• Media

    Κωνσταντίνος Ζούλας: Ο spokesman που ντύθηκε superman στο βεστιάριο της ΕΡΤ

    Κωνσταντίνος Ζούλας

    Κωνσταντίνος Ζούλας


    Ένα μηντιακό παράδοξο, ξένο προς τα ελληνικά ειωθότα, εξελίσσεται από τον περασμένο Ιούλιο στο Ραδιομέγαρο. Στην ΕΡΤ των 5 καναλιών (4 επίγεια, 1 δορυφορικό), των 30 ραδιοφώνων (28 επίγεια, 2 διαδικτυακά), των 4 sites, των 2 ψηφιακών πολυπλεκτών, της «Ραδιοτηλεόρασης», του Αρχείου, του Ertflix, των 2 ορχηστρών και της πολυμελούς χορωδίας. Το παράδοξο είναι ότι ο πολυσύνθετος και δαιδαλώδης αυτός Οργανισμός έχει έναν και μοναδικό υπερ-πρόεδρο, έναν leader «2 σε 1», τον κύριο Κωνσταντίνο Ζούλα.

    Έτσι, ενώ και στο τελευταίο κανάλι της Κάτω Ραχούλας μπορεί κανείς να εντοπίσει στο οργανόγραμμα διακριτά τον ρόλο του προέδρου από αυτόν του διευθύνοντα συμβούλου ή ακόμη και του γενικού διευθυντή, στην Αγία Παρασκευή φαίνεται ότι ένας δημοσιογράφος-«πολυεργαλείο» με περγαμηνές επικεφαλής Γραφείου Τύπου κόμματος και λαμπρή θητεία στελέχους στο Μαξίμου, φτάνει και περισσεύει για να ευαγγελιστεί κανείς την Άνοιξη στον βαθύ Χειμώνα στον οποίο ζουν οι επιδόσεις, τηλεθέασης και διαφημιστικών εσόδων, στο Ραδιομέγαρο.

    Αλλά ο Κωνσταντίνος Ζούλας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το performance σε επίπεδο αριθμών, αλλά μόνο για την ποιοτική επίδοση των επιλογών του, ένας δείκτης που δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτός ή και αποδεκτός στην περίπτωση του 1,8% στο οποίο έχει κολλήσει το ποσοστό τηλεθέασης που κάνει καθημερινά ο Γιώργος Κουβαράς στο κεντρικό δελτίο. Άλλωστε είναι μάλλον προσβλητικό για τον λαό να επικαλείται κανείς την ποιότητα για τις χαμηλές πτήσεις που κάνει ένα πρόσωπο ή μια εκπομπή, με τη γνωστή αλαζονική καραμέλα ότι «το popolo …τόσα ξέρει τέτοια βλέπει». Το εμπορικό προϊόν στην τηλεόραση δεν είναι απαραίτητα και μη ποιοτικό.

    Ο πρόεδρος που ψήφισε τον εαυτό του!

    Ένας άνθρωπος που δεν έχει λείψει στον Κωνσταντίνο Ζούλα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος που έφυγε με ελαφρά πηδηματάκια στα τέλη Μάϊου για να μην αντικατασταθεί ποτέ. Τουναντίον στη λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ο Κωνσταντίνος Ζούλας τον Ιούλιο του 2022 όχι μόνο αποδέχθηκε να αναλάβει διπλό ρόλο (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) αλλά και συνέβαλε με την ίδια του την ψήφο στη μονοκρατορία του, αναλαμβάνοντας αυξημένα καθήκοντα με 5 ψήφους υπέρ, μηδενική ένσταση και μια αποχή, αυτή του εκπροσώπου των εργαζομένων, Γιάννη Δάρρα.

    Έτσι εδώ και 5 μήνες ο πρόεδρος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ασκεί ανενόχλητος και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και του εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, μέχρι να βρεθεί το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση (Ζήσε Μάη μου).

    Ο ίδιος πάντως διαρρέει ότι δεν είναι ευτυχής στη διπλή θέση, πόσο μάλλον όταν δηλώνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι ο καθαρός μισθός του είναι 1.800 ευρώ αντιπαραβάλλοντάς τον μάλιστα με αυτόν ενός επικεφαλής ιδιωτικού καναλιού (10-20.000 ευρώ).

    Ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι ο ρόλος της ΕΡΤ είναι πάνω και έξω από αυτόν του «κυνηγού κέρδους», δηλαδή μιας εμπορικής επιχείρησης που κινείται με όρους Αγοράς χρησιμοποιώντας αντίστοιχα εργαλεία (εμπορικές σειρές, ριάλιτι, πρωϊνάδικα), ακόμη και αν πρέπει να παραδεχθούμε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να ποιεί Παιδεία και ήθος και να απευθύνεται και στις μειοψηφικές ομάδες των πολιτών (αγρότες, φίλους της όπερας, παιδιά, φαν του Φοίβου Δεληβοριά), αυτό δεν σημαίνει ότι τα κοινής λήψεως προγράμματα ή η «ναυαρχίδα», το ονόρε, το «ιερό δισκοπότηρο», όπως π.χ. το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που απορροφά τόσους πόρους και κονδύλια για ανταποκριτές, εξωτερικά συνεργεία, γραφικά κλπ, είναι αποδεκτό να κινείται με ποσοστά … Σιβηρίας στο ταμπλό της τηλεθέασης.

    Πράγματι, καθημερινά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά σπάει απανωτά τα αρνητικά ρεκόρ τηλεθέασης έχοντας πλέον κολλήσει στο 1,5% (130,000 τηλεθεατές όλοι κι όλοι) όταν το Mega κάνει 15,2%, ο Alpha 13,3%, το Star 14,3%, ο ΑΝΤ1 11,5%, ο ΣΚΑΙ 11,2% και το Open 7,6%! Όμως και για αυτό ο κ. Ζούλας έχει μια απάντηση: «Αν με ενδιέφερε η τηλεθέαση θα κάναμε άλλες επιλογές.» Ποιες άραγε; Και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει τι τον ενδιαφέρει, δική του είναι η ΕΡΤ; Δεν πρέπει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό που πληρώνει ένα πανάκριβο πρόγραμμα για μια επένδυση χωρίς return on investment;

    Με τα λεφτά των άλλων

    Και ναι! Τα ιδιωτικά κανάλια μπορούν να έχουν όση τηλεθέαση θέλουν και μπορούν. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε μας αφορά. Οι πόροι τους άλλωστε συναθροίζονται από τη διαφήμιση κατά 90% και από τα όποια τηλεοπτικά δικαιώματα από πωλήσεις σειρών σε ξένα κανάλια σε μικρότερο ποσοστό. Όμως η ΕΡΤ επενδύει τα χρήματα του ελληνικού λαού που δίνουν θέλουν δεν θέλουν, βλέπουν δεν βλέπουν τα προγράμματά της, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αν και εφόσον φυσικά οι πάροχοι δεήσουν να αποδεσμεύσουν το ανταποδοτικό τέλος και να το καταβάλλουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γιατί έχουμε και τέτοια κρούσματα. Οι πάροχοι να εισπράττουν τα 4 ευρώ ανά νοικοκυριό σε μηνιαία βάση και η ΕΡΤ να όχι μόνο να μην εισπράττει αλλά να χρωστάει κιόλας περισσότερα για κατανάλωση ενέργειας (αύξηση κατά 3,7 εκατ. ευρώ) ενώ μπορεί να κάνει έναν συμψηφισμό.

    Λεφτά υπάρχουν

    Ας ρίξουμε μια ματιά στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το 2022. Πράγματι στην αρχή του χρόνου ήταν θετικός. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Οικονόμου και Θεόδωρος Σκυλακάκης ενέκριναν ως όφειλαν τον προϋπολογισμό της διοίκησης της ΕΡΤ, ο οποίος προβλέπει έσοδα 200 εκατ. ευρώ και έξοδα 192 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ένα θετικό ισοζύγιο- «μαξιλάρι» 8 εκατ. ευρώ. Το οποίο συμπιέστηκε. Πάει κάηκε! Από αυτά σχεδόν το 1/3, τα 66 εκατ. ευρώ αφορούν σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού των 2.134 ατόμων. Δηλαδή 31.000 ευρώ τον χρόνο ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο. Αρκετά χρήματα και μεγάλος αριθμός εργαζομένων για να γίνονται εξωτερικές αναθέσεις, για να προσλαμβάνονται και εξωτερικοί συνεργάτες μέσω Ertnews κλπ κλπ. Το επιχείρημα Ζούλα;

    Το προσωπικό της ΕΡΤ έχει γεράσει (!!!) καθώς από τους 2.134 μόλις 4 είναι κάτω των 35 ετών. Και αυτό τι σημαίνει δηλαδή; Ότι δεν θα πρέπει να εργαστούν εφόσον ο νόμος θεωρεί ότι είναι απασχολήσιμοι; Ότι δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, να κινητοποιηθούν, να παράσχουν ανταγωνιστικό προϊόν, να λογοδοτήσουν αν έχουν χαλαρά αντανακλαστικά; Στην ΕΡΤ υπάρχει πολύ καλό προσωπικό, φτάνει να έχει κίνητρο και έμπνευση.

    Πρόσφατα δόθηκε «πράσινο φως» για πρόσθετες αναλήψεις, για «μπροστάντζα» από τους επόμενους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025. Το ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ το αποδέχθηκε και ενέκρινε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια τηλεόραση. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

    Το νέο αιτούμενο ποσό για ανάληψη από το 2024 – 2025 ανέρχεται σε 2,05 εκατ. ευρώ ενώ δόθηκε έγκριση για δαπάνη ύψους 3,076 εκατ. ευρώ για τα έτη 2023 – 2024. Το ποσό αυτό αφορά την προμήθεια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πομπών καθώς και την προμήθεια άλλων τεχνικών υπηρεσιών ύψους 2,46 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνεται κονδύλι από τον προϋπολογισμό του 2023 για την προμήθεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, κυρίως ξένων, ύψους 271.716 ευρώ.

    ΕΡΤ 3: Ακόμη και οι «γαλάζιοι», δυσαρεστημένοι

    Η ΕΡΤ3 έχει υποβαθμιστεί προκαλώντας δυσαρέσκεια ακόμη και στην οικεία δημοσιογραφική ένωση (ΕΣΗΕΕΜ-Θ). Η επιλογή να λειτουργεί το τρίτο κρατικό κανάλι ως ένας απλός βραχίονας παροχής ειδήσεων για το Ertnews, χωρίς αποφασιστικό ρόλο της τοπικής δημοσιογραφικής ομάδας και ως χωνευτήρι προγραμμάτων της μητρικής ΕΡΤ, θύμωσε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ-3 και προκάλεσε την οργή της ΠΑΣΥΜΗΤΕ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ που δηλώνει απερίφραστα πως η ευθύνη για το «οικονομικό αδιέξοδο» στο οποίο έχει περιέλθει η ΕΡΤ βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκησή της.

    «Αρκετές φορές τον τελευταίο διάστημα ο Σύλλογός μας έχει καταγγείλει την οικονομική διαχείριση στην ΕΡΤ με τις απ’ ευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις των διαγωνισμών, την αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές. Έχουμε επισημάνει την ανάγκη για αύξηση της εσωτερικής παραγωγής και αντίστοιχη μείωση της εξωτερικής.

    Έχουμε καταγγείλει την παρέλαση των εργολάβων με ενοικιαζόμενους εργαζομένους σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ο Σύλλογός μας κατ’ επανάληψη έχει τονίσει τις ευθύνες της Διοίκησης στον τρόπο διαχείρισης του ανταποδοτικού τέλους, στην απουσία διαφάνειας και λογοδοσίας.

    Αυτή η πολιτική έχει πλέον επιφέρει ένα ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο με άδεια ταμεία στην ΕΡΤ. Και αντί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ήδη μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός της ΕΡΤ, η Διοίκηση συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της με ακόμα περισσότερες αναθέσεις και σπατάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απ’ ευθείας δορυφορική μετάδοση του αγώνα μπάσκετ Καρδίτσα – Παναθηναϊκός την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

    Το αυτοκίνητο δορυφορικών μεταδόσεων της ΕΡΤ3 και οι τεχνικοί ήταν διαθέσιμοι. Η ΕΡΤ3 μπορούσε να αναλάβει τη μετακίνηση στην Καρδίτσα με συνολικό κόστος εκτός έδρας 340€.

    Όμως ο Κωνσταντίνος Ζούλας είχε διαφορετική άποψη. Προτίμησε να παραμείνουν χωρίς έργο το προσωπικό και ο εξοπλισμός και ΕΡΤ3 για να δοθεί η δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία με πολλαπλάσιο κόστος και με ελλιπή εξοπλισμό (εφεδρεία με LiveU). Στην Αθήνα η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Το δορυφορικό SNG βρίσκεται εδώ και μήνες παροπλισμένο. Χρησιμοποιείται μόνο όταν αδυνατούν ή δεν αναλαμβάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της ΕΡΤ σε ειδησεογραφικά και αθλητικά γεγονότα.

    Με τον ίδιο τρόπο τα OBVan υπολειτουργούν και οι τεχνικοί μας απαξιώνονται. Είναι πραγματικά τραγικό οι εργαζόμενοι να υποαπασχολούνται, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσφέρουν το έργο τους και η Διοίκηση να τους αποκλείει. Καταργούν τις μεταδόσεις με μέσα και Τεχνικούς της ΕΡΤ και τις δίνουν σε ιδιωτικές εταιρίες με πολλαπλάσιο κόστος, καταργούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις παραβιάζοντας το νόμο 4336/15 με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων.»

    Θα πει κανείς ότι αυτά τα λέει ένα συνδικαλιστικό όργανο. Ότι εμφορείται από ιδεολογικές καταβολές και παραταξιακές σκοπιμότητες. Να το δεχθούμε; Τότε γιατί δεν τα διαψεύδει κανείς; Γιατί διαμαρτύρεται και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων; Γιατί είναι δυσαρεστημένοι ακόμη και οι «γαλάζιοι» στην ΕΡΤ3; Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Θα το γνωρίζει ο superman του Ραδιομεγάρου… που πρέπει να τη σβήσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Ζούλας: Τα σχτύπητα φιλέτα, η υπό διάλυση ΕΡΤ και ο Κουβαράς που του φέρνει 0%



    ΣΧΟΛΙΑ