• LIFE&STYLE

    Κατερίνα Παναγοπούλου: Και αυτή με τους αριστερούς;

    Κατερίνα Παναγοπούλου

    Κατερίνα Παναγοπούλου


    Τίτλοι να ζαλίζεσαι, βραβεία που σε εξουθενώνουν στην καταμέτρηση τους, επιτεύγματα στο τομέα της κοινωνικής προσφοράς, που δεν θέλει αντίτιμο, συνοδεύουν το όνομα της Κατερίνας Παναγόπουλου, μιας απ’ τις ωραιότερες γυναίκας της χώρας, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσας. Το πρώτο είναι κάτι που φαίνεται φυσικά, μιας και η κυρία Παναγοπούλου, με την ελληνική κατατομή και τα γλυκά μεσογειακά της χρώματα ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει, όμως το δεύτερο αξίζει παραπάνω προσοχής.

    Γιατί αυτή η καλλονή, με την τεράστια ανθρωπιστική δράση και το χαμηλό, σχεδόν ταπεινό κοινωνικό προφίλ, έκανε αίσθηση με τη στάση της στην εφιαλτική απαγωγή του συζύγου της, του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, το ότι δεν το έβαλε κάτω, επέμενε, πίστευε, αγαπούσε και κατάφερε να πάρει τον άνδρα της πάλι κοντά της, στη ζωή τους, τελειώνοντας έναν εφιάλτη, απ’ αυτούς που γεμίζουν αποτροπιασμούς τους ανθρώπους.

    Πρόσφατα, όμως, η είδηση πως αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικής συμβούλου του Πρωθυπουργού για την Διασπορά, προκάλεσε έκπληξη. Η ανακοίνωση από το γραφείο πρωθυπουργού; Σχεδόν λακωνική, αλλά τόσο εντυπωσιακή:

    «Η Κατερίνα Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου αναλαμβάνει καθήκοντα άμισθης ειδικής συμβούλου στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Διασποράς».

    Κατερίνα Παναγοπούλου
    Κατερίνα Παναγοπούλου

    Για μια γυναίκα τόσο αριστοκρατική, οργανωμένη, συγκροτημένη, με υπερδραστηριότητα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν από εκείνο των καταβολών της κυβέρνησης με φόντο τα Εξάρχεια, τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστήμιων, τις σχολικές καταλήψεις και τις αναλύσεις για τον Αλτουσέρ και τον Γκράμσι, ένα σχόλιο με θαυμαστικά ειλικρινούς απορίας και ίσως έκπληξης μπορεί να γίνει: Ωρέ!

    Απ’ τη Σμύρνη και τ’ Αϊβαλί

    Την είδηση συνοδεύσαν τα τυπικά και προσεγμένα βιογραφικά στοιχεία της κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου, αλλά και η διευκρίνηση πως είναι άμισθη όπως άλλωστε συνηθίζει σε κάθε θέση που εξυπηρετεί στο θετικό, στην εξέλιξη, στην καλυτέρευση της χώρας και που και στο παρελθόν έχει παραιτηθεί από αμοιβές, ακόμη και τιμητικά τυπικής.

    Είναι, λοιπόν, Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια στο φιλανθρωπικό έργο. Ευρέως κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στον τύπο τα προσωπικά στοιχεία, πως γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας της γεννήθηκε στη Σμύρνη και η μητέρα της στο Αϊβαλί. Φυσικά και είναι γνωστό πως είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, επίτιμο πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας και πρόεδρο της Magna Marine και πως φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier της Γαλλίας, στο τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας. Εργάστηκε στο χώρο του τουρισμού και υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας δημιουργώντας το εξαιρετικά φινετσάτο και ραφινάτου γούστου Studio Alta Moda στην Αθήνα.

    Εξουθενωτική δράση, αμέτρητα βραβεία

    Ανάμεσα στα άλλα, συμμετέχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, με ομιλίες διαλέξεις και παρεμβάσεις, που διοργανώνονται από διάφορους οργανισμούς, όπως η Ελληνική και Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική και Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (United Nations), η UNESCO, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM), διάφορες αθλητικές Ομοσπονδίες και Σωματεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Συλλόγους.

    Παναγοπούλου
    Η Κατερίνα Παναγοπούλου

    Είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα, που έλαβε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012. Η υποψηφιότητά της κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά ομιλιών στα μεγαλύτερα κέντρα Αποδήμου Ελληνισμού με σκοπό τη συσπείρωση της ομογένειας και την ενεργοποίησή της στα πλαίσια της πορείας προς την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ανέλαβε την προώθηση του “ιδεολογικού υπόβαθρου” των Αγώνων. Στα πλαίσια του Διεθνούς συνεδρίου  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, στις 28-31 Αυγούστου 2016, η κ. Παναγοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση του «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».

    Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις όπως: 1ο Βραβείο της Ευρώπης “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, Βραβείο για την Συμβολή της στην Ανάπτυξη του Αθλητισμού απο την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, Θυρεός Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βραβείο για τη συνεχή προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό και την Ελληνική Κοινωνία από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βραβείο για την πολύτιμη προσφορά και υποστήριξη στο Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα Δεκέμβριος 2013, βραβεία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την σημαντική συμβολή της στον τομέα Γυναίκα και Αθλητισμός, τιμητική  πλακέτα Τιμής Ένεκεν από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών, τον τίτλος της Γυναίκας της Χρονιάς από τον Δήμο Πειραιά, κι άλλη τιμητική πλακέτα για την Αρωγή της στην 7η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Χρυσό Μετάλλιο για την αναγνώριση της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς της από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 και πολλά πολλά άλλα, που θα βαρεθείτε να διαβάζετε και εμείς να καταγράφουμε…

    Κατερίνα Παναγοπούλου
    Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play)

    «Ο άντρας σου θα αποθάνει αν δεν φέρεις γρήγορα τα λεφτά»

    Πέρα λοιπόν, απ’ όλα αυτά τα τυπικά για μια γυναίκα με δημόσια δράση και μαθημένη να αμύνεται ευγενικά στην υπερέκθεση υπάρχουν εκείνες οι δραματικές ημέρες της απαγωγής του συζύγου της, που κάνουν την Κατερίνα Παναγοπουλου, μια φιγούρα γενναία, που έχει ενδιαφέρον στο βάθος της, για το τι σκέφτηκε, τι φοβήθηκε, αν προσευχήθηκε, τι όνειρα έβλεπε εκείνες τις ημέρες.

    Οι σκιές της, οι αποχρώσεις σαν ανθρώπου είναι άξιες προς έρευνα και όχι τα διόλου ευκαταφρόνητα επιτεύγματά της και η θέση της παρά τω πρωθυπουργώ των αριστερών καταβολών, παρα μόνο αν τον συναντά σε εκείνο τον σοσιαλιστικό ουτοπικό τόπο, που τον όριζε ως πολιτικό σύστημα για μια ευγενέστερη κοινωνία.

    Όταν η περιπέτεια της απαγωγής και των ασάλευτων ωρών τέλειωσε, η Κατερίνα Παναγοπουλου έδωσε μια συνέντευξη στη Real:

    «Εκείνη η Δευτέρα ξεκίνησε όπως όλες οι άλλες ημέρες» θυμόταν και πως «επειδή ο Περικλής κοιμάται νωρίς το βράδυ, γύρω στις 22.30, και εγώ αργά γιατί είναι οι ώρες που διαβάζω ή γράφω, κάθε πρωί σηκωνόταν πριν από εμένα, ετοιμαζόταν με προσοχή για να μην με ξυπνήσει και έφευγε για το γραφείο του. Αυτό ακριβώς έκανε και εκείνο το πρωί. Έφυγε από σπίτι περίπου στις 8.30 και μισή ώρα αργότερα χτύπησαν την πόρτα μας αστυνομικοί από το Τμήμα της Βουλιαγμένης. Τους άκουσα να μου λένε ότι το αυτοκίνητο του άντρα μου βρέθηκε παρατημένο με σπασμένα τα τζάμια σε ένα δρόμο λίγο πιο κάτω από το σπίτι μας και ότι ο ίδιος έχει εξαφανιστεί. Τον κάλεσα αμέσως στο κινητό του και όταν είδα ότι δεν απαντάει ζήτησα να μου δείξουν το αυτοκίνητό του. Ήθελα να δω με τα μάτια μου αν υπήρχαν ίχνη αίματος. Όταν βεβαιώθηκα πως δεν είχε ούτε σταγόνα, κατάλαβα πως πρόκειται για απαγωγή…

    Επιστρέφω στο σπίτι, ενημερώνω τα παιδιά του και επικοινωνώ με τον Προκόπη Παυλόπουλο που ήταν τότε Υπουργός Εσωτερικών και του εξηγώ τι συμβαίνει. Σε μισή ώρα φτάνει στο σπίτι μας η πολυμελής επίλεκτη ομάδα της Αστυνομίας που είχε διαχειριστεί και την απαγωγή του βιομήχανου Γ. Μυλωνά το 2008. Μου ζητάνε να αδειάσουμε όλο τον πάνω όροφο του σπιτιού και με ενημερώνουν ότι από εκείνη τη στιγμή θα εγκατασταθούν εκεί για όλο το 24ωρο.

    Εν αναμονή της επικοινωνίας, επειδή είμαι βέβαιη ότι πρόκειται για απαγωγή και θα μου ζητήσουν λίτρα, τηλεφωνώ στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου. Φίλος καλός και παλιός ο οποίος με στήριξε και τον ευχαριστώ δημοσίως γι’ αυτό.

    Ακολούθησαν επτά δραματικά μερόνυχτα μέχρι την Κυριακή 18 Ιανουαρίου που η κ. Παναγοπούλου παρέδωσε τα 30 εκατ. ευρώ και πήρε πίσω σώο τον σύζυγό της. Από το ποσό αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει επιστραφεί στην οικογένεια ούτε ένα ευρώ. Όσο για μία από τις πιο δυνατές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας αυτής, η Κατερίνα Παναγοπούλου θυμάται: «Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, ήταν όταν ένας από την ομάδα των απαγωγέων, με κρητική ντοπιολαλιά και βαριά προφορά, με απειλούσε λέγοντάς μου «ο άντρας σου θα αποθάνει αν δεν φέρεις γρήγορα τα λεφτά».

    Μια ξεχωριστή κυρία στα πολιτικά γραφεία…

    Μετά από 8 ημέρες ομηρίας και χάρη στους λεπτούς και καίριους χειρισμούς της Κατερίνας Παναγοπουλου, το ζευγάρι βρέθηκε ξανά, ο εφιάλτης τέλειωσε, η καταιγίδα υποχώρησε και η περιβόητη κοινή γνώμη, θαύμασε την ποιότητα αυτών των δυο ανθρώπων. Πρώτα εκεινού, που καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε για τους απαγωγείς του πως:

    «Μου φέρθηκαν άψογα. Οι απαγωγείς ήταν ευγενικοί μαζί μου. Με πρόσεξαν και προσπάθησαν να βρουν τα εξειδικευμένα φάρμακα που έπρεπε να παίρνω, παρά τον κίνδυνο να εντοπιστούν. Μου έδιναν ανελλιπώς τα φάρμακά μου χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνέψει η ζωή μου. Η σύζυγός μου έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα για να μαζευτούν τα λύτρα αμέσως. Εύχομαι τα χρήματα αυτά να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους».

    Όταν ένας απ’ τους κατηγορούμενος κατάρρευσε και του ζήτησε συγχώρεση, ο κύριος Παναγόπουλος, απάντησε αφήνοντας για άλλη μια φορά άναυδους τους δικαστές πως:

    «Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτειά σου και να βρεις το δρόμο σου. Σε συγχωρώ. Έχεις την ηλικία του εγγονού μου. Σου εύχομαι καλή τύχη».

    Η ευτυχισμένη πια, ήρεμη Κατερίνα Παναγοπουλου, είχε αμέσως μετά δηλώσει πως «Η ψυχραιμία του συζύγου μου βοήθησε κι εμένα, ώστε να πάνε όλα καλά και να συγκεντρωθούν τα λύτρα. Για εμάς ήταν μία περιπέτεια ζωής, δοξάζω το Θεό που ο σύζυγός μου είναι ζωντανός και γύρισε κοντά μας. Ελπίζω μετά από όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους.

    Πολλές φορές όταν ο σύζυγός μου θυμάται εκείνες τις δύσκολες στιγμές και τις συζητάμε, μου λέει με πόσο σεβασμό και καλοσύνη του συμπεριφέρθηκαν στο κρησφύγετο». Έτσι οι ξεχωριστοί αυτοί άνθρωποι και ειδικά αυτή η όμορφη, μακρινή για μας γυναίκα, επέδειξαν συμπόνοια, κατανόηση, ικανότητα για συγχώρεση, ψυχραιμία και άλλες ξεχασμένες αρετές του θηλαστικού μας είδους…

    Συμπέρασμα; Καλώς τελικά, μια τέτοια σπάνια γυναίκα να μπαίνει στα πολιτικά γραφεία! Ίσως είναι ιογενής η καλοσύνη και η ευγένεια και κολλήσουν κι άλλοι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πιο πλούσιοι Έλληνες του κόσμου και οι μυθικές ζωές τους – ΜΕΡΟΣ Α΄



    ΣΧΟΛΙΑ