• LIFE&STYLE

    Κάνοντας παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, ζεις περισσότερο


    Προσοχή, ελεύθερες γυναίκες 30 και κάτι: Εάν έχετε κουραστεί από τους ανθρώπους που σας πετάνε υπονοούμενα για να κάνετε παιδιά όσο ακόμα έχετε ωάρια και ενέργεια, μπορείτε (μάλλον ευγενικά) να τους πείτε να το σταματήσουν.

    Μία μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, που μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά τα 33 τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα παρά εκείνες που έκαναν το τελευταίο τους παιδί πριν τα 30. Αλλά η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Menopause»  (εμμηνόπαυση) τον Απρίλιο του 2014 δεν υπαινίσσεται ότι η αναβολή της εγκυμοσύνης θα προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. «Αν καθυστερήσετε να αποκτήσετε παιδιά, δεν πρόκειται να βοηθήσει με τη μακροζωία», είπε η Paola Sebastiani, καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και συγγραφέας της μελέτης, στο «OZY». Μια γυναίκα με μια φυσική ικανότητα να κάνει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία δείχνει ότι το σώμα της – συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού συστήματός της – γερνάει με αργό ρυθμό. Τα βιολογικά ρολόγια μερικών γυναικών χτυπούν απλώς πιο αργά από ό, τι τα περισσότερα.

    Η Sebastiani και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από το «Long Life Family Study», μια έρευνα από 551 οικογένειες, πολλά από τα μέλη των οποίων έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες που γέννησαν το τελευταίο τους παιδί μετά από τα 33 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι 95 ετών και άνω, σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν το τελευταίο τους παιδί μέχρι τα 29.

    Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το DNA ενδέχεται να περιέχει γενετικές παραλλαγές, που επιβραδύνουν τη γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο για ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία και παρεμποδίζουν τη γονιμότητα (όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή ο διαβήτης). Οι γυναίκες με τις παραλλαγές αυτές μπορούν, πιθανώς, να κάνουν παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να περάσουν αυτά τα γονίδια στις μελλοντικές γενιές – που σημαίνει ότι μπορεί να χρωστάμε στις γυναίκες την εξέλιξη των γονιδίων της μακροζωίας. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί από τους ανθρώπους που ζουν μέχρι ή πάνω από τα 100, το 85% είναι γυναίκες, σε σύγκριση με μόνο το 15% των ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει παρόμοια αποτελέσματα. Πάρτε τη συνεχή μελέτη για τους υπεραιωνόβιους «New England Centenarian Study», η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν παιδιά μετά τα 40 ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 100 απ’ ότι οι γυναίκες που έκαναν παιδί σε νεαρότερη ηλικία.

    Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή σχέση μεταξύ της μακροζωίας και της γονιμότητας με μεγαλύτερη διάρκεια, τα πορίσματα της Sebastiani υποδηλώνουν, ότι οι ερευνητές θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τις γενετικές επιρροές της αναπαραγωγικής ικανότητας, δεδομένου ότι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα ποσοστά της γήρανσης και της ευπάθειας σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Η Sebastiani και η ομάδα της έχουν εργαστεί για να εντοπίσουν τις γενετικές παραλλαγές, που κάνουν μερικές γυναίκες να γερνούν πιο αργά και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος του έτους. Κατανοώντας τα μονοπάτια που ελέγχουν, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν φάρμακα που παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα.

    Έτσι ακόμα κι αν το βιολογικό σας ρολόι χτυπάει, θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο ακόμα πριν σταματήσει εντελώς – ανάλογα με τα γονίδιά σας.



    ΣΧΟΛΙΑ