• LIFE&STYLE

    Επιστήμονες δημιούργησαν έναν ενέσιμο αφρό που επιδιορθώνει σπασμένα κόκαλα


    Στο «Harry Potter» και το «Chamber of Secrets», ο αδέξιος καθηγητής Gilderoy Lockhart διαλύει άθελά του κάθε ένα κόκαλο του χεριού του Harry. Τα οστά του Harry στη συνέχεια ξαναδημιουργούνται εκ νέου μέσω ενός φίλτρου με δυσάρεστη γεύση που ονομάζεται «Skele-Gro».

    Γάλλοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα είδος «Skele-Gro» για εμάς τους γνώστες – ένα ενέσιμο αφρό που βοηθά στην επισκευή και την αναγέννηση των οστών. Οι επιστήμονες περιέγραψαν την ιατρική ανακάλυψη τους σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Acta Biomaterialia».

    shshsh

    Το ενέσιμο προϊόν είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο φωσφορικού ασβεστίου, ή “CPS” (Calcium Phosphate Cements) – ένα υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο του οστού, σύμφωνα με το «Chemistry World» (Παγκόσμια Χημεία). Το “CPS” είναι μακροπορώδες, που σημαίνει ότι οι πόροι του επιτρέπουν τη ροή των θρεπτικών συστατικών – βασικό στοιχείο για την αναγέννηση οστού.

    Προηγούμενες εκδόσεις των ενέσιμων μακροπορωδών “CPS” έχουν αποδώσει οστά με «ανεπαρκείς μηχανικές ιδιότητες», σύμφωνα με το «Chemistry World».

    Εδώ είναι ο τρόπος που θα το βελτιώσουν οι επιστήμονες: Για αυτήν την πιο πρόσφατη προσπάθεια της τελειοποίησης του ενέσιμου υποκατάστατου των οστών, οι επιστήμονες πρόσθεσαν έναν παράγοντα αφρώδους υλικού που ονομάζεται «Si-HPMC». Ήταν μια επιτυχία: «Το αφρώδες υλικό «Si-HPMC» με το τσιμέντο φωσφορικού ασβεστίου επιδεικνύει εξαιρετικές ιδιότητες χειρισμού όπως η έγχυση και η συνοχή», έγραψαν.

    hsshsjj

    «Η προσέγγισή μας είναι απλή και μας δίνει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις μηχανικές ιδιότητες και τις μακροπορώδεις δομές», είπε ο επιστήμονας Pierre Weiss, σύμφωνα με το «Chemistry World».

    Η ομάδα δοκίμασε το προϊόν σε κουνέλια, σύμφωνα με πληροφορίες, εγχέοντας το προϊόν αφού έκαναν κάποια μικρά ελαττώματα στα μηριαία οστά των ζώων.

    Οι επιστήμονες φέρεται να μη διαπίστωσαν τοξικές επιδράσεις και έγραψαν ότι βρήκαν στοιχεία «νεοσύστατου οστού στην κεντρική ζώνη της εμφύτευσης».

    Αν και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές σε ζώα, η ομάδα ελπίζει ότι το προϊόν τους μπορεί τελικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της οστικής νόσου στους ανθρώπους. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό βιο-υλικό, ίσως με ενεργά μόρια, για να δράσει κατά της οστεοπόρωσης σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Weiss .

    Γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν σημασία: Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να είναι εύθραυστα και αδύναμα. Περίπου 54 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν οστεοπόρωση και χαμηλή οστική μάζα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης .

    Κατά την περίοδο από το 2005 έως το 2010, 16,2 % των Αμερικανών ενηλίκων άνω των 65 ετών είχαν οστεοπόρωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στον αυχένα του μηριαίου οστού, το οποίο αποτελεί τμήμα του ισχίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .

    Η οστεοπόρωση είναι η αιτία 2.000.000 σπασμένων οστών και $ 19 δις σε συναφείς δαπάνες ανά έτος, εκτιμά το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

    Κάποια μέρα, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο το πάτημα της σύριγγας.



    ΣΧΟΛΙΑ