• LIFE&STYLE

    Bill Gates – Steve Jobs : Γιατί είχαν μια σχέση αγάπης – μίσους

    • NewsRoom


    Για περισσότερα από 30 και πλέον χρόνια, οι δύο υπήρξαν από  σύμμαχοι έως και αντίπαλοι ενώ πολλές φορές πλησίαζαν και τα όρια της φιλίας – ενώ μερικές φορές, ήταν και τα τρία ταυτόχρονα! Οι δύο τους όμως ποτέ δεν ήταν εχθροί στην πραγματικότητα αφού φαίνεται απίθανο η Apple να βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα χωρίς τη Microsoft και αντίστροφα η Microsoft χωρίς την βοήθεια της Apple.

    Η ιστορία της παράξενης αυτής σχέσης μεταξύ του Steve Jobs και του Bill Gates,-αποσπασματικά – όπως προκύπτει από την βιογραφία του Walter Isaacson.

    Ο Bill Gates και ο Steve Jobs δεν ήταν πάντα εχθροί – Η Microsoft έκανε το λογισμικό αρχικά για το υπέρ-δημοφιλές Apple II PC.

    gates -jobs 1

    Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Jobs πέταξε στην Ουάσιγκτον για να πουλήσει στον Gates λογισμικό της Microsoft για τον υπολογιστή Apple Macintosh, με επαναστατικά για την εποχή γραφικά.

    gates -jobs 2

    Ο Gates δεν φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με αυτό, ενώ το είδε ως μια περιορισμένη πλατφόρμα.

    gates -jobs 3

    Σε άλλη κοινή εμφάνιση του Gates με τον Jobs σε ένα βίντεο το 1983 είδαμε τον Gates να επαινεί το Mac , λέγοντας ότι « συλλαμβάνει πραγματικά τη φαντασία των ανθρώπων. “

    gates -jobs 4

    Και η αλήθεια είναι ότι η Microsoft και η Apple συνεργάστηκαν για τα πρώτα χρόνια της Macintosh . Σε ένα σημείο μάλιστα, ο Gates χαριτολογώντας είχε πει ότι είχε περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται για το Mac από ότι έκανε ο Jobs.

    gates -jobs 6

    Η σχέση τους κατέρρευσε όταν η Microsoft ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση των Windows 1985.

    gates 8

    Ένα εξαγριωμένο πλήθος υπαλλήλων κατηγόρησε τον Gates και τη Microsoft ότι αντέγραψαν το Macintosh, – γεγονός που δεν επηρέασε τον ίδιο – αφού ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν σίγουρος ότι η Apple είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την ιδέα.

    Εκτός αυτού, ο Gates γνώριζε πολύ καλά ότι η Apple πήρε την ιδέα για το γραφικό περιβάλλον από το Xerox PARC, ένα ερευνητικό ίδρυμα το οποίο θαύμαζε.

    Όταν ο Jobs τον κατηγόρησε ότι του κλέβει την ιδέα, ο ίδιος περίφημα απάντησε: “Λοιπόν, Steve, νομίζω ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος για να εξετάσουμε αυτό, νομίζω ότι είναι περισσότερο σαν να είχαμε αυτόν ένα πλούσιο γείτονα που ονομάζεται Xerox και ενώ διέρρηξαν το σπίτι του για να κλέψουν την τηλεόραση διαπίστωσαν ότι είχε ήδη κλαπεί. “

    Από εκεί και μετά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ιδρυτών διασπάστηκαν.

    Όπως είχε πει ο Jobs κάποτε: “Ο Gates, χωρίς ίχνος ντροπής μας εξαπάτησε”

    Με τον Gates να απαντάει σ’ αυτό ότι αυτό που λέει είναι αποκύημα της φαντασίας του και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

    Παρά τις προστριβές τους ο Gates σεβόταν πάντα την ικανότητα που είχε ο Jobs στο σχεδιασμό: “Είναι αλήθεια ότι αν και δεν ήξερε πολλά για την τεχνολογία, αλλά είχε ένα απίστευτο ένστικτο για το τι λειτουργεί.”

    gates -jobs 9
    Bill Gates

    Μέχρι το 1997, ο Jobs ήταν CEO της Apple. Στην πρώτη ομιλία του Macworld, ανακοίνωσε ότι είχε αποδεχθεί μια επένδυση από τη Microsoft για να κρατήσει την Apple στη ζωή. Bill Gates εμφανίστηκε σε μια τεράστια οθόνη μέσω δορυφόρου uplink. Το κοινό αποδοκιμάστηκε.

    gates -jobs 7
    Steve Jobs

    Κατά περίεργο τρόπο, ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο άνδρες υπήρξε σεβασμός και αλληλοεκτίμηση

    Όπως είχε δηλώσει ο Jobs : “Τον θαυμάζω για την εταιρεία που έχτισε – είναι εντυπωσιακό – και ήταν χαρά μου που συνεργάστηκα μαζί του”

    Ενώ ο Gates είχε δηλώσει : “Σέβομαι τον Steve, φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο από κοινού συνεργασίας. Ο ένας έγινε για τον άλλο η κινητήριος δύναμη ακόμα και ως ανταγωνιστές”

    Και οι δυο άντρες έχουν αφήσει μεγάλη κληρονομιά στον χώρο της τεχνολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ