• LIFE&STYLE

    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη

    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


    Σοκ έχει προκαλέσει από το πρωί η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τραγουδοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο καλλιτέχνης, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα στη φωνή και τα τραγούδια που άφησαν ιστορία, ξεχώρισε από το πλήθος των τραγουδιστών και αγαπήθηκε πολύ για το μοναδικό καλλιτεχνικό στίγμα που άφησε στην ελληνική μουσική βιομηχανία.

    Γεννημένος στις 5 Νοεμβρίου 1956, στη Νέα Ιωνία Βόλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα έρθει σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο ίδιος να τραγουδά, θα «φλερτάρει» με τον χώρο, κάνοντας ασύνδετες, θεωρητικά δουλειές, που θα του επιτρέπουν ωστόσο να παρακολουθεί από κοντά τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε χειρωνακτικές εργασίες στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, ενώ, ως από μοιραία σύμπτωση, αυτή θα είναι και η δισκογραφική εταιρεία η οποία θα κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ του τραγουδιστή, το 1978, με τίτλο «Gaspar». Πρόκειται για ένα δίσκο που ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δημιούργησε με τους «P.L.J. Band», που έχει αγγλικό στίχο και αποτελεί, ουσιαστικά, έναν δίσκο extended play 45’ στροφών.

    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

    Ο καλλιτέχνης θα συνεχίσει να εργάζεται σε διάφορες θέσεις, ώσπου, μετά τη στρατιωτική του θητεία, θα ξεκινήσει να τραγουδά αντάρτικα στη «Συντροφιά», μαζί με τον Πάνο Τζαβέλα. Μόλις στα 20 του χρόνια, δημιουργεί το συγκρότημα P.L.J, μαζί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη.

    Ο πρώτος δίσκος θα κυκλοφορήσει, όπως προαναφέρθηκε το 1978, ενώ ο δεύτερο δίσκος έρχεται το 1983, οπότε και το συγκρότημα μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους θρυλικούς Beatles (σκαθάρια). Οι Τερμίτες αποτελούνται από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα.

    Το συγκρότημα Τερμίτες

    Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος «Αμαρτωλή Μαρία», με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

    Το 1986 την παραγωγή των δίσκων αναλαμβάνει η Virgin. Κυκλοφορεί ο δίσκος «Τσιμεντένια τραίνα». Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και πλέον ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος. Παράλληλα γίνεται μια συναυλία στο Λυκαβηττό. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς και ο Αντώνης Βαρδής. Το κομμάτι «Πόσο σε θέλω» βγαίνει ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή… Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ηχογραφημένη με τον τίτλο «Τσιμεντένιο Κονσέρτο».

    Το 1988 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος με την ονομασία «Περιμένοντας τη βροχή». Το έτος εκείνο θα σημάνει, επίσης και το τέλος στην ιστορία του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον Ελληνικό χώρο. Δίνουν ωστόσο την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν έπειτα από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία.

    Η συναυλία αυτή γίνεται πράγματι και λαμβάνει χώρα το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο, που ήρθε να δει το αγαπημένο συγκρότημα να ενώνεται ξανά. Στη συναυλία συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και άλλοι. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφορεί δυο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο «Η συναυλία» και πουλάει αρκετά κομμάτια. Η συναυλία (ή αποσπάσματα αυτής) μεταδίδεται κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.

    Το 1989, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα ξεκινήσει, πλέον, την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής, στον χώρο της μουσικής.

    Ο σπουδαίος καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλά και πολύ σημαντικά ονόματα του χώρου της μουσικής, τόσο τραγουδώντας μαζί τους, όσο και δισκογραφικά, ενώ πολλοί έχουν τραγουδήσει δικά του τραγούδια.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι:

    Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση , Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Émigré, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic De Spell, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, W.C. κ.α.

    Στη μουσική κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο σημαντικός τραγουδοποιός, περιλαμβάνονται σπουδαία τραγούδια, που αγαπήθηκαν όσο λίγα και κατάφεραν να περάσουν στην αιωνιότητα, παραμένοντας διαχρονικά αγαπημένα.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών αποτελούν τα «Μάτια δίχως λογική», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Έλα ψυχούλα μου»,  είναι μερικά μόνο από όσα έγιναν πασίγνωστα στο πανελλήνιο. Επίσης, το τραγούδι «Διδυμότειχο», με τους στίχους του Γιάννη «Μπαχ» Σπυρόπουλου, αποτελεί την προσωπική ιστορία του τραγουδιστή από το στρατό.

    Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δήλωνε οπαδός της Νίκης Βόλου. Παντρεύτηκε το 1992 με τη σύζυγό του, ενώ έχουν αποκτήσει και μια κόρη.

    Ο τραγουδιστής είχε παραδεχτεί στο παρελθόν ότι η σχέση του με τις εξαρτήσεις δοκιμάστηκε, διακόπηκε, ωστόσο, οριστικά, όταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γνώρισε τη σύζυγό του.

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 63 ετών, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή μετά από τη συναυλία που έδωσε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο δημοτικό θέατρο Βόλου, ενώ για αύριο ήταν προγραμματισμένη η συναυλία στο Ηρώδειο, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο «Μαζί για το παιδί». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του. Μάλιστα, όταν είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά το πρόβλημα υγείας του, ο καλλιτέχνης παραδέχθηκε ότι εμφάνισε σημάδια κατάθλιψης, φοβούμενος το ενδεχόμενο του θανάτου.

    Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του, η κόρη του. Ο καλλιτέχνης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Αχιλλοπούλειο του Βόλου τα ξημερώματα, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.



    ΣΧΟΛΙΑ