• LIFE&STYLE

    Γνωρίστε την γυναίκα η οποία δοκιμάζει σοκολάτες σε μια εταιρεία που αξίζει 33 δις δολάρια

    • NewsRoom


    Η Lisa Schroeder έχει μια πολύ γλυκιά δουλειά. Για 16 χρόνια η Schroeder δουλεύει για την  Mars Chocolate, ένα τμήμα της επιχείρησης Mars. Η Mars Chocolate συνολικά φτιάχνει 29 είδη γλυκίσματος, συμπεριλαμβανομένων και M & M, Snickers, Dove, Milky Way, και Twix. Ως αισθητηριακή τεχνολόγος για την εταιρεία, η δουλειά της Schroeder είναι να δοκιμάζει  και να τεστάρει τη σοκολάτα. Η Schroeder λέει για το πως απέκτησε αυτή τη oνειρεμένη δουλειά, τι κάνει μέσα στην μέρα και τι συμβουλή θα έδινε σε επίδοξους δοκιμαστές γεύσης.

    schroeders-path-to-becoming-a-taste-tester-was-anything-but-traditional

    Το μονοπάτι της Schroeder για να γίνει δοκιμαστής γεύσης δεν ήταν το άκρως παραδοσιακό

    despite-not-having-any-prior-experience-with-taste-testing-she-decided-to-go-for-the-job

    Μετά το λύκειο, η Schroeder πήγε στο Katharine Gibbs στο Montclair του New Jersey, για να γίνει γραμματέας. Άρχισε να δουλεύει σε διάφορους ρόλους στη  διοικητική υποστήριξη, ενώ μεγάλωνε τα παιδιά της. Το 2000, έμαθε για τη δοκιμή γεύσης στη Mars από έναν γείτονα ο οποίος εργαζόταν για την εταιρεία.

    “Όταν η ευκαιρία να γίνω δοκιμαστής γεύσης παρουσιάστηκε, άδραξα την ευκαιρία», θυμάται. “Όταν μεγάλωνα δεν σκέφτηκα ποτέ να δουλεύω για την επιστήμη του φαγητού, αλλά πάντα μου άρεσε η σοκολάτα. Μερικές από τις πρώτες και αγαπημένες μου αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι η μητέρα μου και εγώ να καθόμαστε αγκαλιά στον καναπέ με ένα μπολ με M & Ms αναμεσά μας, ενώ παρακολουθούσαμε τηλεόραση . “

    Η ίδια λέει ότι το ταξίδι της για το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα «δεν ήταν η παραδοσιακή γραμμή του να πάρει κανείς μια δουλειά στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.”

    Όταν η Schroeder εντάχθηκε στη Mars το 2000, δεν είχε καμία εμπειρία στην επιστήμη των τροφίμων – αλλά ευτυχώς για εκείνη, “το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητά σας να δοκιμάσετε,” εξηγεί.

    Παρότι δεν είχε εμπειρία σαν δοκιμαστής γεύσης, αποφάσισε να πάει στην δουλειά

    the-hardest-part-of-her-job-is-also-the-most-interesting-aspect-of-it

    «Δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να δοκιμάζω σοκολάτες για δουλειά», λέει ο Schroeder.

    Το πρώτο βήμα στη διαδικασία πρόσληψης είναι να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο, που θέτει ερωτήματα για να μάθουν πώς περιγράφεται τα τρόφιμα και την εμπειρία σας με γεύση των τροφίμων.

    “Οι δοκιμαστές γεύσης θα προσληφθούν με βάση την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να περιγράφουν τις γεύσεις και τις υφές – και με το όχι το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο», εξηγεί.

    Στη συνέχεια, γίνεται μια συνέντευξη, όπου θα σας δώσουν να δοκιμάσετε τις βασικές γεύσεις και να δούν πόσο περιγραφικός είστε.

    “Μόλις επιλεχθείτε ως δοκιμαστής γεύσης, περνάτε από εντατικό πρόγραμμα για έξι μήνες για να μάθετε πώς να γίνετε σωστός δοκιμαστης γεύσης στην Mars.”

    after-four-years-taste-testing-chocolate-she-was-promoted-to-a-sensory-technician-role

    Η Schroeder λέει, μετά από τέσσερα χρόνια εμπειρίας ως περιγραφικό δοκιμαστή, ότι είναι «ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα θα μπορούσα να έχω λάβει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη μου στην αισθητηριακή ομάδα εδώ στη Mars.”

    Μια τυπική μέρα περιλαμβάνει γευσιγνωστικά πάνελ με τους επιστήμονες τροφίμων.

    a-typical-day-involvesning-tasting-panels-and-working-closely-with-food-.jpg schroeder-says-the-coolest-part-of-her-job-is-working-with-such-iconic-and-beloved-brands

    “Το πάνελ μας αξιολογεί περίπου 60 έως 90 δείγματα κάθε εβδομάδα, έτσι δείγματα υπάρχου πάντα στο εργαστήριο μας. Το πρωί, ξεχωρίζω τα δείγματα, τα οποία προέρχονται από όλο τον κόσμο.”

    “Οι αισθητηριακοί επιστήμονες μας συνεργάζεονται στενά με την ανάπτυξη προϊόντων, αισθητηριακά πάνελ και οι δοκιμαστές γευσης, γιατί όλοι είναι μέρος αυτής της διαδικασίας», εξηγεί.

    Το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς της είναι και η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος.

    taste-testers-dont-actually-eat-the-chocolate-they-evaluate-it schroeder-says-most-people-dont-truly-understand-her-job surprisingly-i-do-not-get-sick-of-chocolate-she-says

    Το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς της είναι η αναγνώριση των προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Mars. “Το να είσαι ένας εκπαιδευμένος δοκιμαστής σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι σε θέση να προσδιορίσεις μια ποικιλία γεύσεων. Δοκιμάζοντας όλα τα δείγματα και να προσδιορίζεις ποια δεν τηρούν τις προδιαγραφές είναι δύσκολο, αλλά και απ΄τα πιο ενδιαφέρον μέρη της δουλειάς μου.”

    she-tries-not-to-let-her-work-spill-into-her-personal-life.jpg her-no-1-tip-for-aspiring-taste-testers-is-to-expand-your-food-horizons people-are-often-surprised-to-learn-my-job-is-actually-a-real-job-she-says

    Η Schroeder λέει οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τη δουλειά της. Οι δοκιμαστές γεύσης δεν τρώνε τη σοκολάτα αλλά την αξιολογούν. Γι’αυτο και δεν έχει βαρεθεί την σοκολάτα απλά πλέον είναι πιο επιλεκτική στην ποιότητα της σοκολάτας.

    “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τρώς κακης ποιότητας… σοκολάτα” λέει η Schroeder

    Η Νο 1 συμβουλή της για επίδοξους δοκιμαστές γεύσης είναι να “διευρύνετε τους ορίζοντές στο φαγητό σας”

    “Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για καριέρα στις επιστήμες με μια από αυτές να είναι στην επιστήμη των τροφίμων που σε αφήνει να είσαι δημιουργικός και συγχρόνως να διασκεδάζεις.”



    ΣΧΟΛΙΑ