• LIFE&STYLE

    Aυτό το επάγγελμα ακολουθούν οι πιο ασταθείς συναισθηματικά άνθρωποι


    Η ηθοποιία μπορεί να φέρει χάος στο κεφάλι σας. Σε κάθε οντισιόν ή σε κάθε συμμετοχή ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι συναισθηματικά ταυτιζόμενος, να πάει εκεί, να αποδώσει όσο μπορεί καλύτερα και να θολώσει τη διαφορά μεταξύ του ίδιου και ενός εντελώς φανταστικού χαρακτήρα. Βάλτε και την συνεχή απόρριψη και τον διερευνητικό έλεγχο, που έρχεται ακόμα και με μια επιτυχημένη καριέρα ηθοποιού και έχετε μια συνταγή για συναισθηματική ανισορροπία.

    Μια μελέτη ψυχολογίας σύγκρινε 214 επαγγελματίες ηθοποιούς με μία ομάδα από μη-ηθοποιούς της Βόρειας Αμερικής και βρήκε πράγματι σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στα χαρακτηριστικά της διαταραγμένης προσωπικότητας στους ηθοποιούς. Η μελέτη, που συγγράφηκε από τον ηθοποιό Mark Davison και την καθηγήτρια ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου Adrian Furnham, αναμένεται στην Εφημερίδα «Psychology of Popular Media Culture».

    Στη μελέτη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ηθοποιοί σημείωσαν εξίσου σημαντικά υψηλότερες μονάδες μέτρησης στα αντικοινωνικά, ναρκισσιστικά, μελοδραματικά, οριακά, σχιζότυπα, και ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά της διαταραχής της προσωπικότητας από τους συνομηλίκους μη-ηθοποιούς, όπως ορίστηκε από τον κατάλογο των διαταραχών προσωπικότητας της «Coolidge Axis – ΙΙ». Οι άνδρες ηθοποιοί είχαν σημαντικά περισσότερα χαρακτηριστικά για εξαρτημένη και αποφευκτική (αφορά ένα είδος προσωπικότητας ή συμπεριφοράς, που χαρακτηρίζεται από την αποφυγή της οικειότητας ή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης) διαταραχή προσωπικότητας, επίσης.

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πριν μπλοκάρετε αυτόν τον φίλο, που προσπαθεί να εισχωρήσει σε διαφημίσεις στο Λος Άντζελες, ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να έχει κάποιος σχιζότυπα χαρακτηριστικά για παράδειγμα, και να έχει στην πραγματικότητα πλήρη έκρηξη της Διαταραχής Σχιζότυπης Προσωπικότητας. Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζε ψυχολογικές διαγνώσεις.

    Στην πραγματικότητα, στη σωστή ποσότητα και στο σωστό επάγγελμα, μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην επιτυχία. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ναρκισσιστές κάνουν καλές πρώτες εντυπώσεις και ακμάζουν μπροστά σε ένα ακροατήριο – και οι δύο δεξιότητες, είναι ζωτικής σημασίας σε μια οντισιόν. Επίσης, τείνουν να εμφανίζουν το είδος της ναρκισσιστικής τάσης, που τους κάνει να ποθούν τα φώτα της δημοσιότητας για τον εαυτό τους, όχι όμως εκείνη που τους κάνει να θέλουν να καταστρέψουν τους άλλους.

    Υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση για τα εμφανώς υψηλότερα ποσοστά των διαταραγμένων προσωπικοτήτων στην σκηνή και στην οθόνη, επισημαίνουν οι συγγραφείς. Τα στοιχεία της έρευνας ήταν από αυτο-αξιολόγηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συναισθηματική διερεύνηση, που απαιτεί η τέχνη κάνει τους ηθοποιούς να είναι καλύτεροι στον εντοπισμό και στην αναγνώριση αρνητικών χαρακτηριστικών στον εαυτό τους από ότι οι υπόλοιποι από εμάς.

    Ωστόσο, οι συγγραφείς ομολογούν ένα απειλητικό ερώτημα, που η έρευνά τους δεν απαντά: Η ηθοποιία προσελκύει συναισθηματικά ασταθείς ανθρώπους, ή οι ασυνήθιστες συναισθηματικές απαιτήσεις του επαγγέλματος κάνουν τους ανθρώπους να γίνονται ασταθείς συναισθηματικά;

     



    ΣΧΟΛΙΑ