• Media

    Πατέρας Βαλεντίν: Τα δύσκολα χρόνια στο Κονγκό και η αλήθεια για την κόρη του

    • NewsRoom

    H 7χρονη Βαλεντίν και ο πατέρας της, Αμπελκά


    Καλεσμένος στην εκπομπή «Μαζί σου» με την Τατιάνα Στεφανίδου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αμπελκά, ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν που κατηγορήθηκε για την εξαφάνισή της.

    Ο Αμπελκά μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε στο Κονγκό, τη σύλληψή του, τα βασανιστήρια που υπέστη, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί είπε ψέματα για την υπόθεση της κόρης του, Βαλεντίν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν, η οποία αγνοούνταν και τελικά βρέθηκε στην Γαλλία, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

    Μιλώντας για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε στο Κονγκό, ο Αμπελκά είπε: «Ο λόγος που έφυγα από τη χώρα μου είναι πως ήμουν φυλακισμένος. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά φίλοι μου είχαν διαδηλώσει με πολιτικούς σκοπούς. Τους είχα ζητήσει να πάρω μερικές φωτογραφίες από τη διαδήλωση. Όταν λοιπόν φτάσαμε στο μέρος που θα ήταν η διαδήλωση, άρχισαν εκείνοι να διαδηλώνουν και εγώ τραβούσα φωτογραφίες. Ήρθε η αστυνομία και άρχισε να συλλαμβάνει και να πετάει δακρυγόνα. Εγώ συνέχισα να φιλμογραφώ».

    Όσο για τα βασανιστήρια που υπέστη μετά την σύλληψή του, και τον οδήγησαν στην απόφαση να φύγει από την χώρα του, ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν, δήλωσε: «Την πρώτη μέρα που με συνέλαβαν, με πήγαν σε ένα μέρος όπου πέρασε μια νύχτα και τη δεύτερη μέρα μας πήγαν από εκεί κάπου αλλού, σε άλλο μέρες. Εκεί, πέρασα επτά μέρες βασανιστηρίων. Την πρώτη μέρα στο δεύτερο μέρος, το κεφάλι μου ήταν προς τα κάτω και τα πόδια πάνω για σχεδόν οκτώ ώρες. Ήμουν κρεμασμένος ανάποδα. Μου έδιναν κλωτσιές. Με χτυπούσαν. Δεκάξι μέρες συνολικά κράτησε αυτό, έτσι αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα».

    Ο Αμπελκά μίλησε επίσης στην Τατιάνα Στεφανίδου και για την 7χρονη κόρη του, Βαλεντίν και την σχέση που έχει μαζί της: «Με τη μαμά της δεν ήμασταν ποτέ παντρεμένοι, ήταν μια φίλη μου. Ζούσε στο σπίτι της και εγώ στο δικό μου. Όταν φύγαμε από το Κονγκό, η κόρη μου ήταν δυο χρονών. Μεγάλωνα μόνος μου τη Βαλεντίν. Η μαμά μάς είχε αφήσει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι πως αγαπώ τη κόρη μου. Τότε, ήξερα πως η μαμά της έχει πεθάνει. Δεν μπορούσα να φύγω από το Κονγκό και να αφήσω πίσω τη κόρη μου».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, έφυγαν από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στις 8 Οκτωβρίου. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αφήσω πίσω τη χώρα μου, στην οποία γεννήθηκα. Για να σώσω την ζωή της κόρης μου δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Αν πέθαινα, δεν υπήρχε κανείς να τη φροντίσει», ανέφερε, ενώ τόνισε πως πέρασαν περίπου έναν χρόνο ταξιδεύοντας και πως κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα «με την χάρη του Θεού».

    Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πει ψέμματα για την εξαφάνιση της κόρης του, ο Αμπελκά είπε: «Θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη γι’ αυτή μου την πράξη. Προσπαθήστε να με συγχωρέσετε. Το έκανα γιατί πίστευα, δεν ήθελα να φύγω εκτός Ελλάδος όταν η κόρη μου είχε φύγει. Όσοι με ήξεραν εδώ, με ρωτούσαν για την κόρη μου και δεν ήξερα τι να πω. Είχε βγει παράνομα από τη χώρα η κόρη μου. Ήξερα ότι θα με τιμωρούσαν ή θα με βασάνιζαν, όπως έκαναν στη χώρα μου, αν έλεγα την αλήθεια, γι’ αυτό μηχανεύτηκα αυτό. Ζητώ συγγνώμη».

    Τέλος, όπως επισήμανε, το μόνο που θέλει τώρα είναι να μπορέσει να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την 7χρονη Βαλεντίν. «Θέλω να βρω μια εργασία, για να μπορέσω να επιβιώσω και να βοηθήσω την κόρη μου. Πρέπει, ως πατέρας, να τη στηρίξω. Χρειάζομαι να βρω ένα σχολείο για να μάθω τα ελληνικά, είμαι έτοιμος γι’ αυτό».



    ΣΧΟΛΙΑ