F

Media

Πέτρος Τατσόπουλος: Η περιπέτεια της υγείας του, τα δάκρυα για την γυναίκα του και η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Πέτρος Τατσόπουλος, Αντώνης Σρόιτερ


Στην εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ εμφανίστηκε χθες ο Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας για πρώτη φορά ανοιχτά και δημόσια για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε πριν από λίγες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, ο Πέτρος Τατσόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό αέρα ότι δεν αισθάνεται καλά και ζήτησε να αποχωρήσει. «Ξαφνικά ένιωσα μια μαχαιριά στον αέρα της εκπομπής, αλλά δεν είχα εμπειρία από τέτοιο πόνο. Επειδή ήταν κάτι που δεν είχα ξανανιώσει, δεν είναι ένα μούδιασμα, δεν είναι μια ζαλάδα, είναι κάτι που δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ… φυσικό είναι να με πανικοβάλλει», εξομολογήθηκε χθες ο Πέτρος Τατσόπουλος στον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο κ. Τατσόπουλος, μάλιστα, είπε ότι τίποτα, εκείνο το πρωινό, δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.

«Είμαι καλεσμένος στον ALPHA, στον κ. Χατζή και την κυρία Μπόλα. Ξυπνάω καλά, δεν έχω δυσφορία, η ημέρα είναι υπέροχη, καλοκαίρι για Οκτώβριο. Στο στούντιο ξαφνικά ένιωσα μια μαχαιριά. Μια μαχαιριά στο στήθος, δεν μπορώ να την πω αλλιώς. Εκ των υστέρων, μου είπαν ότι η επίσημη ορολογία για αυτό που μου συνέβη, ο οξύς διαχωρισμός ανευρύσματος ανιούσας αορτής, ένας παράλληλος χαρακτηρισμός περιλαμβάνει τη λέξη ξιφίδιο. Νιώθεις μια μαχαιριά στην καρδιά, η οποία αντανακλάται κιόλας, αντικατοπτρίζεται στην πλάτη. Πολύ δυνατή μαχαιριά, πολύ έντονη και ταυτόχρονα πολύ σύντομη».

Ερωτηθείς για το τι σκέφτηκε για το γεγονός ότι βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα, είπε τα εξής: «Η πρώτη επίδραση του «αέρα» ήταν κατασταλτική» είπε. «Δηλαδή, όταν είσαι στον αέρα δεν σε κινητοποιεί με τον ίδιο τρόπο που θα σε κινητοποιούσε αν δεν ήσουν στον αέρα. Έχεις μια ντροπή, μια αιδώ που λες «Μην γίνω ρεζίλι».

Η υπεράσπιση του Δημήτρη Βίτσα

Ο κ. Τατσόπουλος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και όσα γράφτηκαν για τον Δημήτρη Βίτσα και την αντίδρασή του τη στιγμή της κατάρρευσης του ίδιου στο τηλεοπτικό πλατώ. Ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε αυστηρά ότι το να παρουσιάσεις όλο αυτό σαν τον «ανάλγητο συριζαίο, αν δεν το κάνεις για πλάκα, έχει τόσα αποθέματα μοχθηρίας, που πρέπει να μας προβληματίσει», εξηγώντας παράλληλα ότι ο κ. Βίτσας, όπως και ο ίδιος άλλωστε, δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε. Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής αποκάλυψε ότι, όση ώρα περίμενε το ασθενοφόρο στο χώρο του στούντιο, ο Δημήτρης Βίτσας ήταν εκείνος που βρισκόταν στο πλευρό του και ενημέρωσε, μάλιστα, τη σύζυγό του για το τι συνέβαινε, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να την καθησυχάσει.

Εξηγώντας τι σκεφτόταν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο, ο Πέτρος Τατσόπουλος αποκάλυψε: «Ως πιθανότητες τα πάντα. Δεν υπάρχει κάποια προϋπηρεσία, κάποιο δεδικασμένο στο κεφάλι μου που να λέει «Α, θα γίνει σαν την άλλη φορά… δεν ξέρω… μπορεί να πάω σπίτι μου, μπορεί να πάω και στο 1ο Νεκροταφείο».

«Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους»

Κατόπιν, ενθυμούμενος την άφιξή του στο νοσοκομείο, ο συγγραφέας περιέγραψε τα εξής:

«Έπρεπε να γίνει συντονισμός πολλών ανθρώπων, με απόλυτη ακρίβεια, σε μηδέν χρόνο. Έχω μια μεγάλη κατάπτωση. Η Ελένη, η γυναίκα μου, είπε πως μόλις με είδε, είχε την εντύπωση πως κάποιος με είχε καταβρέξει με ένα λάστιχο. Ήταν ιδρώτας. Η πίεσή μου είχε πέσει στο πάτωμα. Ο Δημήτρης Λυμπεριάδης, ο επικεφαλής καρδιοχειρουργός, είπε ότι η πίεσή μου ήταν στο 3 με 4. Αυτό σημαίνει πως ήταν θέμα λίγων λεπτών για να συμβούν μια σειρά από τραγωδίες, από τις οποίες, πρέπει να σου πω, ο θάνατος δεν ήταν και η σημαντικότερη. Για αυτούς, που η εργατική τους δύναμη είναι το μυαλό τους, το να έχουν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες, κατ’ επέκταση κινητικές, ηπατικές, νεφρικές, μπορεί να είναι χειρότερο και από το θάνατο. Το ανεύρυσμα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πυροκροτητής για μια σειρά από τραγωδίες, με πολύ λίγες πιθανότητες να έβγαινα ζωντανός, το ανεύρυσμα θεωρείται μια από τις υψηλότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου, ενώ μόνο το 33% επιζεί και από όσους καταφέρουν να επιζήσουν από το χειρουργείο».

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στον Αντώνη Σρόιτερ και για την διαδικασία του χειρουργείου. «Νομίζω ότι έπαιξε ρόλο κλειδί και δεν μπορώ παρά να εκδηλώσω την ευγνωμοσύνη μου στον Δημήτρη Λυμπεριάδη. Έπρεπε να πάρει μια σειρά από αποφάσεις σε χρόνο μηδέν. Είπε, πρέπει να μπει αμέσως σε χειρουργείο, σε σημείο που αρχίζει και γίνεται σπλάτερ λίγο μετά». Ενώ τον κοίμιζαν, ο χειρουργός του τον άνοιγε σιγά – σιγά. «Κοίτα και αν το κατάλαβα, το κατάλαβα για τόσα λίγα δεύτερα, που είναι τόσο μεγάλο το σοκ εκείνη τη στιγμή… κάτω από καταστάσεις τρομερού πόνου, ένας δευτερεύων πόνος μπορεί να περάσει και απαρατήρητος».

Τα δάκρυα συγκίνησης στην θέα της γυναίκας του και η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Αναπολώντας τις πρώτες στιγμές μετά το χειρουργείο, ο Πέτρος Τατσόπουλος θυμήθηκε τα δάκρυα συγκίνησης, όταν αντίκρισε τη σύζυγό του. «Ήμουν πολύ ευσυγκίνητος. Εκείνες τις ώρες έβαζα τα κλάματα… έχω κλάψει πολύ περισσότερο από ό,τι έχω κλάψει σε όλη μου τη ζωή», εξομολογήθηκε.

Τέλος, ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του άφησε όλη αυτή η μεγάλη και σοβαρή περιπέτεια υγείας. «Αφήνει πολλά πράγματα παράλληλα και ταυτόχρονα. Πράγματα που δεν μπορείς να τα φανταστείς. Τα περισσότερα τα αφήνει η τύχη. Υπήρχε ένα βιβλίο του Ζακ Μονό, ενός Γάλλου νομπελίστα, το «Η τύχη και η αναγκαιότητα» και θυμάμαι ότι ανέφερε πως όλες οι δυνάμεις στη φύση είναι συνδυασμός τύχης και αναγκαιότητας, τηρουμένων των αναλογιών και στη δική μου περίπτωση συνέβη κάτι αντίστοιχο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τατσόπουλος.

Απαντώντας στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το τι του άφησε, τελικά, όλη αυτή η περιπέτεια, ο συγγραφέας είπε: «Ότι ξαφνικά σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία από την αρχή. Αφού, τυπικά τουλάχιστον, δεν είμαι καρδιοπαθής αυτή τη στιγμή, έχω θεραπευτεί και βρίσκομαι στο στάδιο της αποκατάστασης, έχω περάσει τους μεγάλους σκοπέλους και υφάλους της εγκεφαλικής ανεπάρκειας, νιώθω ότι κάποιος μου λέει: Ωραία, σβήσε τώρα, σβήνουμε τα 60, ξανά ξεκινάμε από την αρχή. Όλα αυτά που θεωρούμε κοινό τόπο, το οξυγόνο υπάρχει, το νερό υπάρχει, όλα τα αγαθά υπάρχουν, ε, καλό είναι να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».


ΣΧΟΛΙΑ