, εάν ονειρεύεστε να είστε κολλημένοι στην κίνηση, μπορεί να αισθάνεστε “βαλτωμένοι” στις σχέσεις ή στη ζωή γενικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι χαρακτηριστικά που θα κάνουν τους άλλους να σας συμπαθήσουν αμέσως

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Επτά κακές συνήθειες που αποδεικνύουν ότι είστε πιο έξυπνοι απ’ όσο νομίζατε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξι χαρακτηριστικά που σας κάνουν αντιπαθείς στους άλλους

     



    ΣΧΟΛΙΑ