• Fashion

    Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών των ΗΠΑ από το 1909 μέχρι σήμερα

    • Contributor
    Jackie Melania

    Jackie Kennedy (αριστερά) και Melania Trump (δεξιά)


    Είναι ίσως το πιο σημαντικό φόρεμα που θα φορέσει ποτέ η νεοεισερχόμενη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Και κατά τη διάρκεια των ετών, τα φορέματα των Πρώτων Κυριών στις ορκωμοσίες των συζύγων τους έκαναν πρωτοσέλιδα και έμειναν στην ιστορία ως πρότυπα του στιλ, ενώ η ιστορία της μόδας τα κρατά φυλαγμένα ως «θησαυρούς».

    Εν αναμονή της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν και λίγα έχουν γίνει γνωστά για την τελετή, το σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν τρία γκαλά.

    Τα επίσημα γκαλά είναι μια γιορτή για την νέα Πρώτη Οικογένεια, και διεξάγονται από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ σταμάτησαν να πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης.

    Παράλληλα, τα γκαλά αυτά είναι η στιγμή της Πρώτης Κυρίας για να βγει, να αποδείξει το στιλ της και να δώσει τον τόνο που θα έχει η παρουσία της στον Λευκό Οίκο.

    Τα πάντα γύρω από αυτή την εμφάνιση, από το χρώμα μέχρι την επιλογή του σχεδιαστή θα σχολιαστούν και θα μπουν στο αρχείο της συλλογής με τα φορέματα της Πρώτης Κυρίας, τα οποία φυλάσσονται στο Smithsonian’s National Museum of American History.

    Και ενώ η Μελάνια Τραμπ ετοιμάζεται για το γκαλά της Παρασκευής, όλοι αναρωτιούνται ποιο στιλ θα επιλέξει: Θα κάνει μια εμφάνιση αλά Τζάκι Κένεντι προσαρμόζοντάς την στο δικό της look; Ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μισέλ Ομπάμα, επιλέγοντας κάποιον νέο νεοϋορκέζο σχεδιαστή. Μάλλον όχι αφού διαρροές στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ραλφ Λόρεν θα ντύσει την νέα Πρώτη Κυρία.

    Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά φορέματα Πρώτων Κυριών που έγραψαν ιστορία, με πρώτη την Helen Taft, την πρώτη Πρώτη Κυρία που δώρησε το φόρεμά της στο Smithsonian’s.

    1. Η Helen Louise Herron «Nellie» Taft (2 Ιουνίου του 1861 – 22, Μαΐου, 1943) ήταν η σύζυγος του William Howard Taft και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 1909-1913.

    Helen Louise Herron «Nellie» Taft

    2. Η Elizabeth Virginia “Bess” Truman ήταν η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Harry S. Truman και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 1945-1953.

    Λόγω της Μεγάλης Ύφεσης και Παγκοσμίων Πολέμων Ι και ΙΙ, δεν έγινε άλλο γκαλά ορκωμοσίας από το 1909 μέχρι το 1949, όπου η Μπες Τρούμαν εμφανίστηκε ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα, και λέγεται ότι σε αυτό το γκαλά η μουσική έπαιζε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

     Elizabeth Virginia "Bess" Truman

    3. Η Μάμι Αϊζενχάουερ ήταν σύζυγος του 34ου προέδρου της Αμερικής Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και πρώτη κυρία της Αμερικής το διάστημα 1953 – 1961.

    Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ( ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που γιόρτασε την εκλογή του με όχι ένα, αλλά δύο γκαλά.

    Μάμι Αϊζενχάουερ

    Και το 1953 η Πρώτη Κυρία Μάμι Αϊζενχάουερ εμφανίστηκε με μια ροζ τουαλέτα με περισσότερα από 2.000 στρας ραμμένα πάνω του. Μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση, η μέλλουσα Πρώτη Κυρία είχε κυκλοφορήσει φωτογραφίες και περιγραφές του φορέματος στον Τύπο.

    Μάμι Αϊζενχάουερ

    4. Η Jacqueline Lee “Jackie” Kennedy Onassis, ήταν η σύζυγος του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John F. Kennedy, και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1961 μέχρι τη δολοφονία του το 1963.

    Ως Πρώτη Κυρία η Τζάκι Κένεντι είχε ιδιαίτερη επίγνωση του πώς η επιρροή και το status συνδέονται με τη μόδα.

    Το υπέροχο λευκό φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στην ορκωμοσία του 1961, ήταν δική της έμπνευση σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Ethel Frankau των Bergdorf Custom Salon. Η εμφάνιση περιλάμβανε μια εξωτερική κάπα.

    Το εσωτερικό του ντυσίματος περιλάμβανε ένα μεταξωτό σιφόν αμάνικο τοπ, πάνω από ένα off-white στράπλες φόρεμα, το οποίο ήταν κεντημένο με ασημί κλωστή.

    Jacqueline Lee "Jackie" Kennedy Onassis

    5. Η Θέλμα Κάθριν “Πατ” Ράιαν Νίξον σύζυγος του Ρίτσαρντ Νίξον, 37ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 μέχρι το 1974.

    Η Πατ Νίξον επέλεξε το κίτρινο χρώμα στο γκαλά του 1969 που έγινε στο Smithsonian Institution. Το φόρεμα ήταν σχεδιασμένο από την Karen Stark, και όπως οι περισσότερες Πρώτες Κυρίες, το δώρισε αργότερα στη συλλογή τους.

    Θέλμα Κάθριν "Πατ" Ράιαν Νίξον

    6. Η Ροζαλίν Κάρτερ, σύζυγος του 39ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ήταν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το διάστημα 1977–1981.

    Το 1977, αντί για επίσημο γκαλά, ο Πρόεδρος Κάρτερ έκανε ένα πάρτι σε λιγότερο επίσημη ατμόσφαιρα με μια ιδιαίτερα προσιτή τιμή εισιτηρίου, που κόστιζε 25 δολάρια. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρώτη κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ φόρεσε μια τουαλέτα που είχε ξαναφορέσει πριν από 6 χρόνια, στην τελετή ανακήρυξης του συζύγου της ως κυβερνήτη της Γεωργίας.

    Ροζαλίν Κάρτερ

    7. Η Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν Αμερικανίδα ηθοποιός και σύζυγος του 40ού προέδρου των Η.Π.Α, Ρόναλντ Ρήγκαν, ήταν η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α από το 1981 έως το 1989.

    Το γκαλά του 1981 που έδωσε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως το «πιο χλιδάτο» στην αμερικανική ιστορία.

    Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν

    Η Νάνσι Ρίγκαν, φόρεσε ένα φόρεμα με έναν ώμο, σχεδιασμένο από τον Ελληνοαμερικανό σχεδιαστή μόδα Τζέιμς Γκαλάνος, του οποίου τα ενδύματα απευθύνονταν σε πελάτες υψηλού προφίλ, και ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 92 ετών.

    Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν

    Για το γκαλά του 1985, η πρώτη κυρία Νάνσι Ρίγκαν φόρεσε και πάλι δημιουργία του Γαλανός.

    8. Η Μπάρμπαρα Μπους σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 41ου Προέδρου της Αμερικής, υπήρξε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το διάστημα 1989–1993.

    Στο γκαλά του 1989 η Μπάρμπαρα Μπους φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Arnold Scaasi, ο οποίος είχε αναλάβει ήδη το σχεδιασμό ενδυμάτων για τις πρώτες κυρίες από τη Μάμι Αϊζενχάουερ, και ονόμασε αυτό το φόρεμα «Barbara blue».

    Μπάρμπαρα Μπους

    Μπάρμπαρα Μπους

    9. Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, του 42ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 μέχρι το 2001, υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001.

    Για το γκαλά του 1993, η πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από μια ελάχιστα γνωστή σχεδιάστρια με έδρα το Μανχάταν, την Sarah Phillips. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε αρχίσει να συζητά μαζί της για τη δημιουργία του φορέματος, πριν ακόμα ο Κλίντον κερδίσει τις εκλογές.

    Το 1997, ο Κλίντον έδωσε τον αριθμό ρεκόρ των 14 γκαλά ορκωμοσίας. Αυτή τη φορά, η Χίλαρι Κλίντον φόρεσε μια τουαλέτα σχεδιασμένη από τον γνωστό σχεδιαστή Oscar de la Renta.

    Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον

    10. H Λόρα Μπους, σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 43ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν Πρώτη κυρία της χώρας το διάστημα 2001–2009.

    Για το γκαλά του 2001, η πρώτη κυρία Λόρα Μπους αντιπροσωπεύοντας την περιοχή καταγωγή της, επέλεξε ένα φόρεμα που δημιούργησε ο σχεδιαστής από το Ντάλας Michael Faircloth.

    Λόρα Μπους

    Το 2005, η Λόρα Μπους φόρεσε ένα ασημένιο φόρεμα με αυστριακά κρύσταλλα από τον Oscar de la Renta.

    Λόρα Μπους

    11. Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας, σύζυγος του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία από το 2009 μέχρι σήμερα.

    Η Πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα κράτησε μυστικό το φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στο γκαλά του 2009, επιλέγοντας τον νέο σχεδιαστή Jason Wu. Ο Wu είχε σχεδιάσει το λευκό μεταξωτό σιφόν φόρεμά της, το οποίο συμβόλιζε την ελπίδα.

    Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα

    Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα

    Το 2013, η Μισέλ Ομπάμα επέλεξε ξανά τον Jason Wu, αλλά αυτή τη φορά σε φλογερό κόκκινο χρώμα.

    Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα

    Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα

    Πηγή: thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ