• First Top Stories

    Κύκλωμα εκβιαστών: Προφυλακιστέος ο Μουσσάς , ελεύθεροι οι άλλοι δυο

    • NewsRoom


    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά από απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο Παναγιώτης Μουσσάς ενώ ελεύθεροι, με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, οι Παναγιώτης Μαυρίκος και Χρήστος Φράγκου. Η μητέρα του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, αμέσως μετά την απόφαση, είπε: «Έλαμψε η αλήθεια και το φως, το παιδί μου είναι ελεύθερο. Η Δικαιοσύνη έλαμψε, γιατί τον ξέσκισαν όλοι επειδή είναι φτωχός».

    Επιπλέον, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, σε δήλωσή του, υπογράμμισε: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο τριήμερο. Νομίζω ότι προσπάθησα να ενημερώσω για το μέγεθος της υπόθεσης. Τα στοιχεία σε βάρος του ήταν απειροελάχιστα και αυτό διαπιστώθηκε από την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα».

    Νωρίτερα το mononews.gr μετέδιδε:

    Ολοκληρώθηκε η πολύωρη απολογία των δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβίαση. Αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται οι δημοσιογράφοι Τάκης Μουσσάς και Χρηστός Φράγκου καθώς και ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος. Ο τελευταίος μάλιστα, ισχυρίζεται πως εν αγνοία του οι άλλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του στις συνομιλίες τους.

    Πρώτος μπήκε στο γραφείο του 1ου εδικού ανακριτή ο κατηγορούμενος Π.Μουσσάς, ο οποίος απολογήθηκε επί περίπου πέντε ώρες.

    Στο υπόμνημα του, το οποίο υπογράφει ο ίδιος, αφού σημειώνει ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι”απολύτως αβάσιμες, παντελώς ανυπόστατες και στηρίζονται μόνο στη μεθοδευμένη μήνυση της μοναδικής μάρτυρας”, ζητά να μην κριθεί προφυλακιστέος καθώς δεν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων και έχει μόνιμη κατοικία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή, υποστήριξε ότι η επικοινωνία και οι διάλογοι είναι στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας και της επιδίωξης του για εξασφάλιση διαφημιστικής ύλης στα έντυπα που συνεργάζονταν.

    Χαρακτήρισε θεμιτό να προσπαθεί να συγκεντρώνει διαφημιστική ύλη είτε από δημόσιο φορέα είτε από ιδιωτική επιχείρηση. Όσον αφορά στις ηχογραφημένες συνομιλίες, στις οποίες ο ίδιος ακούγεται να απειλεί την καταγγέλλουσα Αμαλια Κάτζου βάζοντας στο στόχαστρο το ανήλικο παιδί της, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι:

    “Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε επιδίωξη απειλής για το παιδί, πολύ περισσότερο αφού υπήρχε πολυετής γνωριμία. Γνώριζα το παιδί από μωρό. Από τις αποσπασματικές απομαγνητοφωνήσεις δεν προκύπτει καμία απειλή, αντίθετα προκύπτει ο διάλογος που υπήρχε και το ενδιαφέρον μου να ρωτάω τη μητέρα για το παιδί της”.

    Από την άλλη ο κατηγορούμενος εκδότης Π. Μαυρίκος υποστήριξε ότι Μουσσάς και Κάτζου τον χρησιμοποίησαν εν αγνοία του.

    ImageHandler.ashx

    Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι εντελώς ξένος ως προς αυτά που συμβαίνουν σε συνεννοήσεις και συνομιλίες πίσω από την πλάτη μου ανάμεσα σε πρόσωπα που γνωρίζονται άριστα και συνεργάζονται επί σειρά ετών, δηλαδή την καταγγέλουσα και τους δύο συγκατηγορούμενους μου.

    Το όνομά μου και η εφημερίδα μου χρησιμοποιήθηκαν από τον Μουσσά στις συνομιλίες του με την Κάτζου σαφώς εν αγνοία μου είτε για να δείξει (ο Μουσσάς) δυνατότητες επιρροής που στην πραγματικότητα στερείται και να εντυπωσιάσει είτε επειδή σκόπιμα χρησιμοποιήθηκε από τη στενή φίλη του Κάτζου».

    Όπως υποστηρίζει, από το πλήθος των καταγεγραμμένων συνομιλιών μεταξύ Μουσσά και Κάτζου «αποδεικνύεται στενά φιλική έως και ερωτική σχέση», η οποία σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, αποκλείει καταρχάς το ενδεχόμενο εκβίασης σε βάρος της Α. Κάτζου.

    Στις συνομιλίες αυτές «το κλίμα είναι πάντοτε εύθυμο, οικείο και χαλαρό και επιπλέον η τόσο ιδιαίτερη μεταξύ τους σχέση καταρρίπτει το σενάριο μιας εκβιαστικής προσέγγισης από τον έναν στον άλλον».

    Εν τω μεταξύ, «αντισυνταγματική και παράνομη» χαρακτηρίζει ο κ. Αλέξης Κούγιας δικηγόρος του Π. Μαυρίκου την απόφαση του ανακριτή να μην δεχθεί το αίτημα του για αναβολή των απολογίας του εντολέα του, μέχρι να λήξει η αποχή των δικηγόρων. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η «επιλογή αυτή καταργεί το αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθεστώς της δίκαιης δίκης, το τεκμήριο της αθωότητας και το κυριότερο παραβαίνει το Σύνταγμα παραγνωρίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του συνηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας».

    kougias
    Αλέξης Κούγιας, Δικηγόρος

    Ο τρίτος κατηγορούμενος Χ. Φράγκος ενώπιον του ανακριτή φέρεται να υποστηρίζει ότι είναι αθώος και να αρνείται τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

    Αναμένεται η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την «τύχη» τους, αν δηλαδή θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.



    ΣΧΟΛΙΑ