• LIFE&STYLE

    Συναγερμός για το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό. Λέγεται Flakka

    Flakka


    Συναγερμό προκαλεί στις αρχές η διάδοση ενός νέου ναρκωτικού, ονόματι Flakka, το οποίο συνδέεται με σειρά περιστατικών που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν ακόμα και στον θάνατο άτομα που έκαναν χρήση του. Το Flakka, που μπορεί κανείς να το «σνιφάρει», να το καπνίσει, να το πάρει με ένεση, να το καταπιεί ή να το φάει σαν καραμέλα, κάνει θραύση στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου το ιατρικό κέντρο Broward, ένα από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι δέχεται 25 με 30 περιστατικά που σχετίζονται με αυτό καθημερινά, ενώ αντίστοιχα περιστατικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες πολιτείες, όπως το Οχάιο και το Τέξας, όπου το ναρκωτικό είναι γνωστό ως «χαλίκι», λόγω της εμφάνισής του, που θυμίζει το «χαλίκι» με το οποίο στρώνονται συχνά τα ενυδρεία.

    Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα περιστατικά που σχετίζονται με το επικίνδυνο αυτό ναρκωτικό:

    – Τον Απρίλιο η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που είχε κάνει χρήση flakka και έτρεχε γυμνός στο δρόμο για να ξεφύγει από τους ανύπαρκτους ανθρώπους που έλεγε πως τον κυνηγούσαν.

    – Τον Φεβρουάριο ένας άνδρας που είχε κάνει χρήση flakka συνελήφθη από κάμερα να προσπαθεί να σπάσει με κλωτσιές τη γυάλινη πόρτα του αρχηγείου της αστυνομίας του Fort Lauderdale.

    – Τον Μάρτιο, ένας άνδρας που είχε κάνει χρήση flakka φέρεται να πέθανε πέφτοντας πάνω σε έναν μεταλλικό φράχτη.

    Το flakka προέρχεται από μία χημική ένωση που λέγεται alpha-PVP και είναι «ξαδελφάκι» του ναρκωτικού που περιλαμβανόταν στα διαβόητα «άλατα μπάνιου», μία άλλη επικίνδυνη «μόδα» που εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια. Και μπορεί αυτό το ναρκωτικό να απαγορεύτηκε επισήμως στις ΗΠΑ το 2011, όμως η alpha-PVP δεν έχει απαγορευθεί, και άρα είναι νόμιμη σε όλες τις πολιτείες, εκτός από αυτές που το έχουν απαγορεύσει με δικές τους νομοθεσίες.

    Flakka

    Η επίδραση του flakka στον ανθρώπινο οργανισμό θυμίζει αυτήν που έχουν τα περισσότερα ναρκωτικά όπως οι αμφεταμίνες και η κοκαΐνη: αίσθημα ευφορίας, αυξημένη εγρήγορση και μειωμένη ανάγκη για ύπνο, αυξημένη κινητικότητα. Τα ναρκωτικά αυτά αυξάνουν την παρουσία δύο χημικών ουσιών στον οργανισμό: της ντοπαμίνης, που ευθύνεται για το αίσθημα ευφορίας, και της νορεπινεφρίνης, που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και μας θέτει σε εγρήγορση.

    Όμως όταν περάσει η επίδραση του flakka, όπως συμβαίνει και με τα άλλα ναρκωτικά του είδους του, ο χρήστης αισθάνεται εξουθενωμένος ή λυπημένος, και συχνά αυτό οδηγεί τους χρήστες στο να αναζητήσουν ξανά το ναρκωτικό για να αισθανθούν και πάλι ευφορία, Και επειδή οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τον εγκέφαλο, ο χρήστης πρέπει κάθε φορά να παίρνει όλο και μεγαλύτερη δόση για να αισθανθεί ξανά ευφορία.

    Σε υψηλές ποσότητες, το flakka και τα άλλα παρόμοια ναρκωτικά συνδέονται με αισθήματα ακραίου άγχους, παράνοια και παραισθήσεις, καθώς και βίαια συμπεριφορά, ενώ μπορεί να ανεβάσουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως βλάβες στα νεφρά και στους μύες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας αρχής κατά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, το 2010 δεν είχε καταγραφεί καμία περίπτωση χρήσης του flakka, ενώ το 2012 υπήρξαν 85 περιστατικά, που το 2014 αυξήθηκαν σε 670, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

    Η διάδοση του flakka οφείλεται εν μέρει και στην πολύ χαμηλή τιμή του, καθώς μπορεί να κοστίσει ακόμα και 5 δολάρια (περίπου 4,5 ευρώ) για μία χρήση, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να το αγοράσει κυριολεκτικά ο καθένας.



    ΣΧΟΛΙΑ