• LIFE&STYLE

    Επτά ερωτήσεις που κάνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά και οι απαντήσεις

    • NewsRoom

    People waiting for job interview


    Αν έχετε περάσει από πολλές συνεντεύξεις για δουλειά στη ζωή σας θα ξέρετε πως πάντα οι προϊστάμενοι, εργοδότες, υπεύθυνοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις. Άλλοι κάνουν λίγες, άλλοι περισσότερες, όλοι όμως θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για εσάς κι αυτό θα φανεί από τις απαντήσεις σας και τον τρόπο που μιλάτε. Θα φανεί η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας σας και το κατά πόσο θέλετε αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά. Ξέρετε όμως τις “σωστές απαντήσεις;”. Ξέρετε για ποιο λόγο σας κάνουν κάθεμιά από αυτές; Δείτε παρακάτω:

    1. Μιλήστε μου για τον εαυτό σας 

    Σ΄αυτή την ερώτηση οι εργοδότες, προϊστάμενοι θέλουν να καταλάβουν στα γρήγορα τι τύπος είστε, αν γνωρίζετε τον εαυτό σας, αν έχετε μεγάλη ιδέα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τι θα πείτε; Ρωτήστε τους γύρω σας να σας πουν δυο τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, φιλτράρετέ τα και χωρίς να ξεπεράσετε τα 2 λεπτά μιλήστε για εσάς, τονίζοντας τα προσόντα σας.

     

    2. Τι ξέρετε για την εταιρεία μας; 

    Πριν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά θα πρέπει να έχετε κάνει την έρευνά σας. Όσες περισσότερες πληροφορίες μάθετε, τόσο καλύτερα. Μιλήστε λοιπόν για τα βασικά επιτεύγματα και τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία, χωρίς περιττά λόγια γιατί όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι που σας ρωτούν, την εταιρεία την ξέρουν. Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι αν εσείς ενδιαφερθήκατε να αναζητήσετε πληροφορίες και μ΄αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν πόσο θέλετε αυτή τη δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία.

    3. Γιατί θέλετε να δουλέψετε σ΄εμάς; 

    Αν δεν έχει γίνει η προηγούμενη ερώτηση (τι ξέρετε για την εταιρεία μας) μπορείτε στην απάντησή σας να βάλετε όσες πληροφορίες μάθατε για να επιχειρηματολογήσετε. Αυτό που θέλουν να μάθουν για εσάς είναι ότι δεν θέλετε μια οποιαδήποτε δουλειά, αλλά αυτή τη δουλειά.

    Interview

    4. Γιατί φύγατε από την προηγούμενή σας δουλειά; 

    Ακόμη κι αν έχετε φύγει από την προηγούμενη δουλειά σας με τις χειρότερες συνθήκες, ποτέ δεν πρέπει να το αποκαλύψετε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Γιατί από την απάντησή σας φαίνεται ποιοι λόγοι μπορεί να σας κάνουν να ξαναφύγετε (ή να σας… ξαναπολύσουν). Έτσι λοιπόν, μείνετε σε μια διπλωματική απάντηση όπως “έκλεισε ένα κύκλος”, ή “ήθελα να πάω παρακάτω, να δοκιμαστώ σε νέα πράγματα”, μιλώντας όμως με καλά λόγια για τους πρώην εργοδότες σας (ό,τι κι αν σας έχουν κάνει). Τώρα στην περίοδο κρίσης στην οποία ζούμε, αν ο λόγος που φύγατε ήταν επειδή είσαστε 4 μήνες απλήρωτη, μπορείτε να το αναφέρετε με ήρεμο τρόπο λέγοντας πως “εργάζομαι και για τα χρήματα, έχω ανάγκες και υποχρεώσεις και όσο δύσκολο κι αν μου ήταν να εγκαταλείψω, έπρεπε να το κάνω γιατί δεν γινόταν αλλιώς”.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο www.womanow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Είστε ευτυχισμένοι στη δουλειά σας;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα βελτιώσετε τη σχέση σας με τον/ην σύντροφό σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα 5 χαρακτηριστικά που κάνουν τους ηγέτες να ξεχωρίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ