• LIFE&STYLE

    Δεν θα πρέπει να καταδιώκετε τον πρώην σας στο Facebook – Εδώ είναι το γιατί


    Τι γίνονται οι συντετριμμένοι; Στην εποχή των social media, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εθισμένα ζόμπι του internet, που διατηρούν τις σελίδες των πρώην τους στο Facebook συνεχώς ανανεωμένες για εβδομάδες, μήνες, ίσως και χρόνια μετά, αφού η σχέση έχει τελειώσει, που περνούν ώρες κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από σήμερα μέχρι το 2003, που βασανίζονται με κάθε ενημέρωση κατάστασης και με κάθε ποστάρισμα με εκείνη τη συνάδελφο.

    Αλλά μια νέα έκθεση από την ψυχολόγο Tara Marshall, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας υπενθυμίζει ότι η καταδίωξη είναι τόσο επικίνδυνη για το Facebook, όπως είναι στην πραγματική ζωή, γιατί μπορεί να είναι μία μορφή συνήθειας και συναισθηματικά επιζήμια.

    «Έχω διαπιστώσει ότι τέτοιες καταδιώξεις στο Facebook μπορεί να εμποδίσουν τη φυσική διαδικασία του να ξεπεράσει κάποιος μια πρώην» έγραψε η Marshall για το «Quartz». «Πιο συγκεκριμένα, βρήκα ότι αυτό το είδος της παρακολούθησης, συσχετιζόταν με μεγαλύτερη αγωνία μετά το χωρισμό, με παρατεταμένη λαχτάρα για την πρώην σύντροφο, πιο αρνητικά συναισθήματα, σεξουαλική επιθυμία για την πρώην και μειωμένη προσωπική ανάπτυξη.

    Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα θείο δώρο για τις σχέσεις μας, έγραψε η Marshall, κρατώντας μας ενωμένους και καλά πληροφορημένους με τα ίχνη των πρώην μας». Αλλά ό,τι είναι καλό για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όταν είμαστε με τους συντρόφους μας, γίνεται το χειρότερο όταν δεν είμαστε. «Το προφίλ της πρώην είναι εκεί για να το δουν και να εξεταστεί σχολαστικά, ενδεχομένως προκαλώντας ανείπωτη ψυχολογική ανησυχία», έγραψε.

    Τι είναι η καταδίωξη στο Facebook; Για τους λίγους αμύητους, μας εξηγεί ένα post στο Facebook με ένα δείγμα σεναρίου. «Λοιπόν, καταδιώκετε το χαριτωμένο αγόρι στην τάξη σας αρκετούς μήνες τώρα», έγραψε ο συγγραφέας Low Kay Hwa. «Κάθε μέρα, συνδέεστε στο λογαριασμό σας στο Facebook και βλέπετε το προφίλ του, ελέγχοντας τις νέες φωτογραφίες που καταχωρεί στο διαδίκτυο».

    Όταν κάποιος μανιωδώς και ανωνύμως ελέγχει το προφίλ ενός άλλου χρήστη – ίσως κοιτάζοντας όλες τις φωτογραφίες του μία προς μία ή ερευνώντας το χρονολόγιό του για ώρες – τότε καταδιώκει στο Facebook το εν λόγω πρόσωπο. Είναι σαν κανονική καταδίωξη, αλλά αντί να κρύβεται στους θάμνους έξω από το σπίτι του αντικειμένου της εμμονής του, το Facebook προσφέρει στους χρήστες το κάλυμμα του Internet.

    «Κανείς δεν ξέρει ότι έχετε τσιμπηθεί μαζί του», το παράδειγμα συνεχίζει. «Πιστεύετε ότι δεν έχετε αφήσει κανένα ίχνος». Αλλά ο διώκτης του Facebook πάντα αφήνει ένα ίχνος, επειδή το Facebook παρακολουθεί πάντα.

    «Το Facebook συνεχώς παρακολουθεί όταν κάνετε «like», «comment» και «share» και από εκεί καθορίζει τι ενημερώσεις θα σας δείξει, έγραψε ο Hwa. Έτσι, οι χρήστες που παρακολουθούν τους πρώην τους ουσιαστικά σκάβουν το δικό τους τάφο: Όσο περισσότερο μελετάμε το προφίλ ενός ατόμου, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε στα νέα μας αυτό το συγκεκριμένο άτομο – γεγονός που εξηγεί γιατί η ιστοσελίδα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης παρατείνει την μελαγχολία των χωρισμών τόσο επιδέξια, όπως περιγράφει ο Marshall.



    ΣΧΟΛΙΑ