• LIFE&STYLE

    Μην σκέφτεστε να εργαστείτε σκληρότερα. Σκεφτείτε να εργάζεστε εξυπνότερα


    Η βασική αλλαγή, που χρειάζεται να κάνετε στον συλλογισμό σας είναι ότι η δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητα παραγωγή. Η έννοια αυτή έχει μείνει από την εποχή της κατασκευής, όταν σχεδόν όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες είχαν σχέση με την άμεση κατασκευή των προϊόντων. Κατά συνέπεια, αν κάποιος ασχολούνταν με τη δραστηριότητα της δουλειάς του, θα κατασκεύαζε ένα κομμάτι με οτιδήποτε παρήγαγε το εργοστάσιο. Αυτό δεν ισχύει πλέον σε πολλές εταιρείες «βασικών πληροφοριών».

    Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, που μπορείτε να συμμετάσχετε κατά τη διάρκεια των εργασιακών ωρών σας (που δεν θεωρούνται εντελώς τεμπέλιασμα), οι οποίες δεν συμβάλλουν άμεσα στο ωφέλιμο αποτέλεσμα. Γράφοντας αναφορές κατάστασης, οργανώνοντας πράγματα, δημιουργώντας οργανωτικά συστήματα, καταγράφοντας τα θέματα πολλές φορές, πηγαίνοντας σε συναντήσεις, και απαντώντας σε επικοινωνίες όχι άμεσης προτεραιότητας είναι όλα παραδείγματα.

    Το χειρότερο από όλα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του χρόνου ή του επιπέδου της προσπάθειας, που χρειάζεται οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες και του βαθμού στον οποίο συμβάλλει (ή δεν συμβάλλει) στην πραγματική, δημιουργική παραγωγική αξία. Δηλαδή, μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και να πάρει πολύ χρόνο, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα από τα πιο άχρηστα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε.

    Για να αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες, δοκιμάστε τα εξής:

    1. Προσδιορίστε ένα στόχο που συμβάλλει άμεσα στην ωφέλιμη παραγωγή (π.χ. αποστέλλοντας ένα προϊόν σε πραγματικούς χρήστες, ή κάνοντας μια πώληση, κ.λπ.).

    2. Κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Βεβαιωθείτε ότι τα βήματα απαριθμούνται διαδοχικά και ότι κάθε βήμα είναι πράγματι αναγκαίο για να επιτευχθεί το επόμενο. Εξαλείψτε τα βήματα «ωραία θα ήταν» ή «στόχοι ευκαιρίας».

    3. Κάντε αυτά τα βήματα, και αναβάλετε οτιδήποτε άλλο. Εάν κάποια άλλη δουλειά αρχίζει να σας γίνεται πιεστική, αφήστε την γι’ αργότερα και πείτε στον εαυτό σας ότι θα το κάνετε αφού ολοκληρώσετε την ακολουθία των βημάτων. Μην την αγνοήσετε, απλά αναβάλετέ την. Πείτε στον εαυτό σας ότι θα την κάνετε αργότερα.

    Μόλις το κάνετε αυτό, θα καταλήξετε στην επίτευξη των πραγματικών αποτελεσμάτων πολύ πιο γρήγορα, γιατί δεν θα σπαταλάτε χρόνο σε άσκοπες παρεμβατικές εργασίες, και θα αναγκάσετε τον εαυτό σας να αγνοήσει τα ασήμαντα πράγματα που δεν ήταν στη λίστα.

    Αφού το κάνετε αυτό, θα ενθουσιαστείτε με το γεγονός ότι έχετε παράγει κάτι αληθινό, και θα το κάνετε ξανά. Προσδιορίστε τον επόμενο στόχο «πραγματικών αποτελεσμάτων», κάντε μια λίστα, και ακολουθήστε τα βήματα. Θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα που παρακάμπτετε δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σημαντικά, και μπορείτε απλά να συνεχίσετε να τα αναβάλετε.

    Ο εργοδότης σας ή όποιος άλλος νοιάζεται γι’ αυτά θα κάνει συχνά μόνο ήπια κριτική (π.χ. ότι θα ήθελε να συμπληρώσετε τις εβδομαδιαίες αναφορές κατάστασης), αφού την ίδια στιγμή σαφώς καταφέρνετε πραγματικά αποτελέσματα σε μεγάλη ταχύτητα. Προσωπικά το έχω βιώσει αυτό, τόσο σαν εργοδότης (τους έγραφα ενθουσιώδεις αναλύσεις επιδόσεων και συμπλήρωνα τις «περιοχές για βελτίωση» με βαρετά σχόλια όπως το ότι δεν ήταν πάντοτε επιμελείς στην συμπλήρωση των εκθέσεων αναφορών) όσο και ως κάποιος που κατόρθωσε να φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα προσωπικής (και ομαδικής) απόδοσης, υλοποιώντας στρατηγικές όπως αυτή.

    Καλή τύχη!



    ΣΧΟΛΙΑ