• Food

    Φράουλες: Ενα ασίγαστο πάθος!

    • NewsRoom
    φράουλες


    Εχουν το χρώμα του πάθους, τη γεύση της γλύκας, το σχήμα τους παραπέμπει σε καρδιά και είναι συνδεδεμένες με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ισως, γι αυτό λατρεύουν τις φράουλες μικροί και μεγάλοι. Ο μικροσκοπικός καρπός τους είναι ένας πραγματικός θησαυρός, αφού εκτός από τα πολύτιμα διατροφικά του στοιχεία χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων.

    Το όνομά της το πήρε από το έντονο άρωμά της, αφού fragraria σημαίνει στα λατινικά αρωματική, ενώ η καταγωγή της λέγεται ότι προέρχεται από τη Χιλή. Στην Ευρώπη έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους τον Μεσαίωνα, ιδιαίτερα στη Ρώμη, όπου οι γυναίκες τις μάζευαν από τα δάση και τις χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μάσκες ομορφιάς, ενώ τις αξιοποιούσαν για ιατρικούς λόγους θεωρώντας ότι διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες

    Οι Γάλλοι λάτρευαν ήδη τις φράουλες από τον 14ο αιώνα ακόμα. Γύρω στο 1300, λέγεται ότι για πρώτη φορά οι Γάλλοι καλλιέργησαν τις άγριες φράουλες που έβρισκαν στα δάση τους. Στη διάρκεια της βασιλείας του Κάρολου Ε΄, μάλιστα, τον 14ο αιώνα, στους βασιλικούς κήπους υπήρχαν 1.200 φραουλιές !.

    Στην Αγγλία προσφέρθηκαν για πρώτη φορά ως επιδόρπιο το 1509, σε μία δεξίωση του Καρδινάλιου Γούλσι.

    Οι καλλιεργήσιμες φράουλες χρονολογούνται από το 19o αιώνα. Προέρχονται από τις μικρές κατακόκκινες άγριες φράουλες της Βιρτζίνια, που διασταυρώθηκαν με μεγαλύτερες κιτρινωπές κωνικές φράουλες από τη Χιλή, τις οποίες έφερε στη Βρετάνη (διοικητική περιοχή της Γαλλίας) ο Γάλλος καπετάνιος Φρεζιέ (Captain Frezier) το 1712, γι’ αυτό και οι φράουλες στα γαλλικά λέγονται fraises.

    Από τότε, συγκαταλέγονται στα πιο αγαπημένα φρούτα της Ευρώπης, ενώ καλλιεργούνται πλέον συστηματικά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.

    Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Μακεδονία.

    Παρ ότι διαθέτουν εξαιρετικά θρεπτικές ιδιότητες, οι φράουλες συγκαταλέγονται στις πλέον επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, όταν τις αγοράζουμε, επιλέγουμε εκείνες που έχουν μικρό ή κανονικό μέγεθος, να προσέχουμε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Και κυρίως, προτιμάμε να τις καταναλώνουμε στην εποχή τους.

    Εμείς σας προτείνουμε εύκολες και λαχταριστές συνταγές για να τις απολαύσετε. Πλούσια τάρτα με “αλεύρι” αμυγδάλου, λαχταριστή τούρτα από κρέπες με φράουλες,αρωματικό σπιτικό σιρόπι φράουλας για τα παγωτά ή τα κέικ σας, cheesecake με φράουλες, χυμό φράουλας με λεμόνι, σπιτικό ζελέ φράουλας, ελαφρύ γιαούρτι με φράουλες και μούσλι, και υπέροχο παγωτό φράουλα και δροσιστική γρανίτα.

     

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ