• Media

    Οι δραματικές απώλειες του ΣΚΑΙ και η αγωνία Αλαφούζου και Κουτσαυτάκη, η ρητή εντολή Κυριακού στην ομάδα του, η ήττα του Περδικάρη και το 1 εκατ. ευρώ του Κανάκη

    • Σόνια Χαϊμαντά

    Γιάννης Αλαφούζος part 1: Αναζητώντας τον χαμένο τηλεθεατή… με το βλέμμα στο Survivor

    Να κινήσουν γη και ουρανό και να φέρουν προτάσεις που θα εγγυηθούν την ανάκτηση των χαμένων ποσοστών τηλεθέασης και των τηλεθεατών ζητεί από την ομάδα του ο πρόεδρος της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» (ΣΚΑΪ), Γιάννης Αλαφούζος.

    Έχοντας εξωθηθεί μεταξύ 4ης και 5ης θέσης, μερικές φορές κάτω και από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο ΣΚΑΪ αναζητεί επίσης τρόπους να αποδείξει στη διαφημιστική αγορά ότι είναι ένα κανάλι που κάνει γκελ σε κοινά και μάλιστα δυναμικά.

    Αυτό για τον Γιάννη Αλαφούζο που γνωρίζει την τηλεόραση σαν την τσέπη του, προϋποθέτει επένδυση, περιεχόμενο και ενδεχομένως να χυθεί και αίμα σε διοικητικό επίπεδο.

    Όποιος δεν θα τα φέρνει, θα κόβεται.

    Για παράδειγμα την περασμένη Τρίτη ο ΑΝΤ1 έκοψε πρώτος το νήμα με 17,6% ενώ σε απόσταση ασφαλείας με το κανάλι που φιλοξενεί το Mundial βρέθηκε το Mega με 13,7%.

    Με ανεπαίσθητη διαφορά τερμάτισε ο Alpha (13,6%) ενώ ακολούθησαν το Star με 9,3%, ο ΣΚΑΪ με 6,4%, το OPEN με 5% και η ΕΡΤ1 με 14,3%.

    Την επόμενη ημέρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά για όλους, όχι όμως και για τον ΣΚΑΪ. Το Mega πέρασε στην πρώτη θέση με 17,3%.

    Δεύτερος ο Alpha με 16,4% και στην τρίτη θέση υποχώρησε ο ΑΝΤ1 με 10,5% τη μέρα μετάδοσης των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρέθηκε το Star με 10,4%.

    Ακολούθησαν ο ΣΚΑΪ με 8,8%, η ΕΡΤ1 με 5,7% και το Open με 5,3%. Η ΕΡΤ3 ανέβηκε στο 2,0%, η ΕΡΤ2 στο 1,5% και το Μακεδονία TV με 1,4%.

    Ένα πρόγραμμα στο οποίο ποντάρει πολλά ο Γιάννης Αλαφούζος είναι το Survivor All Star που επιστρέφει στον ΣΚΑΪ σε μερικές εβδομάδες από τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί.

    Τα ραντεβού της Acun Medya και της παραγωγής του ΣΚΑΪ με πρώην παίκτες του Survivor συνεχίζονται, ενώ μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει» μεγάλα ονόματα για το πολυαναμενόμενο ριάλιτι επιβίωσης.

    Θοδωρής Κυριακού: Πήρε το ελεύθερο παιχνίδι, όχι όμως και τα «κλειδωμένα» λεφτά

    Τυχερός μέσα στην ατυχία του φάνηκε ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρής Κυριακού, καθώς γύρισε το φύλλο υπέρ του μετά και το «βατερλό» του συνδρομητικού ANT1+, όπου η πλατφόρμα μετάδοσης των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χιλιάδων συνδρομητών που πλήρωσαν 19,99 ευρώ για να δουν το Mundial που τελικά παρακολούθησαν στο ελεύθερο κανάλι.

    Μεσολάβησε η αμφιλεγόμενη και ανοιχτή σε κριτική απόφαση της μη επιστροφής των χρημάτων και κάποιες απολύσεις στην Τεχνική Διεύθυνση για να βγει μια μακροσκελής …νικητήρια ανακοίνωση που δημοσιοποιεί τα 10 εκατ. views (το διάστημα 20/11-6/12) όχι όμως και τον αριθμό των συνδρομητών – κάτι που ο ανταγωνισμός θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ (625.000 η Cosmote και 394.000 συνδρομητές η Nova).

    Εδώ ισχύει αυτό που λέμε η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε.

    Γιατί την επιτυχία προσώρας την καρπώνεται το ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1 – που έρχεται πρώτο σε τηλεθέαση – και όχι το συνδρομητικό.

    Η ομάδα του ΑΝΤ1+ έχει πάρει ρητή εντολή από τον πρόεδρο του ομίλου Θοδωρή Κυριακού να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός – «φάντασμα» των συνδρομητών και ήδη έχει αποφασιστεί σύντομα να επανέλθει η προσφορά γνωριμίας που περιλαμβάνει 14 ημέρες δωρεάν δοκιμή, 4,99€/μήνα για τους πρώτους 3 μήνες και στη συνέχεια 7,99€/μήνα.

    Ποια θα είναι τα αναχώματα που θα τοποθετηθούν προκειμένου να επιχειρηθεί η συγκράτηση της διαρροής των τηλεθεατών που προσήλθαν για Mundial και βλέπουν «ΣΕΡΡΕΣ», του Γιώργου Καπουτζίδη, «ΓΕΦΥΡΑ», με τον Μπουράκ Χακί, «ΤHE FRIEND» της Φωτεινής Αθερίδου και «SUPER INFLUENCER»;

    Από τον Δεκέμβριο λοιπόν έρχεται το ψυχολογικό θρίλερ «ΣΩΣΕ ΜΕ», βασισμένο στο best seller από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ακολουθούν το «DISASTER THEORIES» και το «GREEK PARANORMAL CREW», δύο ντοκιμαντέρ – ριάλιτι για τις φυσικές καταστροφές και τα μεταφυσικά φαινόμενα.

    Μετά έρχεται το «FAITH», ένα βιογραφικό, μουσικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή Νίκο Οικονομόπουλο.

    Στις αρχές του 2023 θα κάνει πρεμιέρα το «Στα 4» με πρωταγωνίστρια τη Γεωργία Καλτσή, μια κωμική σειρά με βασικό χαρακτήρα της ένα άτομο με αναπηρία. Στη συνέχεια έρχεται το «ΖΩΗ» με τη Μαρία Καβογιάννη.

    Αρκούν αυτά για να φέρουν την άνοιξη σε ένα τόσο ανταγωνιστικό εγχείρημα;

    Γιάννης Βαρδινογιάννης: Εγγύηση μετά πολλών εκατ. ευρώ για τον Alpha

    Εγγύηση 9,8 εκατ. ευρώ υπέρ της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, ιδιοκτήτριας του Alpha, παρέχει η Motor Oil. Η εγγύηση αφορά στην κάλυψη ισόποσου μέρους της υποχρέωσης πληρωμής μισθωμάτων της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση συνολικού ύψους έως 32,5 εκατ. ευρώ.

    Πού συμφωνούν Μαρινάκης, Αλαφούζος, Κυριακού και Βαρδινογιάννης; Εκτός κάδρου ο Ιβάν

    Έτοιμοι είναι να συμφωνήσουν οι καναλάρχες της πρώτης γραμμής της ιδιωτικής τηλεόρασης αναφορικά με το πώς θα πρέπει να κινηθούν διατηρώντας τον τόνο του ανταγωνισμού και

    αποφεύγοντας τον κανιβαλισμό σε μια κρίσιμη περίοδο που η διαφημιστική δαπάνη ολισθαίνει και η ενεργειακή κρίση ροκανίζει τα ταμεία.

    Καθώς οι σειρές υψηλής ποιότητας και κόστους αποτελούν περιεχόμενο των streaming υπηρεσιών, οι καναλάρχες πρέπει να συμφωνήσουν πως θα κινηθούν στο β’ μισό της σεζόν αλλά και την επόμενη χρονιά στο θέμα της μυθοπλασίας και των τηλεπαιχνιδιών και ριάλιτι.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την επόμενη σεζόν οι ελληνικές σειρές στην ελεύθερη (ιδιωτική και ΕΡΤ) και στη συνδρομητική τηλεόραση θα μειωθούν έως και κατά 30% ενώ θα γίνει come back σε ψυχαγωγικές εκπομπές.

    Ο λόγος είναι πέραν του υψηλού κόστους των σειρών, αφενός η διενέργεια των εκλογών που θα ανατρέψει τον προγραμματισμό των καναλιών και αφετέρου η ανάγκη περιορισμού του αριθμού (38) των σειρών που κανιβαλίζει η μια την άλλη σε επίπεδο τηλεθέασης έχοντας όλες απέναντί τους τα μεγαθήρια των συνδρομητικών πλατφορμών.

    Στην ουσία ο πόλεμος γίνεται μεταξύ «Σασμού» και «Γη της Ελιάς» με τις υπόλοιπες σειρές να προκαλούν μια διαρκή κίνηση στην αναδιανεμητική μηχανή των ποσοστών τηλεθέασης στην πίτα.

    Αντώνης Κανάκης: Κέφι και κέρδη

    Στα 2,7 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε το 2021 ο κύκλος εργασιών της Tony Productions της εταιρείας παραγωγής των εκπομπών «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο» που προβάλλει ο ΑΝΤ1, έναντι κύκλου εργασιών ύψους 185.774 ευρώ το 2020.

    Το 2021 η εταιρεία συμφερόντων του Αντώνη Κανάκη, εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 1,061 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 333.425 ευρώ το 2020.

    Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 718.358.

    Μαρινάκης: Δεν είναι η δόξα δεν είναι τα λεφτά

    Με ένα ποσό που κυμαίνεται μέχρι και τις 40.000 ευρώ ανά επεισόδιο (συνολικά 1 εκατ. ευρώ) φέρεται να απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης της σειράς «Maestro» το Netflix. Δεν είναι ούτε λίγα ούτε πολλά.

    Είναι θέμα αρχής, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε την αρχή και απλώς οι υπόλοιποι καναλάρχες μπορεί και να ακολουθήσουν, το πιθανότερο είναι πως όχι.

    Ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών της σειράς ανέρχεται στα 2.318.570 ευρώ και το ποσό της επιδότησης από το ΕΚΟΜΕ προς την Άλτερ Έγκο ΜΜΕ στα 927.428 ευρώ.

    Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από 9 επεισόδια, με κόστος τουλάχιστον 257.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

    Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, αμέσως μετά την προβολή της, θα προβληθεί στο Netflix σε Ελλάδα και Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου 2022 και σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά στις αρχές του 2023.

    Εύη Κουτσαυτάκη: Βάφει αυγά με το ριάλιτι μόδας «My Style Rocks»

    Στο δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου 2023- με πιθανότερη ημερομηνία την 16η του μήνα- αναμένεται να κάνει έναρξη στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ το ριάλιτι μόδας «My Style Rocks» το οποίο αποφασίστηκε να παρουσιάσει η Κατερίνα Καραβάτου.

    Οι αποφάσεις αυτές πιστώνονται στην ίδια την Εύη Κουτσαυτάκη που έχει αναλάβει να σηκώσει μεγάλο βάρος της πεσμένης τηλεθέασης του καναλιού.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα θα σχηματιστεί η τριμελής κριτική επιτροπή και έπειτα από δοκιμαστικά για την επιλογή εκείνων που θα αποτελούν την κριτική.

    Προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι Άγγελος Μπράτης, Βίκυ Κουλιανού και Στέλιος Κουδουνάρης.

    Νίκος Χατζηνικολάου: Ξέρει από καλό timing

    Απασφάλισε ο πρόεδρος των εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) Νίκος Χατζηνικολάου μετά και τις υποσχέσεις που πήρε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για τη στήριξη του έντυπου Τύπο.

    Έτσι δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί και ήδη ζήτησε συνάντηση από τον Γιάννη Οικονόμου, αρμόδιο υφυπουργό στον πρωθυπουργό για τα ΜΜΕ και κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Πέραν των αιτημάτων για οικονομική ή άλλη στήριξη του έντυπου Τύπου, το αίτημα για μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ παραμένει στην πρώτη σελίδα της ατζέντας με άγνωστη την τύχη του καθώς υπάρχει πάντα το αντεπιχείρημα των υπουργών Οικονομικών ότι μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε «δεδικασμένο» και για άλλους κλάδους. Που θα τους άνοιγε η όρεξη και αν δεν χόρταιναν θα ξεκινούσαν τον πόλεμο ότι η κυβέρνηση κανακεύει τον Τύπο και τα γνωστά.

    Γιώργος Καρατζαφέρης: Θέλει και τα 2,8 εκατ. ευρώ για τις υποχρεώσεις και 1 εκατ. ευρώ αέρα…

    Great expectations έχει ο Γιώργος Καρατζαφέρης από την ενδεχόμενη πώληση του καναλιού του ART TV της εταιρείας City News. Αφενός θεωρεί ότι το timing είναι ευνοϊκό για τα περιφερειακά κανάλια που πουλιούνται σαν «ζεστά κουλούρια», αφετέρου, προτάσσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τον μηδενικό δανεισμό όχι όμως και μηδενικές υποχρεώσεις.

    Ο κύκλος εργασιών το 2021 ανέρχεται σε 507.542 ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 367.860 ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 37,97%. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 12.529 ευρώ το 2021, έναντι ζημιών 321.385 ευρώ το 2020. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας στις 31/12/2021 διαμορφώθηκε σε 2.855.066 ευρώ, έναντι 2.935.513,33 στις 31/12/2020.

    Σημειώνεται πως η City News δεν έχει δανεισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι επίδοξοι αγοραστές όπως ο Γιάννης Αλαφούζος θα αγόραζαν το κανάλι καταβάλλοντας τόσο τις υποχρεώσεις όσο και 1 επιπλέον εκατομμύριο αέρα πατέρα.

    Δημήτρης Γαλαμάτης: Μηντιάρχες της επαρχίας, ό,τι δώσαμε δώσαμε…

    Τους πρώτους μήνες του 2023 η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον Τύπο.

    Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας «Πατρίς» στην Πάτρα με θέμα τη θέση του περιφερειακού Τύπου στη σημερινή εποχή. Οι εκδότες της περιφέρειας ζητούν επιπλέον ενισχύσεις για τον έντυπο Τύπο.

    Ο Δημήτρης Γαλαμάτης συνόψισε τη μέχρι σήμερα ενίσχυση λέγοντας πως μέσω δύο προγραμμάτων η κυβέρνηση έδωσε συνολικά 3.135.000 ευρώ σε 438 περιφερειακά media.

    Συγκεκριμένα, έδωσε για την κάλυψη της εισφοράς του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ 2.234.000 ευρώ για 219 περιφερειακές εφημερίδες, 688.000 ευρώ για 158 τοπικές και 213.000 ευρώ για 61 διαδικτυακές ιστοσελίδες. Για το 2023 θα προκηρυχθεί η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

    Οι εκδότες από την πλευρά τους ζήτησαν τη διανομή του ποσού των 12 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του έντυπου Τύπου.

    Αιμίλιος Περδικάρης: Ζημιές και γκρίνια

    Ζημιογόνο εμφανίζεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι κύκλου εργασιών 10,3 εκατ. ευρώ το 2020.

    Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 794.653 το 2021, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 721.870 ευρώ το 2020.

    Η επιχορήγηση του πρακτορείου που απασχολεί 261 άτομα έφτασε στα 7,23 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2020.

    Για το 2022 είχε προβλεφθεί επιχορήγηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, πλέον ποσού συνολικού ύψους 792.000 ευρώ για την εφαρμογή της νέας ΣΣΕ των δημοσιογράφων και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.

    Τα έσοδα από εμπορική δραστηριότητα ανήλθαν το 2021 σε 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη ήταν 1,64 εκατ. ευρώ. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον επικεφαλής του ΑΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, είναι η ένταση στο θέμα των διατακτικών και των καρτών-«τροφείων».

    Εντός του ΑΠΕ κυκλοφόρησε η φήμη πως «για την κάλυψη του ποσού συζητείται στο λογιστήριο να κοπεί ο μισθός Δεκεμβρίου προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα».

    Την πληροφορία έσπευσε να διαψεύσει με γραπτό μήνυμά της σε όλο το προσωπικό του ΑΠΕ η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο ΔΣ.

    Η διαμάχη τελείωσε με την επίσημη διαβεβαίωση του λογιστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός υπέγραψε την πέμπτη δόση της τακτικής επιχορήγησης και άρα δεν υπάρχει θέμα ελλείμματος.

    Πάντως το ΑΠΕ θέλει manager να αυξήσει τα έσοδα. Και ο Περδικάρης δεν την ξέρει την δουλειά

    Action 24: Ενημέρωση σε πρώτο πλάνο και το Σαββατοκύριακο

    Το Action 24 έκανε πρεμιέρα το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 και βάζει την ενημέρωση σε πρώτο πλάνο και το Σαββατοκύριακο, με δυο back to back εκπομπές που ισορροπούν ανάμεσα στον ενημερωτικό, αλλά και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα.

    Κάθε Σαββατοκύριακο ξεκινά με το «Action Weekend». Το δίδυμο Μαρίας Αραμπατζή και Θοδωρή Βγενή στις 06:00 με ένα φρέσκο πρωινό μαγκαζίνο, που μέχρι τις 10:00 φιλοξενεί και σχολιάζει ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο για την πολιτική την κοινωνία, την οικονομία, μέσα από ζωντανές συνδέσεις και συνεντεύξεις με πρόσωπα της επικαιρότητας. Την αρχισυνταξία της εκπομπής έχει αναλάβει ο Σπύρος Φρεμεντίτης, πλαισιωμένος από μια δυνατή δημοσιογραφική ομάδα.

    Τη σκυτάλη στις 10:00 παίρνουν η Ανθή Σαλαγκούδη και ο Γιώργος Παγάνης που με θετική διάθεση μάς κλείνουν το μάτι στην εκπομπή «Κουβέντα να γίνεται».

    Με αρχισυντάκτρια την Φιλιώ Γιαννακοπούλου, κουβέντα θα γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, χαμόγελο, αλλά και δεικτικό σχολιασμό όπου χρειάζεται, στα θέματα της καθημερινότητας κρατώντας πάντα την αλήθεια και την ενημέρωση σε πρώτο πλάνο.

    Το πρωινό του Σαββατοκύριακου όπως πρέπει να είναι, για όλη την οικογένεια!

    Στις 13:00 το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού είναι on air με την Νικόλ Ποφάντη να μας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο με ζωντανές συνδέσεις, ενώ στις 19:00 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού, η Βάσω Μητρομάρα παρουσιάζει τα γεγονότα της ημέρας άμεσα, έγκυρα, με γνώση και με άποψη.

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    Η νέα απόλυση της Κουτσαυτάκη, γιατί ο Κουτροκόη έβγαλε χολή σε Οικονόμου και Ακη, ποιους θα απολύσει ο Κυριακού, ξεκινάει το ACTION 24, πόσα λεφτά έβγαλε η Μενεγάκη και τα περίεργα δημοσιεύματα του Χατζηνικολάου