• LIFE&STYLE

    Mήπως το να αρνείστε κατηγορηματικά τα γλυκά “σκοτώνει” τη δίαιτά σας;

    • NewsRoom


    Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με έναν λαχταριστό πειρασμό επικαλυμμένο με σοκολάτα και άλλα δελεαστικά συστατικά, ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα ή έχετε αποφασίσει να σταματήσετε τις διατροφικές κραιπάλες με αποτέλεσμα να αρνηθείτε κατηγορηματικά το “αντικείμενο του πόθου σας”.

    Όμως μήπως αυτή η τακτική είναι λανθασμένη;

    Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε στην κατανάλωση τροφών, οι οποίες πραγματικά μας αρέσουν, αυτόματα προετοιμάζουμε μια μεταγενέστερη κραιπάλη. Με άλλα λόγια, το σώμα μας αυτόματα θα αποχαλινωθεί ανάλογα με το πόσο πολύ και για πόσο διάστημα περιορίζετε τα τρόφιμα που σας αρέσουν, αυτά είναι εκείνα τα τρόφιμα που αποκαλείτε πειρασμό.

    Αποτελέσματα ερευνών των πανεπιστημίων Erasmus και Houston, απέδειξαν πως είναι πιο πιθανό να αντισταθεί κάποιος σε ένα διατροφικό πειρασμό αν σκεφτεί πως θα το φάει κάποια άλλη στιγμή παρά με το να το απορρίψει τελείως.

    Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology, περιλαμβάνοντας μία σειρά από τέσσερα πειράματα πάνω στην “απροσδιόριστη αναβολή”: Mία πρακτική βασισμένη στην καθυστέρηση της κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου τροφίμου σε κάποιο απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον.

    Μπορεί λοιπόν να θεωρούσαμε πως μοναδική λύση να μειώσουμε το βάρος μας να είναι το να τα “κόψουμε μαχαίρι” ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η τακτική φέρνει τα αντίστροφα αποτελέσματα.

    Aντίθετα η μετάθεση της κατανάλωσης για κάποια άλλη στιγμή επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς “Η αναβολή μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης των αναβληθέντων πειρασμών”, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές ενώ τονίζουν: “Η αναβολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επιθυμούμε τόσο έντονα το αναβληθέν προϊόν”.

    Με άλλα λόγια αν πείτε στον εαυτό σας ότι θα καταναλώσετε το πολυπόθητο σουφλέ σοκολάτας, την πίτσα, το σουβλάκι ή την βάφλα κάποια άλλη στιγμή, ενδόμυχα θα πειστείτε ότι δεν το επιθυμείτε αρκετά, ενώ αν αμέσως το απορρίψετε, το σαράκι του απαγορευμένου θα σας “τρώει” μέχρι κι εσείς να φάτε τη βόμβα θερμίδων που τριγυρνάει στο μυαλό σας.

    Σε ένα από τα πειράματα, για παράδειγμα, τοποθέτησαν μπροστά στους συμμετέχοντες ένα μπολ με μπισκότα, ενώ παρακολουθούσαν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του τεστ. Όσοι ανέβαλαν την κατανάλωσή των μπισκότων για κάποια άλλη φορά είχαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα στο τεστ με τους συμμετέχοντες που δεν βρέθηκαν ποτέ μπροστά από το μπολ με τα μπισκότα.

    “Η αόριστη αναβολή οδήγησε τους συμμετέχοντες του πειράματος να αισθάνονται σαν το μπολ με τα μπισκότα να μην βρίσκεται καν εκεί” δήλωσαν οι ερευνητές. “Απλά σκεφθείτε πόσο αποτελεσματικό για την υγεία μας θα ήταν αν πιστεύαμε πως οι πειρασμοί δεν ήταν καν αληθινοί” καταλήγουν οι επιστήμονες.



    ΣΧΟΛΙΑ