• LIFE&STYLE

    Η συγκλονιστική εξομολόγηση πρόσφυγα, που πέρασε τα σύνορα με αναπηρικό αμαξίδιο


    Η ζωή των προσφύγων στην Ειδομένη είναι πολλή σκληρή, όμως για ορισμένους είναι σκληρότερη. Ο Σύριος πρόσφυγας Hassan Omar κατάφερε να φτάσει στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια αγνώστων, που για τέσσερις ώρες έσπρωχναν μέσα στη λάσπη και σήκωναν στα χέρια το αναπηρικό του αμαξίδιο για να μπορέσει να περάσει τον χείμαρρο. Μία ημέρα αργότερα βρέθηκε και πάλι πίσω στον καταυλισμό, που είχε εγκαταλείψει.

    Όπως πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από αυτούς από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ, έφυγαν από την Ειδομένη τη Δευτέρα και πέρασαν τα σύνορα, για να σταλούν και πάλι πίσω. «Εκπλαγήκαμε που είδαμε τόσο στρατό εκεί», λέει ο Omar στο Reuters.

    «Ήταν πολύ σκληροί μαζί μας. Ήταν σαν μια μηχανή θανάτου, όχι άνθρωποι που βρίσκονταν απέναντί μας».

    Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό τη Δευτέρας, θέλοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Βρήκαν ωστόσο απέναντί τους τις δυνάμεις τις ΠΓΔΜ, που τους έβαλαν σε φορτηγά και τους οδήγησαν πίσω στα σύνορα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας των Σκοπίων, που επικαλείται το πρακτορείο.

    Ένας άντρας από τη Συρία δήλωσε πως οι αρχές της ΠΓΔΜ χώρισαν τους πρόσφυγες σε ομάδες 25 με 50 ατόμων, τους έβαλαν σε οχήματα και τους «παράτησαν» στα σύνορα. «Μας είπαν να τρέξουμε κι αρχίσαμε να τρέχουμε», λέει.

    Αγωνία για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία

    Στο μεταξύ, επιστολή σε όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, στους υπουργούς Μετανάστευσης και σε κάθε αρμόδιο απέστειλε επειγόντως το European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), καλώντας τους να εντάξουν τη διάσταση της αναπηρίας στη συζήτηση για το προσφυγικό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου.

    Το EDF, που από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης έχει ενεργό ρόλο με παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, μαζί με αντιπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και τον Ερυθρό Σταυρό, εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία που φτάνουν στην Ευρώπη. Υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία είναι να επιζήσουν του ταξιδιού. Όταν τα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα hotspot ή σε κάποιο σταθμό υποδοχής, αντιμετωπίζουν την έλλειψη προσβασιμότητας σε βοήθεια και σε προστασία από κινδύνους, την έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, την ανεπαρκή πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία επικοινωνίας και δυσκολίες στην κινητικότητα.

    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απέστειλε την επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Την προεδρεία του EDF έχει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Εδώ και μήνες η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολές της αγωνίζεται να αναδείξει το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, μιας από τις πλέον βαλλόμενες και ευπαθείς ομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ