• LIFE&STYLE

    Χάρι και Μέγκαν: Ποιος είναι ο άνθρωπος που απαρνήθηκε πρώτος το Παλάτι για χάρη του έρωτα

    • NewsRoom

    Γουόλις Σίμσον και Εδουάρδος Η’


    Μπορεί η Μέγκαν Μαρκλ να έβαλε «βόμβα» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όμως η ιστορία δείχνει ότι δεν ήταν η πρώτη, και ποιος ξέρει αν θα είναι και η τελευταία…

    Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1936 και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου, όταν ανήλθε στον θρόνο ο θείος της βασίλισσας Ελισάβετ, Εδουάρδος Η΄. Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1894 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δούκα της Υόρκης, και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Ε΄, και της δούκισσας της Υόρκης Μαρίας του Τεκ.

    Ο Εδουάρδος ο Η’ ήταν αδελφός του πατέρα της τωρινής βασίλισσας Ελισάβετ. Όπως αρχικά ήταν «προγραμματισμένο», η βασίλισσα Ελισάβετ θα ζούσε μία φυσιολογική ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας του Παλατιού. Όμως, οι αποφάσεις του θείου της, άλλαξαν ριζικά τη ζωή της και της οικογένειάς της.

    Ο Εδουάρδος ήταν αρκετά δημοφιλής στον λαό της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι που στις 16 Νοεμβρίου του 1936 ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπόλντουιν την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Βάιολετ Ουόλις Ουόρφιλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη. Μια απόφαση, για εκείνη την εποχή, αρκετά σκανδαλώδη.

    Η παραίτηση του Εδουάρδου Η’ από τα βασιλικά του αξιώματα, υπήρξε και ο λόγος που η Ελισάβετ πέρασε στη γραμμή διαδοχής και αργότερα έγινε βασίλισσα.

    Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία. Ο Μπόλντουιν απείλησε ότι η κυβέρνηση θα παραιτούνταν αν ο βασιλιάς επέμενε.

    Εδουάρδος Η'
    Εδουάρδος Η’

    Στις 11 Δεκεμβρίου ο Εδουάρδος Η΄, προκειμένου να αποφύγει μια επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την δική του παραίτησή από τον θρόνο και εξήγησε τους λόγους που τον ανάγκασαν σε αυτήν.

    Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ΄, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Στον Εδουάρδο Η’ δόθηκε ο τίτλος του δούκα του Ουίνδσορ. Μετά την παραίτησή του έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη Σίμπσον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισσαβόνα, ενώ λίγο αργότερα διορίστηκε κυβερνήτης στις (βρετανικές) Μπαχάμες.

    Η παραίτηση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα βασιλικά τους αξιώματα δεν επηρεάζει, πάντως, τη σειρά διαδοχής στο στέμμα, καθώς ο Χάρι ήταν ο 6ος στη σειρά για τον θρόνο.

    Χάρι και Μέγκαν

    Μετά από την βασίλισσα Ελισάβετ, σειρά έχει ο γιος της, Κάρολος, ενώ ακολουθεί ο πρωτότοκος γιος του και αδερφός του Χάρι, πρίγκιπας Ουίλιαμ.

    Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον απέκτησαν τρία παιδιά, επομένως ακολουθεί ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις.

    κειτ-μιντλετον-πριγκιπας
    Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τα παιδιά τους, Τζορτζ, Σάρλοτ, Λούις



    ΣΧΟΛΙΑ