• LIFE&STYLE

    Μικρές αλλαγές στην ψηφιακή σας ρουτίνα μπορεί να σας κάνουν πιο έξυπνους και πιο λογικούς


    Πίσω στον 13ο αιώνα, οι μελετητές και οι κληρικοί παραπονιούνταν ότι είχαν μια συγκλονιστική πληθώρα βιβλίων για να διαβάσουν. Αναρωτιέται κανείς τι θα έκαναν με τη συνεχή ροή των videos, των άρθρων, των καταλόγων, των blog posts και των ενημερώσεων κατάστασης (status updates) που χαρακτηρίζουν την ψηφιακή εποχή.

    Πολλοί άνθρωποι, σήμερα, παλεύουν με τον υπερβολικό όγκο πληροφοριών. Μετατοπίζουμε την προσοχή μας μεταξύ των online και offline δραστηριοτήτων κάθε 45 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την Gloria Mark, καθηγητήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. Εκτελώντας αυτά τα είδη νοητικής γυμναστικής μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σε στρες και σε κακή λήψη αποφάσεων. Σε μια έρευνα 2.000 ακροατών για το podcast μου, «Note to Self», το 65% δήλωσε ότι η υπερφόρτωση πληροφοριών επηρεάζει τον ύπνο τους. Πάνω από το 45% ανέφερε πονοκεφάλους, ως αποτέλεσμα των υπερβολικών social media, email και περιηγήσεων online. Σχεδόν το 30% είχαν κάποιες συσπάσεις στο μάτι. Και ένας στους τρεις δήλωσε ότι ο υπερβολικός φόρτος πληροφοριών επηρέαζε τις στενές σχέσεις του.

    Προφανώς, πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο, τι είναι όλη αυτή η κατανάλωση πληροφοριών και πώς να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της στη δουλειά, στις σχέσεις και στην υγεία μας. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψη, το «Note to Self» έχει διερευνήσει πώς οι καθημερινές τροποποιήσεις συμπεριφοράς και οι συγκεκριμένοι στόχοι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν το σημείο εστίασης (και ίσως ακόμη και ένα κομμάτι γαλήνης) στη ζωή τους. Μερικές προτάσεις:

    1) Καθορίστε ένα στόχο πληροφοριών

    Ψυχολογική έρευνα έχει δείξει ότι ο καθορισμός των στόχων μας, βοηθάει να θυμόμαστε τις πληροφορίες, που δεχόμαστε. Ο στόχος σας μπορεί να είναι, για να ταιριάζει περισσότερο με τον εαυτό σας, πιο δημιουργικός για μια συγκεκριμένη εργασία ή θέμα, πιο σχετικός με την οικογένεια και τους φίλους, ή πιο ενημερωμένος πάνω στις ειδήσεις. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, μπορεί να χρησιμεύσει ως φίλτρο, βοηθώντας σας να είστε πιο επιλεκτικοί σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα λάβετε.

    2) Παρατήστε την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών

    Πολλοί άνθρωποι υπερηφανεύονται ότι είναι άριστα πολυάσχολα άτομα. Είναι, ένας μύθος. «Δεν κάνετε στην πραγματικότητα τέσσερα ή πέντε πράγματα ταυτόχρονα, γιατί ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», μου είπε ο νευροεπιστήμονας Daniel Levitin, σε μια συνέντευξη για το podcast. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε έτσι, το εκτελεστικό μας σύστημα μπορεί πραγματικά να επικεντρωθεί στο να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά. «Αντί γι’ αυτό, μεταφέρεστε γρήγορα από το ένα πράγμα στο επόμενο, καταστρέφοντας την στιβάδα νευρικών πόρων».

    3) Οργανώστε τις εφαρμογές σας (apps)

    Πάρτε το σύνθημα από την Marie Kondo, τη συγγραφέα του «Τhe Life Changing Magic of Tidying Up» (Η ζωή αλλάζει μαγικά λόγω της τακτοποίησης), και διαγράψτε όλες τις εφαρμογές που δεν σας δίνουν χαρά. Στη συνέχεια πάρτε τις υπόλοιπες εφαρμογές και μεταφέρετέ τις σε έναν ενιαίο φάκελο στο τηλέφωνό σας. Θα ανοίγετε τις εφαρμογές, αναζητώντας τις ονομαστικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θέλετε να ελέγξετε τα τελευταία αθλητικά αποτελέσματα ή να κοιτάξετε στο Instagram, θα παίρνετε μια συνειδητή απόφαση να το κάνετε – και όχι απλώς επειδή είδατε την εφαρμογή στο τηλέφωνό σας.

    4) Συζητήστε για κάτι που έχετε ακούσει, διαβάσει, ή παρακολουθήσει, με ένα άλλο άτομο, τουλάχιστον για επτά λεπτά

    Πολύ συχνά, η τεχνολογία φαίνεται να μας απομονώνει αντί να μας επιτρέπει να δημιουργούμε σχέσεις. Ένας τρόπος για να απωθήσετε αυτό το φαινόμενο είναι να χρησιμοποιήσετε την κατανάλωση των media, ως αναλώσιμο για συζήτηση στην πραγματική ζωή. Έτσι πάρτε το φιλαράκι σας και συζητήστε για ένα θέμα που σας απασχολεί, για ένα επιστημονικό επίτευγμα ή αναλύστε το τελευταίο music video της Beyoncé. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sherry Turkle, χρειάζονται τουλάχιστον επτά λεπτά για να μάθετε αν μια συζήτηση πρόκειται να είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει τον κόπο.

    Το πρόβλημα του υπερβολικού όγκου πληροφοριών μπορεί να φαίνεται σχετικά ασήμαντο, αλλά μπορεί να έχει επίσης και μεγάλες επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Έτσι, αντί να αφήσουμε την τεχνολογία να κυβερνά τη ζωή μας, ας βρούμε τρόπους να την χρησιμοποιούμε για να μας εξυπηρετεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ