• LIFE&STYLE

    Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι και τόσο ρομαντική τελικά

    • NewsRoom


    Η αγάπη, λένε, είναι σαν το παλιό κρασί. Όσο μεγαλώνει , τόσο δυναμώνει και ωριμάζει. Όσο δυναμώνει και ωριμάζει ωστόσο  η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου χάνει την αξία της. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που είναι μαζί πολλά χρόνια ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα την ημέρα των ερωτευμένων. Τα πρώτα πέντε χρόνια της σχέσης , η έρευνα υπολόγισε , ότι κάθε ένας από το ζευγάρι  ξοδεύει 74 δολάρια για δώρα , την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.Όταν όμως η σχέση ξεπερνά την 20 ετία , το ποσό που δαπανά ο σύντροφος, ή η σύντροφος κατεβαίνει στα 59 δολάρια κατά μέσο όρο, χωρίς να υπολογίσουμε το καθιερωμένο ρομαντικό δείπνο λόγω της ημέρας. Η χρυσή περίοδος της σχέσης , όπου οι σύντροφοι ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να δείξουν την αγάπη τους, την ημέρα των ερωτευμένων,  είναι μεταξύ 2 με 4 χρόνια, όταν η σχέση είναι αρκετά σοβαρή πλέον για να δικαιολογηθεί ένα ακριβό δώρο.

    Η σημασία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είναι ιδιαίτερη για τα ζευγάρι στην αρχή της σχέσης τους. Εκεί που κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία, τονίζει η έρευνα.Όσο όμως το ζευγάρι γνωρίζεται περισσότερο και περνούν τα χρόνια, η συγκεκριμένη γιορτή χάνει τη σημασία της συγκριτικά με άλλες επετείους γνωριμίας , γάμου ή σχέσης. Ή ακόμα και τα γενέθλια των  παιδιών  γίνονται πιο σημαντικά.

    Aλλά αυτό δε είναι απαραίτητα ένδειξη ότι η σχέση παρακμάζει.Απλά το ζευγάρι τείνει να δίνει σημασία σε επετείους που έχουν πιο συμβολικό νόημα για τη σχέση και δείχνουν το εύρος και το βάθος της, επισημαίνει η έρευνα.Αυτές οι επέτειοι , όπως γάμου για παράδειγμα και γενεθλίων δίνουν την ευκαιρία σε κάθε παντρεμένο- κυρίως – ζευγάρι να δώσουν έμφαση στη σχέση τους , η οποία έχει βαρύνει λίγο από την καθημερινότητα που είναι οι πληρωμές των λογαριασμών, οι δουλειές του σπιτιού, η ανατροφή των παιδιών.

    Η έρευνα , ωστόσο, έκανε και μία άλλη διαπίστωση: Ακόμα και ζευγάρια που δεν είναι και πολύ καιρό μαζί δεν θεωρούν ότι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αλλά επιθυμούν περισσότερο να τους εκπλήξει ευχάριστα ο σύντροφος τους μία οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

    Ζευγάρια που είναι μαζί πάνω από 20 χρόνια έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρύψουν ένα δώρο που θα έκαναν για τον σύντροφο τους , παρά ένα ζευγάρι που βγαίνει ραντεβού μόλις εδώ και ένα χρόνο.

    Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν  πιο ακριβά δώρα , εκείνη την ημέρα, ενώ τα παντρεμένα όχι. Πιο συγκεκριμένα, οι αρραβωνιασμένες γυναίκες μπορεί να ξοδέψουν ακόμα και 96 δολάρια σε δώρα και καλλωπισμό ενώ οι σύζυγοι – ζήτημα είναι – να λάβουν δώρα αξίας 50 δολαρίων, κατά μέσο όρο, ολόκληρο το χρόνο!

    Το 49% των ανδρών και το 34 % των γυναικών σε ένα γάμο δεν περιμένουν να λάβουν κανένα δώρο όλο το χρόνο.Η έρευνα ωστόσο καταλήγει και σε ένα άλλο συμπέρασμα που δεν είναι και τόσο ρομαντικό. Η επιθυμία των ζευγαριών να τιμήσουν ή όχι την γιορτή των ερωτευμένων εξαρτάται από το… φυσικό αέριο..

     

    Η έρευνα ωστόσο καταλήγει και σε ένα άλλο συμπέρασμα που δεν είναι και τόσο ρομαντικό. Η επιθυμία των ζευγαριών να τιμήσουν ή όχι την γιορτή των ερωτευμένων εξαρτάται από το… φυσικό αέριο..Η  Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπόρων στις ΗΠΑ δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ζευγάρια  ξόδεψαν 147 δολάρια  για να αγοράσουν κεριά και λουλούδια  ή για ένα ρομαντικό δείπνο ενώ πέρυσι δαπάνησαν για τον ίδιο λόγο 143 δολάρια.

     

    Το περίεργο είναι ότι οι δαπάνες στη χώρα αναμένεται να φθάσουν  σε υψηλό επίπεδο της τάξης των 19,7 δισεκατομμυρίων $,  λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, που θα απελευθερώσει τους προϋπολογισμούς και τις προσδοκίες και θα πείσει τους ανθρώπους να πληρώσουν  περισσότερα για τους αγαπημένους τους.



    ΣΧΟΛΙΑ