• LIFE&STYLE

    Η ιστορία πίσω από το… αιωνόβιο μπουκάλι της Coca Cola

    Coca Cola

    Coca Cola


    Το 1915 η Coca Cola ήταν ήδη τόσο επιτυχημένη, ώστε είχαν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες εταιρείες που αντέγραφαν το προϊόν της, όπως οι Toka-Cola και Koke. Έτσι, η Coca Cola αποφάσισε να διοργανώσει έναν διαγωνισμό σχεδίου, αναζητώντας «ένα μπουκάλι τόσο ξεχωριστό που θα το αναγνώριζε κανείς αγγίζοντάς το στο σκοτάδι ή αν το έβλεπε σπασμένο στο έδαφος». Το καλύτερο σχέδιο θα κέρδιζε το χρηματικό έπαθλο των 500 δολαρίων, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε πάνω από 10.000 δολάρια.

    Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν μία πενταμελής ομάδα από την εταιρεία Root Glass Company της Ιντιάνα, τα μέλη της οποίας εμπνεύστηκαν το χαρακτηριστικό σχέδιο του μπουκαλιού της Coca Cola από τον καρπό του κακαόδεντρου, βλέποντας ένα σχέδιο στην τοπική βιβλιοθήκη.

    Τι σχέση έχει το κακαόδεντρο με την Coca Cola; Καμία. Ο θρύλος όμως λέει ότι ενώ αναζητούσαν ιδέες για το σχέδιό τους, πήγαν στην τοπική βιβλιοθήκη για να αναζητήσουν στο λεξικό τη λέξη coca, όμως αντ’ αυτής έπεσαν πάνω στη λέξη cocoa (κακάο).

    «Γνώριζαν πως η Coca Cola δεν είχε καμία σχέση με το κακάο, αλλά αισθάνθηκαν ότι ο καρπός του κακάο έχει ελκυστικό σχήμα», δήλωσε στο Quartz εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Το σχέδιο της Root Glass Company επικράτησε άνετα στον διαγωνισμό, και σύντομα υιοθετήθηκε από την Coca Cola, αν και το αρχικό σχέδιο ήταν αρκετά πιο «χοντροκομμένο». Επίσης, στην αρχή της «σταδιοδρομίας» του, το κλασικό μπουκάλι της Coca Cola είχε πράσινο χρώμα.

    Η αυθεντική πατέντα της Root Glass Company εκτίθεται μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Αρχείο των Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό που θα παρατηρήσει κανείς σε αυτήν είναι ότι δεν φέρει πάνω της κανένα διακριτικό της Coca Cola– προφανώς, οι εμπνευστές του μπουκαλιού φοβήθηκαν ότι κάποιος ανταγωνιστής θα μπορούσε να κλέψει την ιδέα τους…

    Η αυθεντική πατέντα του μπουκαλιού της Coca Cola
    Η αυθεντική πατέντα του μπουκαλιού της Coca Cola



    ΣΧΟΛΙΑ