• LIFE&STYLE

    Αυτοί είναι οι 24 μύθοι για τη Βιολογία που έχουν καταρριφθεί


    ΜΥΘΟΣ : Το αίμα σας γίνεται μπλε όταν είναι εκτός οξυγόνου.

    untitled1

    Το αίμα σας δεν είναι ποτέ μπλε:

    Γίνεται σκούρο κόκκινο όταν δεν μεταφέρει οξυγόνο. Το αίμα φαίνεται μπλε, μόνο γιατί το βλέπουμε μέσα από διάφορα στρώματα του ιστού, τα οποία φιλτράρουν το χρώμα.

    ΜΥΘΟΣ : Κάθε γονίδιο στο DNA σας κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη.

    untitled2

    Ένα γονίδιο δεν ισούται με μία πρωτεΐνη.

    Πολλά γονίδια παράγουν πολλαπλές διαφορετικές πρωτεΐνες, ανάλογα με το πώς ταξινομείται το γονίδιο και κόβεται μέσα στο κύτταρο. Και πολλά άλλα γονίδια δεν κάνουν καθόλου πρωτεΐνες.

    ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι έχουν πέντε αισθήσεις.

    untitled3

    Η όραση, η όσφρηση, η γεύση, η ακοή και η αφή είναι μόνο η αρχή.

    Μην ξεχνάτε την ισορροπία, τη θερμοκρασία και το χρόνο, καθώς και την ιδιοδεκτική αισθητικότητα – τη σωματική συναίσθηση που μας βοηθά να μην πέφτουμε πάνω σε πράγματα όλη την ώρα – και την αλγαισθησία, την αίσθηση του πόνου.

    ΜΥΘΟΣ: Ο παρθενικός υμένας είναι ένα φύλλο ιστού που εμποδίζει τον κόλπο των γυναικών.

    untitled4

    Λάθος.

    Παιδιά, ο υμένας είναι μια λεπτή μεμβράνη που μπλοκάρει μόνο εν μέρει το άνοιγμα του κόλπου – αν μια γυναίκα γεννηθεί με αυτό.

    Επίσης, πολλές δραστηριότητες εκτός από το σεξ μπορούν να τεντώσουν ή να καταστρέψουν τον παρθενικού υμένα, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης ή βάζοντας ένα ταμπόν.

    ΜΥΘΟΣ: Αν τρώτε πολλά καρότα θα έχετε καλύτερη νυχτερινή όραση.

    untitled5

    Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα καρότα, και είναι καλή για την υγεία των ματιών σας – ειδικά στα άτομα με κακή όραση. Αλλά τρώγοντας ένα μάτσο λαχανικά δεν θα δώσει υπερδυνάμεις για να βλέπετε καλύτερα.

    ΜΥΘΟΣ: Τα ξανθά και τα κόκκινα χρώματα μαλλιών θα εξαφανιστούν.

    untitled6

    Οι ξανθιές και οι κοκκινομάλλες δεν “θα εξαφανιστούν”.

    Τα γονίδια σπάνια πεθαίνουν, και τα υπολειπόμενα γονίδια, όπως εκείνα που οδηγούν στο κόκκινο ή ξανθό χρώμα των μαλλιών, μπορούν να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά χωρίς να δημιουργούν το χρώμα μαλλιών. (Παρόλο που το 40% ορισμένων πληθυσμών, για παράδειγμα, μεταφέρουν ένα γονίδιο που οδηγεί σε κόκκινο χρώμα των μαλλιών).

    Όταν δύο άνθρωποι με τα σωστά υπολειπόμενα γονίδια κάνουν ένα μωρό, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το παιδί να έχει κόκκινο ή ξανθό χρώμα μαλλιών – ακόμα και αν οι γονείς δεν έχουν οι ίδιοι κόκκινα ή ξανθά μαλλιά.

    ΜΥΘΟΣ: Η εγκυμοσύνη σας δίνει «εγκέφαλο μωρού» και σας κάνει χαζή.

    untitled7

    Οι μελέτες πάνω σ’ αυτό έχουν εμφανίσει ανάμικτα αποτελέσματα, στην καλύτερη περίπτωση.

    Ορισμένες μελέτες σχετικά με τις αλλαγές στη μνήμη που έχουν να κάνουν με τη δουλειά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δείχνουν μια μικρή επίδραση στον εγκέφαλο, αν και άλλες μελέτες δε δείχνουν καμία απολύτως αρνητική επίπτωση.

    Στην πραγματικότητα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες πιο οργανωμένες και πιο έξυπνες, τουλάχιστον, σύμφωνα με μια μελέτη σε αρουραίους.

    Είναι λογικός, όμως αυτός ο μύθος, δεδομένου ότι οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες έχουν περισσότερα να σκεφτούν και να ανησυχούν.

    ΜΥΘΟΣ: Τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο.

    untitled8

    Τα μαλλιά και τα νύχια δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν όταν κάποιος πεθαίνει.

    Αντί γι’ αυτό, το δέρμα στεγνώνει και συρρικνώνεται, δίνοντας την αίσθηση ότι μεγαλώνουν περισσότερο.

    ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν νέα κύτταρα εγκεφάλου.

    untitled9

    Δεν γεννηθήκατε με όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα που θα έχετε ποτέ.

    Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει νέα κύτταρα σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου και μετά την ενηλικίωση, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται νευρογένεση.

    ΜΥΘΟΣ: Μερικοί άνθρωποι έχουν φωτογραφική μνήμη.

    untitled10

    Δεν υπάρχει πραγματικά κάτι τέτοιο σαν την «φωτογραφική» μνήμη – μόνο πολύ καλές μνήμες.

    Ακόμα και άνθρωποι με εξαιρετικές ή αυτοβιογραφικές μνήμες δεν θυμούνται γεγονότα με οπτικές λεπτομέρειες αρκετά ακριβείς για να μιμηθούν την πιστότητα του φιλμ ή του αισθητήρα της κάμερας.

    ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους.

    untitled11

    Αυτός ο μύθος έχει ξεσκεπαστεί ξανά και ξανά, αλλά απλά δεν πεθαίνει.

    Ακριβώς επειδή δεν κάνετε μαθηματικές εξισώσεις και ζογκλερικά ενώ γράφετε ένα σονέτο, δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε όλα τα τμήματα του εγκεφάλου σας ταυτόχρονα.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας και το κάνετε – ο εγκέφαλος είναι το 3% της μάζας του σώματος, αλλά καταναλώνει το 20% της ενέργειάς του.

    ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι δημιουργικοί. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το δεξί, είναι αναλυτικοί.

    untitled12

    Ψέμα.

    Είναι αλήθεια ότι τα διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου σας ασχολούνται περισσότερο με ορισμένες εργασίες (η αριστερή πλευρά είναι κυρίαρχη στη γλώσσα, για παράδειγμα), αλλά οι μελέτες δεν έχουν βρει ποτέ τη συνολική κυριαρχία στο αριστερό ή στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

    ΜΥΘΟΣ: Όσο πιο μεγάλο είναι το μυαλό σας, τόσο πιο έξυπνοι είστε.

    untitled13

    Οι φυσητήρες φάλαινες έχουν το μεγαλύτερο εγκέφαλο όλων των ζώων – σημαντικά μεγαλύτερο από αυτόν του ανθρώπου – αλλά δεν είναι το πιο έξυπνο πλάσμα πάνω στη Γη.

    Οι άνθρωποι δεν έχουν καμμιά ιδιαίτερα εντυπωσιακή αναλογία του εγκεφάλου έναντι της μάζας σώματος.

    Ο νικητής σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των θηλαστικών είναι η ταπεινή μυγαλή (ένα είδος τρωκτικού), αν και αυτό είναι κυρίως επειδή το σώμα του είναι τόσο μικρό.

    ΜΥΘΟΣ: Χρειάζονται 7 χρόνια για να χωνέψετε την τσίχλα αν την καταπιείτε.

    untitled14

    Όχι.

    Η τσίχλα είναι ως επί το πλείστον δύσπεπτη, αλλά αν καταπιείτε περιστασιακά κάποιες, θα περάσουν μέσω των εντέρων σας για να βγουν από την άλλη πλευρά, ακριβώς όπως και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φάτε που δεν χρειάζεται το σώμα σας και δεν μπορεί να το χωνέψει.

    ΜΥΘΟΣ: Ο φούρνος μικροκυμάτων σας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και να διαταράξει τον βηματοδότη σας.

    untitled15

    Η ακτινοβολία μικροκυμάτων δεν θα προκαλέσει καρκίνο, θερμαίνει μόνο τα τρόφιμα.

    Μόνο λίγοι τύποι ακτινοβολίας προκαλούν καρκίνο, και αυτοί εξαρτώνται από την δόση. Η ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, για παράδειγμα, αλλά βοηθά τον οργανισμό σας να παράγει βιταμίνη D, επίσης.

    Τα μικροκύματα, δεν θα αναστατώσουν τον βηματοδότη σας. Ωστόσο, κάποια πράγματα όπως τα αντικλεπτικά συστήματα, οι ανιχνευτές μετάλλων, οι ισχυροί μαγνήτες ψυγείου, τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και τα ακουστικά μπορεί να αναστατώσουν τις συσκευές που διατηρούν τους παλμούς της καρδιάς.

    ΜΥΘΟΣ: Ξυρίζοντας το κεφάλι σας, οι τρίχες γίνονται πιο χονδρές.

    untitled16

    Ξυρίζοντας τα μαλλιά σας δεν γίνονται πιο γερά, απλώς σας κάνει να νιώθετε πιο άγριος για έναν χρόνο.

    ΜΥΘΟΣ: Τα ναρκωτικά κάνουν “τρύπες” στον εγκέφαλό σας.

    untitled17

    Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ναρκωτικά είναι καλά για τον εγκέφαλό σας.

    Πολλά ναρκωτικά (παράνομα και μη) μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά τη δομή του εγκεφάλου σας και να διακόψουν τη λειτουργία της. Αλλά τίποτα δεν θα μετατρέψει έναν υγιή εγκέφαλο σε ελβετικό τυρί.

    ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι έχουν 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.

    untitled18

    Το 2009, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερα από 86 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.

    Είναι δελεαστικό να στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω, αλλά αυτή η διαφορά είναι σημαντική αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι 14 δισεκατομμύρια νευρώνες μπορεί να αντιπροσωπεύουν το σύνολο του εγκεφάλου ενός άλλου πλάσματος.

    ΜΥΘΟΣ: Θα πρέπει να περιμένετε μία ώρα μετά το φαγητό για να κολυμπήσετε αλλιώς θα πάθετε κράμπα και θα πνιγείτε.

    untitled19

    Η θεωρία πίσω από αυτό φαίνεται να είναι ότι η διαδικασία της πέψης της τροφής θα μαζέψει το αίμα στο στομάχι σας, που σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμο λιγότερο αίμα για τους μυς σας, καθιστώντας το πιο πιθανό να πάθετε κράμπα.

    Αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

    Στην πραγματικότητα, πολλές πηγές λένε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις πνιγμού, εξ’ αιτίας μιας κράμπας που σχετίζεται με το κολύμπι με γεμάτο στομάχι.

    Κράμπες συμβαίνουν συχνά κατά την κολύμβηση, αλλά δεν προκαλούνται από αυτό που βρίσκεται στο στομάχι σας. Εάν πάθετε ποτέ, η καλύτερη τακτική είναι να επιπλεύσετε για ένα λεπτό και να περιμένετε να περάσει.

    ΜΥΘΟΣ: Η λήψη βιταμινών σας θα σας κρατήσει υγιείς.

    untitled20

    Οι βιταμίνες φαίνονται σπουδαία ιδέα: Ένα χάπι μπορεί να σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να είστε υγιείς!

    Τι ωραία θα ήταν.

    Δεκαετίες ερευνών σχετικά με τις βιταμίνες, δεν έχουν βρει καμία δικαιολογία για τη πολυβιταμινούχα συνήθειά μας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βιταμίνες έχουν πράγματι συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου.

    ΜΥΘΟΣ: Πρέπει όλοι να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

    untitled21

    Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, αλλά η ιδέα ότι οκτώ ποτήρια νερό είναι απαραίτητα, είναι λίγο περίεργη.

    Σε υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης υγρών και της νεφρικής νόσου, της καρδιακής νόσου, των επιπέδων νατρίου, ή της ποιότητας του δέρματος.

    Αλλά το νερό είναι μια εναλλακτική επιλογή χωρίς θερμίδες έναντι άλλων ροφημάτων (ειδικά αυτών που περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά), και οι άνθρωποι που πίνουν νερό αντί αυτών των ροφημάτων, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά.

    Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε όταν διψάτε – δεν χρειάζεται να μετράτε τα ποτήρια.

    ΜΥΘΟΣ: Το ανθρακούχο νερό δεν είναι τόσο ενυδατικό όσο το κανονικό νερό.

    untitled22

    Επειδή το νερό είναι αεριούχο και αναζωογονητικό, δεν σημαίνει ότι σας κάνει κακό.

    Σε μία από τις πολλές μελέτες που κατέρριψαν αυτόν τον μύθο, οι ερευνητές έβαλαν κάποιους άνδρες να κάνουν ποδήλατο μέχρι ο ιδρώτας τους να φτάσει στο 4% του σωματικού τους βάρους και στη συνέχεια τους έδωσαν αμέσως ένα ρόφημα.

    Τη μια φορά οι ποδηλάτες ήπιαν κανονικό νερό, την άλλη ήπιαν ανθρακούχο νερό, μια άλλη φορά ζαχαρούχο νερό, και στο τέλος όλοι ήπιαν ανθρακούχο νερό με ζάχαρη.

    Τα αποτελέσματα; Το ανθρακούχο δεν είχε καμία διαφορά στην ενυδάτωση.

    ΜΥΘΟΣ: Το γιαούρτι θα σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε το πεπτικό σας σύστημα.

    untitled23

    Το γιαούρτι συχνά προωθείται στο εμπόριο γιατί βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα, λόγω των προβιοτικών (τα καλά βακτήρια που ζουν στο γιαούρτι).

    Τα βακτήρια είναι συνδεδεμένα με το μεταβολισμό και τα ποσοστά παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων, οπότε η σύνδεση φαίνεται λογική.

    Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει πώς δουλεύουν τα εκατομμύρια βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο σώμα μας, πόσο μάλλον όταν το γιαούρτι προστίθεται σ’ αυτά.

    Αυτό δεν σημαίνει πως το γιαούρτι είναι ανθυγιεινό, απλά ότι τα οφέλη του είναι υπερεκτιμημένα. Να θυμάστε όμως, ότι πολλά γιαούρτια είναι με ζάχαρη, η οποία όπως γνωρίζουμε, συμβάλλει στην παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα. Έτσι, αν σας αρέσει το συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν, βρείτε κάποιο που δεν είναι γεμάτο θερμίδες.

    ΜΥΘΟΣ: Χάνετε το 90% της θερμότητας του σώματός σας από το κεφάλι σας.

    untitled24

    Όχι ακριβώς.

    Χάνετε τη θερμότητα του σώματος από κάτι που είναι ακάλυπτο, και το κεφάλι σας είναι πιο εκτεθειμένο σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματός σας.

    «Τις περισσότερες φορές, όταν είμαστε έξω στο κρύο, είμαστε ντυμένοι», είπε ο Δρ. Richard Ingebretsen στο περιοδικό «WebMD». «Αν δεν φοράτε καπέλο, χάνετε τη θερμότητα από το κεφάλι σας, όπως ακριβώς όπως θα είχατε απώλεια θερμότητας από τα πόδια σας, αν φορούσατε σορτς».



    ΣΧΟΛΙΑ