• Media

    Open Beyond: Η τηλεοπτική κοσμογονία τέλειωσε σε λιγότερο από μία σεζόν

    • Αλεξάνδρα Τσόλκα


    Δεδουλευμένα κατόπιν εξωδίκων, μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εσωτερική έρευνα για σπατάλη 70.000.000 ευρώ και ο σώζων εαυτόν σωθείτω.

    Η αιφνίδια αναστολή έκδοσης του καθημερινού ΕΘΝΟΥΣ, στις 31 Ιουλίου του 2019, που, όπως έγραφε η επίσημη ανακοίνωση των εκδοτών, ήταν «αναγκασμένοι» να το κάνουν, γέμισε ανησυχία τους εργαζομένους στην εφημερίδα, πάρα τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Τις ίδιες, άλλωστε, διαβεβαιώσεις είχαν δεχτεί και οι εργαζόμενοι του Open Beyond, της ανοιχτής τηλεόρασης του ίδιου εργοδότη, του μεγιστάνα Ιβάν Σαββίδη, αλλά χρειάστηκαν μόλις 10 μήνες λειτουργίας για να αισθανθούν πως το αγαθό της εργασία τους έχει στηθεί σε βαλτώδες έδαφος και σε κινούμενη άμμο…

    Πανωλεθρία σε μόλις δέκα  μήνες τηλεοπτικής παρουσίας

    Ήταν Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου του 2018 στις 19:00 όταν, αντικαθιστώντας το πρώην εθνικής εμβέλειας, Epsilon TV, το νέο και φιλόδοξο Open Beyond έβγαινε στον αέρα, με πρώτο πρόγραμμα την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων από την αυτοκράτειρα, σε ύφος και εμπειρία, της ενημέρωσης, κυρία Έλλη Στάη.

    Είχαν προηγηθεί πανηγυρικοί, συναισθηματισμοί, κομπορρημοσύνες, καυχησιές, περιαυτολογίες, μεγαλοστομίες, ανακοινώσεις για καινοτομίες, καλλιέργεια της προσδοκίας του κοινού πως θα συμβεί κάτι κοσμογονικό στο νέο κανάλι Open!

    Στην πορεία, η Έλλη Στάη στις ειδήσεις έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης, ενώ μεγάλα ονόματα, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Δέσποινα Βανδή, ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν σαν να μην υπήρξαν τηλεοπτικά.

    Από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω: Έλλη Στάη, Λάκης Λαζόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Ντέμης Νικολαΐδης

    Πολυδιαφημισμένα προγράμματα, όπως το εκτός τόπου και χώρας «Project Runway» και το ανεκδιήγητο «Revenge Body», γνώρισαν πανωλεθρία ποιοτικά και σε αριθμούς μέτρησης. Σειρές, όπως η «Ελεύθερη Σχέση» και ο «Πρίγκιπας της Φωτιάς», εξαφανίστηκαν ξαφνικά, παρά τους σπουδαίους τους συντελεστές. Προγράμματα, σαν το «La Banda» και το «XFactor», δεν βγήκαν ποτέ στον αέρα.

    Προσθέτουμε σ’ όλο αυτό το τοπίο τηλεοπτικής Αποκάλυψης και την απομάκρυνση στελεχών, όπως αυτές της Άλκηστης Μαραγκουδάκη και του Τζώνη Καλημέρη και κατανοούμε πως το κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους είναι όχι μόνο αίσθηση, αλλά πικρή επανάληψη ενός έργου ανεργίας, κακών πληρωμών, καθυστερήσεων αμοιβών, χαμηλών μισθών, περικοπών, απ’ αυτά που μαστίζουν τα ΜΜΕ τα τελευταία χρονιά και που οι ίδιοι άνθρωποι έχουν παίξει ξανά και δραματικά.

    Η Άλκηστις Μαραγκουδάκη και ο Τζώνη Καλημέρης αποτέλεσαν κεντρικά πρόσωπα στην διοίκηση του σταθμού

    Όταν ο Ιβάν Σαββίδης υπόσχονταν πως οι εργαζόμενοι θα φύγουν μόνο ως συνταξιούχοι

    Είναι άνοιξη του 2018, όταν ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στους εργαζομένους ενός καναλιού, που είχε αλλάξει πολλές φορές χέρια!

    Ο φορέας, όμως, που το διαχειρίζεται, έως σήμερα, είναι η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., η οποία συστάθηκε στις 20 Μαρτίου 1989, με τον διακριτικό τίτλο 902 Αριστερά στα FM και αποτελεί μετατροπή της Ν. Σταφυλίδης – Α. Καρτερός Ο.Ε.

    Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ως μέλος. Από τον Απρίλιο του 2008, το σύνολο των μετοχών του φορέα κατέχει το ΚΚΕ, αλλά, λίγους μήνες μετά, τροποποιήθηκε ξανά το καταστατικό του φορέα, με επέκταση των δραστηριοτήτων της Ραδιοτηλεοπτικής. Στις 31 Ιουλίου 2013, ο ραδιοτηλεοπτικός 902 πουλήθηκε στην A-Orizon Media Ltd. με έδρα την Λεμεσό, για το στήσιμο του Epsilon TV και του E-Radio αντίστοιχα, ο οποίος, με τη σειρά του, πουλήθηκε πέντε μήνες αργότερα στην Παρά Ένα Εκδόσεις-Υπηρεσίες Διαδικτύου Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., για το στήσιμο του Παραπολιτικά FM.

    Εκείνη την περίοδο μεταβλήθηκε ο διακριτικός τίτλος του φορέα σε E-Radio TV, ενώ το κανάλι μεταφέρθηκε στο Μαρούσι. Από τις 17 Οκτωβρίου 2018, η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., η οποία συστάθηκε στις 20 Μαρτίου 1989, φέρει επισήμως τον διακριτικό τίτλο Open Beyond. Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τη παράδοξη πραγματικότητα της ύπαρξης και λειτουργίας των καναλιών και των ιδιοκτησιακών τους τίτλων, που ουδείς φορέας εξουσίας μπορεί να βάλει σε τάξη, όσο καλή πρόθεση και αν έχει.

    Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε από τον Φίλιππο Βρυώνη την ιδιοκτησία του καναλιού που λειτουργούσε ως Epsilon TV και μετατράπηκε σε Open Beyond

    Εμάς όμως, επί του προκειμένου, μας ενδιαφέρει η εφιαλτική οδύσσεια των εργαζομένων. Αυτοί οι κακοποιημένοι, πλέον, εργαζόμενοι της ιδιωτικής τηλεόρασης, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και παραγωγοί, ταλαιπωρημένοι από πολλές απολύσεις και ανεργία, με τα κλεισμένα ΑΛΤΕΡ, μια περίοδο την ΕΡΤ, το Mega, είχαν συγκεντρωθεί στο μεγαλύτερο πλατό του παλαιού Epsilon TV, στις εγκαταστάσεις της οδού Στουντίου, όπως, άνευ γραμματικής, είναι επίσημα ο δρόμος, στον οποίον βρίσκονταν αυτές στο Μαρούσι.

    Το πέρασμα του καναλιού απ’ τον Φίλιππο Βρυώνη στον Ιβάν Σαββίδη δημιουργούσε για άλλη μια φορά αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ο στιβαρός επιχειρηματίας εμφανίζεται, μαζί με τον επίσημο μεταφραστή του, αν και καταλαβαίνει Ελληνικά.

    «Από δω θα πάρετε όλοι σύνταξη», καταλαγιάζει την ταραχή των εργαζομένων και συνεχίζει εμπνέοντας τους πως «θέλουμε να είστε ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί απ’ τις καλές συνθήκες εργασίας. Και θέλουμε να βγαίνετε από εδώ και να είστε αξιοζήλευτοι σε όλους, γιατί δουλεύετε στον Σαββίδη».

    Τότε είχαν ανθίσει τα χαμόγελα και είχε θεριέψει η αισιοδοξία πως, ναι, καλύτερες μέρες μπορεί να έρθουν, με εργασιακή αξιοπρέπεια, συνθήκες σεβασμού, αξιοκρατίας και σταθερών αμοιβών, που ευνοούν την επιβίωση οικογενειών, την δημιουργία και την βεβαιότητα για ένα καλύτερο μέλλον.

    Δυο εσωτερικές παραγωγές μόνο και από Σεπτέμβρη… ανεργία

    Δέκα μήνες αργότερα, στο κανάλι το κλίμα έχει αντιστραφεί. Δεν ευθύνεται για αυτό μόνο η κακή διαχείριση, τα λάθη στις διοικήσεις και στις αποφάσεις, που έφεραν πολύ μικρά νούμερα τηλεθέασης, ενώ σπατάλησαν πολλά χρήματα για νέα γραφεία, φαραωνικά πλατό, παραγωγές και αμοιβές των σταρ – παρουσιαστών, αλλά γιατί το κανάλι έχει καταστήσει σαφές πως με τη νέα σεζόν θα κάνει μόνο δύο και μοναχές εσωτερικές παραγωγές.

    Πρόκειται για την καθημερινή εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και την αντίστοιχη του Σαββατοκύριακου, της Σίσσυς Χρηστίδου, που είναι οικονομικές και σχετικά πάντα αξιοπρεπείς σε τηλεθέαση. Όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, λοιπόν, των εκπομπών που δεν θα επαναληφθούν ή δεν θα αντικατασταθούν με καινούργιες, πολύ απλά δεν χρειάζονται.

    Οι εκπομπές της Κατερίνας Καινούριου και της Σίσσυς Χρηστίδου είναι οι μόνες δύο εσωτερικές παραγωγές που έχει ανακοινώσει το κανάλι.

    Δεν κρύβεται λοιπόν, ούτε προσχηματικά, πως επίκειται κύμα απολύσεων και η μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σε ανεπίσημες συζητήσεις, μάλιστα, στελεχών με εργαζομένους κυριαρχεί η φράση πως «δεν θα σας έχουμε εδώ κάπου του χρόνου, γιατί δεν υπάρχουν εσωτερικές παραγωγές. Αν έχετε άλλη πρόταση, αποδεχθείτε την».

    Αρκετοί, όπως ο βετεράνος του life style ρεπορτάζ, Γιώργος Μπέζας, ήδη αποχαιρέτισαν συνάδελφους και έκαναν ανακοινώσεις αποχώρησης στα social media τους. Η Μαντώ Γαστεράτου ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου και αποχώρησε επίσης. Και αρκετοί άλλοι, ήδη, μαζεύουν προσωπικά αντικείμενα, φεύγουν με άδειες και δε θα επιστρέψουν ξανά.

    Να υπενθυμίσουμε εδώ πως υπογράφαμε κείμενο, τον Δεκέμβριο του 2018, που μιλούσε για κύμα απολύσεων, με αφορμή τις πρώτες 18 απομακρύνσεις εργαζομένων και ανάμεσά τους κάποιους σημαντικούς και έμπειρους συντελεστές της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπως η Ράνια Ματαφιά ή η αρχισυντάκτρια Γωγώ Σαμπάνη ή ο ικανότατος παρουσιαστής Παναγιώτης Ραφαηλίδης. Ο αξιόλογος παρουσιαστής, τότε, είχε σημειώσει, στο λογαριασμό του σε social media, πως «απολύθηκα από το Open… λόγω περικοπών. Αυτή είναι η κατάληξη μιας συνεργασίας, που ξεκίνησε με υποσχέσεις, με σχέδια, με επαίνους στο πρόσωπό μου… Παρά το αρχικό σοκ, αναρωτήθηκα για το δικό μου μερίδιο ευθύνης. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως φταίω, αφού έδειξα εμπιστοσύνη, ενώ δεν έπρεπε, μιας και ο δικός μου λόγος ήταν συμβόλαιο».

    Το ρεπορτάζ μας για συνέχεια απολύσεων με το τέλος της σεζόν, τότε, είχε διαψευστεί κατηγορηματικά.

    Παναγιώτης Ραφαηλίδης, Μαντώ Γαστεράτου και Γιάννης Μπέζας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα του καναλιού που έχουν ήδη αποχωρήσει

    Εσωτερική έρευνα για το που πήγαν τα 70.000.000 ευρώ -ωεωωωωω!

    Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα ήττας, αγωνίας και ανασφάλειας, στον σταθμό διεξάγεται και μια εσωτερική έρευνα, που έχει γίνει γνωστή, παρά τους διακριτικούς χειρισμούς της. Αυτό που αναζητείται είναι το πώς έγινε η διαχείριση των οικονομικών και πώς ο μόλις δέκα μηνών ζωής τηλεοπτικός σταθμός μπήκε μέσα για 70.000.000 ευρώ!

    Μα όταν κλείνεις τους μεγάλους σταρ της ενημέρωσης, του αθλητικού ρεπορτάζ, της ψυχαγωγίας, της μυθοπλασίας και της υποκριτικής και όταν κάνεις μετεγκατάσταση σε ένα νέο, μακρινό, που θέλει δουλειά απ’ την αρχή, μέρος, τι ψάχνεις να βρεις; Αν έκανε «χρυσό συμβόλαιο» ο τεχνικός στα μοντάζ, με αμοιβή τον βασικό μισθό και η βραδινή βάρδια των δημοσιογράφων, που ετοιμάζουν τα βίντεο για τις πρωινές εκπομπές, που φέρνουν για οικονομία καφέ και ταπεράκι λαδερά απ’ το σπίτι;

    Είναι ηλίου φαεινότερον που πήγαν, λοιπόν, τα χρήματα και απλό θέμα αριθμητικής, αν κάνεις προσθέσεις με τις αμοιβές δίπλα στα μεγάλα ονόματα, που, ενώ πληρώθηκαν χρυσάφι, «δεν τα φέρανε» πίσω.

    Δεδουλευμένα με εξώδικα

    Και ενώ τα δημοσιεύματα πλήθαιναν για την δυσκολία στις καταβολές αμοιβών του ΟPEN στους συντελεστές των ελληνικών σειρών και το μέλλον τους στο κανάλι και οι ηθοποιοί απειλούσαν με ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις, το κανάλι πλήρωσε χρήματα, που όφειλε στην παραγωγή κάποιων απ’ αυτές και μερικές συνεχίστηκαν, ενώ αλλαγές διακόπηκαν ξαφνικά.

    Νίκος Γεωργιάδης

    Ήταν άλλη μια τραυματική κατάσταση για την πολύπαθη ελληνική μυθοπλασία. Όμως και για τους δημοσιογράφους – παρουσιαστές χρειάστηκε να επιστρατευτούν δικηγόροι, για να καταβληθούν δεδουλευμένα. Στην περίπτωση του διακεκριμένου δημοσιογράφου, Νίκου Γεωργιάδη, που συνεργαζόταν ως συμπαρουσιαστής στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου, οι οφειλόμενες αμοιβές αφορούσαν σε τέσσερις μήνες. Πληρώθηκε, εφόσον απέστειλε εξώδικο στην διοίκηση. Όμως και η κυρία Μαντώ Γαστεράτου και ο ίδιος ο Πέτρος Κωστόπουλος φέρονται να παραμένουν απλήρωτοι για πολύμηνο διάστημα.

    Η Νίκη Λυμπεράκη αντί για την Έλλη Στάη

    Δυο εσωτερικές παραγωγές, συντηρητικές αμοιβές, όχι χρυσές συμφωνίες με σταρ φαίνεται να είναι η νέα πολιτική του τηλεοπτικού σταθμού. Και στην ενημέρωση, μια πιο μετρημένη εποχή σηματοδοτεί η αποχώρηση της Έλλης Στάη από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, που, κάποτε, κήρυξε την πανηγυρική έναρξη.

    Η Νίκη Λυμπεράκη θα αναλάβει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open

    Η σταρ των ειδήσεων, όμως, θα συνεχίσει και στη νέα σεζόν την εκπομπή της «Open Mini».

    Για τη θέση της Έλλης Στάη στο κεντρικό δελτίο, αποφασίστηκε να γίνει μεταγραφή από άλλο τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Μελά, και αναλαμβάνει η συμπαθέστατη Νίκη Λυμπεράκη από τον ΣΚΑΪ.

    Κλείνουμε, λοιπόν, με αυτή την ευχάριστη, αν μη τι άλλο, διαδικασία, όπου στα λογιστήρια του Open θα υπογράψουν και θα ετοιμάσουν τα χαρτιά μίας, τουλάχιστον, πρόσληψης, μέσα στις τόσες απολύσεις και παραιτήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ