• LIFE&STYLE

    Νατάσα Παζαΐτη: Αγαπημένη και τελικά υπερκομματική

    παζαιτη-νατασα

    Νατάσα Παζαΐτη


    Υπέρκομψη, ευγενής, πάντα χαμογελαστή, αποφεύγοντας την δημοσιότητα με επιδείξεις εμφάνισης ή τρόπου ζωής, αλλά γνωρίζοντας την θέση της στο πλευρό ενός πρωθυπουργού, κάποτε και ενός ισχυρού πολιτικού άνδρα, διαρκώς! Ο λόγος; Φυσικά για τη Νατάσα Παζαΐτη!

    Στην περίπτωσή της τα καλά λόγια και η χρήση επιθέτων με ωραίες έννοιες, δεν είναι σπατάλη, ούτε «δημοσίες σχέσεις», αλλά ευκρίνεια επηρεασμένη απ’ τη δική της στάση ζωής, που είναι δοκιμασμένη από το 1998 περίπου, που έγινε γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα, που παντρεύτηκε τον Κώστα Καραμανλή.

    Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ενώ στις περιπτώσεις όλων των κυρίων που βρίσκονται στο πλευρό πολιτικών και δη, επικεφαλής των κομμάτων, πάντα βρίσκονται ή εφευρίσκονται ψόγοι για το ντύσιμο, τη διαγωγή, τους τρόπους, τη σπατάλη τους, τις εξεζητημένες ή μη παρουσίες. Όχι για τη Νατάσα Παζαΐτη! Και αυτό, δεν είναι επιβολή από έναν πολιτικό χώρο, αλλά καθαρά δικό της επίτευγμα.

    Πριν αρκετά χρόνια, ο μέγας μουσικός εκφραστής της ενδότερης τρυφερής μας βολτίτσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, με εκφρασμένο πολιτικό λόγο αντιθετικό με αυτόν του Κώστα Καραμανλή, έλεγε στο περιθώριο μιας συνέντευξης, πως σε ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας του, η κυρία Παζαΐτη, που έκανε τότε την πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν, είχε κερδίσει τον σεβασμό του, για την προσοχή, το πως σε όλους, μα σε όλους τους ασθενείς, στέκονταν από πάνω, άυπνη, γεμάτη συμπόνοια και διάθεση ανακούφισης του πόνου. Κι αυτό ίσως, απ’ όλα, την ωραία εμφάνισή της, την καλή της εκπαίδευση, είναι το μεγαλύτερο στολίδι: η ανθρωπιά…

    νατασα-παζαιτη
    Νατάσα Παζαΐτη

    Η συνάντηση, η συνεργασία, η αγάπη, ο γάμος…

    Καλοκαιρινό Σάββατο απόγευμα. 1988. Θεσσαλονίκη. «Ποια είσαι εσύ; Πώς σε λένε;» Ο νεαρός πολιτικός Κώστας Καραμανλής, στο νέο του πολιτικό γραφείο στην οδό Τσιμισκή, ρωτάει να μάθει το όνομα, της ξανθιάς, χαμογελαστής, φοιτήτριας του Παιδαγωγικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που γεμάτη συστολή, ακόμα κοκκινίζει όταν της απευθύνονται. «Νατάσα; Ρωσικό όνομα σε γραφείο Καραμανλή;» γελάει, πειράζοντάς την, ο νέος, σοβαρός και συνήθως ψαρωτικά αυστηρός, άνδρας.

    Είναι στην αρχή της οργάνωσης του γραφείου του και στη γραμματεία τον βοηθούσε η σύζυγος του αδελφού του Γιώργου Καραμανλή, η Χριστίνα. Όταν εκείνη χρειάζεται να αποχωρήσει για την καλοκαιρινή σεζόν, η δραστήρια νονά του νεαρού πολιτικού, η Δανάη Μπρέντα καλείται να βρει κάποια κοπέλα, εθελοντικά, να βοηθήσει στις άδειες.

    Εκείνη συναντά η Νατάσα, από την Επανομή Θεσσαλονίκης, κρατώντας το βιογραφικό της στο χέρι, πριν τραβήξει την προσοχή του Κώστα Καραμανλή. Η προσοχή αυτή, αλλά και η συνέχεια ήταν καθοριστική και κεραυνοβόλα.

    Η κοπέλα έμεινε στη δουλειά χωρίς ουδέποτε να δώσει αφορμή για σχόλιο, συστολική, εργατική και πάντα χαμηλών τόνων. Η σχέση τους με τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τα μέσα του 1990, λέγεται ότι ήταν τυπικά εργασιακή, ως τον Απρίλιο εκείνου του χρόνου, όπου εκλέγεται βουλευτής με εντυπωσιακό αριθμό ψήφων.

    Η σχέση τους κρατήθηκε μυστική έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η Νατάσα Παζαΐτη εγκατέλειψε το πολιτικό γραφείο του Καραμανλή και εργαζόταν σε κατάστημα με είδη δώρων. Το καλοκαίρι του 1990 όμως, θα φύγουν μακριά από γραφεία, υποχρεώσεις και πολιτική, σε διακοπές στην Ίο, ζώντας απλά, όλο ήλιο, θάλασσα και βόλτες, όπως κάνει κάθε συνομήλικός τους στη χώρα.

    Το 1993, συγκατοικούν σε απλό διαμέρισμα της οδού Μητούδη, στην περιοχή της Ανάληψης Θεσσαλονίκης, για πέντε ευτυχισμένα χρόνια. Κάνει τις δουλειές του σπιτιού μόνη της, έχει ήδη, ξεκινήσει σπουδές στην Ιατρική και είναι διακριτική στο πλευρό του άνδρα που αγαπά και δείχνει, ήδη, να έχει πάνω του πεπρωμένο πολιτικό.

    Το 1997, ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται ο νεότερος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και την άνοιξη του 1998 ανακοινώνουν την απόφασή τους για να προχωρήσουν σε γάμο. Στις 19 Ιουλίου του 1998, η πανέμορφη νύφη Νατάσα Παζαΐτη, ενώ μέσω 10.000 περίπου ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα που ήρθαν να χαρούν μαζί της, προχωρά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Πρώτη Σερρών.

    Κουμπάροι τους είναι ο επιχειρηματίας Τέλης και η σύζυγός του Κλεοπάτρα Θωμοπούλου. Η Νατάσα Παζαΐτη, όπως είχε μπει στις καρδιές των συγγενών, των φίλων και φυσικά του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, έτσι, από εκείνη ήδη, την ημέρα γινεται αγαπημένη ενός λαού, άσχετα από πολιτικές πεποιθήσεις, που σπάνια χαρίζει την καρδιά του, χωρίς γκρίνιες, αλλά όταν το κάνει, μοιάζει να είναι για πάντα και χωρίς πισωγυρίσματα…

    παζαιτη-νατασα-καραμανλης
    Κώστας Καραμανλής και Νατάσα Παζαΐτη

    Η γυναίκα που κοκκινίζει, συστολικά, σαν κοπελίτσα

    Η Νατάσα και ο Κώστας Καραμανλής επιλέγουν να ζήσουν στο εξοχικό της οικογένειας στη Ραφήνα, κοντά στη θάλασσα και μακριά από τις λουσάτες και κοσμικές περιοχές των Αθηνών που προτιμούν οι πολιτικοί. Η νεαρή γυναικά, δείχνει αμέσως πως δεν αρέσκεται στο να σπαταλά χρόνο σε ατελιέ μόδας, κέντρα αισθητικής και ανούσιες κοσμικότητες, αλλά συνεχίζει, με ζέση, την πολύωρη μελέτη της, με αποτέλεσμα το 2002 να γίνει διδάκτωρ του τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ήταν άλλωστε πάντα της, από φοιτήτρια, το κορίτσι που προτιμούσε να διαβάσει από το να παρασυρθεί σε όποια διασκέδαση. Πριν ακόμα παντρευτεί τον Κώστα Καραμανλή και ήδη φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είχε πάει στην Βοστώνη, ώστε να δουλέψει διπλά στον καθηγητή Φαρμακολογίας του περιβόητου πανεπιστήμιου ΤΑΦΤΣ, όπου ήδη απ το 1997 είχε εκτελέσει το πειραματικό κομμάτι της διδακτορικής της διατριβής.

    Το πειραματικό μέρος της διδακτορικής διατριβής -που συνολικά διήρκεσε 2,5 χρόνια- ήταν μια έρευνα που μελετά την επίδραση της υποξαιμικής-ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας στις γνωσιακές λειτουργίες και τη νευραλγική ανάπτυξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Η άψογη φοιτήτρια γινεται υπεύθυνη και πρωτοπόρος επιστήμονας, όταν τον Ιούνιο του 2003, γίνεται μανούλα και φέρνει στο κόσμο τα δίδυμά της, τον Αλέξανδρο και την Αλίκη.

    Την επόμενη χρόνια, στις 7 Μαρτίου του 2004, ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρωθυπουργός της χώρας και τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Καραμανλής κερδίζει και πάλι τις εκλογές!

    Χαμένοι και κερδισμένοι των εκλογών, δεν μπορούν να μην συμπαθήσουν την συστολική εκείνη γυναίκα, που ενώ διαπρέπει στην επιστήμη και μεγαλώνει παιδιά, όταν ο πρωθυπουργός–σύζυγός της, χαιρετά το πλήθος που τον επιφημεί, την έχει στην αγκαλιά του και να της δίνει κλεφτά φιλιά, εκείνη ακόμα, κοκκινίζει σαν γλυκό κοριτσάκι. Και όσοι δε θα ψήφιζαν ποτέ τους τον Κώστα Καραμανλή για πρωθυπουργό, σίγουρα θα χειροκροτούσαν την επιλογή του στην πιο γλυκιά κυρία, με πάθος…

    παζαιτη-νατασα-καραμανλης
    Κώστας Καραμανλής και Νατάσα Παζαΐτη

    Η έμπρακτη αφοσίωσή της στη ζωή και την προσφορά

    Αποφάσισε πως δεν θα δώσει συνεντεύξεις και έτσι έκανε, μην αθετώντας ποτέ, σε καμία περίπτωση την επιλογή της. Όσα έχουν μαθευτεί για εκείνη είναι λιγότερα και από αυτά που αφορούν τον μέσο έφηβο χρήστη του Facebook, για παράδειγμα. Και της αναγνωρίζεται πως όλο αυτό δεν είναι προσποιητό, αλλά στάση ζωής μιας γυναίκας δυναμικής και σπάνιας.

    Γνωρίζουμε λοιπόν, πως γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1966, στον δυναμικό και αποφασιστικό αστερισμό του Κριού. Είπαμε πως είναι απόφοιτος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου, κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου, με πειραματική μελέτη στο ΤΑΦΤΣ της Βοστώνης, ενώ τελείωσε το αγροτικό της στην Κόρινθο.

    Εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας ως ειδικευόμενη Γενικής Χειρουργικής. Αφοσιωμένη πλέον στον καρκίνο του μαστού, έχει δημιουργήσει το δικό της προσωπικό blog, έχει διακριθεί για τη συμβολή της, τόσο στην επιστήμη, όσο και στην κινηματική δράση για την πρόληψη και απευθύνεται ανελλιπώς σε όλες τις γυναίκες δίνοντας επιστημονικές, αλλά και ανθρώπινα υποστηρικτικές συμβουλές.

    Έχει μάλιστα από την αρχή διευκρινίσει τις προθέσεις σημειώνοντας:

    «…Σαν γυναίκα καταλαβαίνω τα συναισθήματα, τους φόβους, και τις σκέψεις που δημιουργούνται σε μία άλλη γυναίκα όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Εκτός από την ιατρική προέκταση της νέας της πραγματικότητας κατανοώ και τους νέους δρόμους ανησυχίας και αβεβαιότητας που ανοίγονται μπροστά της σε σχέση με την οικογένεια, το περιβάλλον και το μέλλον της.

    Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μοναδική. Χτίζοντας μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού ο εκάστοτε γιατρός πρέπει να συμπορεύεται με την ασθενή και να προσπαθεί να εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα προς γρήγορη κι ανώδυνη ανάρρωση όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.»

    Κάθε γυναίκα λοιπόν είναι μοναδική και η Νατάσα Παζαΐτη, μας συγκίνησε για άλλη μια φορά με την έμπρακτη αφοσίωση στη ζωή, μέσα από μια ανάρτησή της στο Facebook, που αφήνει να φανεί πως την προσφορά την έχει πρακτική καθημερινά και πως απολαμβάνει αποτελέσματα έργου ουσίας:

    «Η ζωή είναι δώρο! Και μία νέα ζωή που φέρνουμε εμείς στον κόσμο είναι δώρο όχι μόνο για μας αλλά για όλον τον κόσμο. Ένα τέτοιο δώρο δέχθηκα και εγώ με την επίσκεψη της Ελπίδας. Η Ελπίδα με επισκέφθηκε κρατώντας στην αγκαλιά της τον πανέμορφο γιο της τέσσερα χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση στο στήθος της. Μαζί δώσαμε αυτή τη μάχη και είμαι βαθιά συγκινημένη που μοιράζομαι αυτή τη φωτογραφία της χαράς και της νίκης της ζωής. Σε ευχαριστώ Ελπίδα.»

    Εκεί που άλλες πλήττουν σε κομμωτήρια και καφέ, αυτή η ωραία γυναίκα, χαρίζει ζωή και γεμίζει ικανοποίηση απ’ αυτό και μόνο. Αν λοιπόν, τέτοιες γυναίκες δεν είναι άξιες για θαυμασμό, τότε για ποιες αξίζει η απολυτή εκτίμηση μας;

    παζαιτη-νατασα
    Νατάσα Παζαΐτη

    Οι άλλες της αγάπες…

    Αγαπά τα τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων, του Χαρούλη, του αιωνίου Μάνου Χατζιδάκι, αλλά ως νέα γυναίκα, θα βγει -σπανίως- να ακούσει την Νατάσα Θεοδωρίδου να τραγουδά Θεοφάνους και «τραβάω λοιπόν σ όλα μια κόκκινη γραμμή».

    Λατρεύει την Κρήτη, τους περίπατους στα Ανώγεια και στα ψηλά δάση της μεγαλονήσου, ενώ δεν παραλείπει να ανάβει ένα κεράκι στο ξωκκλήσι του Αγίου Υάκινθου. Θα πάει και τα δίδυμα παιδιά της στο θέατρο, θα προλάβει να γυμναστεί, να διαβάσει για την επιστήμη της, να δουλέψει, να είναι καλοντυμένη και προσεγμένη, ακόμα και αν χρειάστηκε να κόψει το καρέ της σε ευκολοχτένιστο, μοντέρνο κοντό στιλ.

    Ακόμα, έχει ιδρύσει τον πολιτιστικό σύλλογο «Ανέμη» με τα παιδί ως επίκεντρο, ενώ ηταν πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ). Και ενώ ο χρόνος και η πολιτική συνεχίζονται, η σεμνότητα και η διακριτικότητα της Νατάσας Παζαΐτη, της έχουν χαρίσει αποδοχή από τον πολύ κόσμο, πέρα από πολιτικές τάσεις και εκλογικούς συνδυασμούς.

    Αγαπημένη των γυναικών δε, συνδυάζει απλότητα, χωρίς σνομπισμό και αίσθηση απόμακρη, προλαβαίνοντας να είναι σύζυγος, μητέρα, επιστήμονας, κομψή και κανονική. Πώς τα καταφέρνει;

    Ίσως το μυστικό να κρύβεται σ’ εκείνο το στίχο του αγαπημένου της κρητικού τροβαδούρου, του Λουδοβίκου στα Ανώγεια πως «…στη γιορτή των ανέμων ανθός σαν ψυχάρι που πάει στο φως, η αγάπη μόνο μπορεί το νερό μεσ’ στην πέτρα να βρει…»

    παζαιτη-νατασα
    Νατάσα Παζαΐτη



    ΣΧΟΛΙΑ