• LIFE&STYLE

    Πίτσες και Red Bull αγοράζουν οι απατεώνες των πιστωτικών καρτών

    • NewsRoom


    Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με την υποκλοπή ευρωπαϊκών πιστωτικών καρτών από χάκερ και τη χρήση του στην απέναντι μεριά του ατλαντικού. Το αξιοπερίεργο όμως είναι τα προϊόντα που προτιμούν να αγοράσουν οι χάκερ με αυτές. Σε πίτσες, Red Bull αλλά και σε δαχτυλίδια αρραβώνα φαίνεται να “επενδύουν” στις ΗΠΑ οι απατεώνες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

    Συγκεκριμένα, η Forter, εταιρεία που ερευνά φαινόμενα καταναλωτικής απάτης, εξέτασε περίπου 3 εκατομμύρια απόπειρες συναλλαγών με πιστωτικές που είχαν υποκλαπεί και κατάρτισε τη λίστα με τα προϊόντα που προτιμούν να αγοράζουν οι ελαφροχέρηδες.

    Η υποκλοπή πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους- από τον υπολογιστή του κατόχου ή ακόμα και του καταστήματος, με “μηχανάκι” ανάγνωσης στο ATM, ή να αγοράσει αριθμούς καρτών στη μαύρη αγορά.

    Ειδικά στις ΗΠΑ, τα μικροτσίπ στις κάρτες δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένα (ήταν η τελευταία από τις ανεπτυγμένες χώρες που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία!) και το ίδιο ισχύει και για το PIN – τα καταστήματα στην Αμερική ακόμη ζητούν υπογραφή στην απόδειξη αντί γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο κάτοχος της κάρτας προστατεύεται σε περίπτωση απάτης και το κόστος καλύπτεται από την τράπεζα (και τελευταία από το κατάστημα, αν δεν είναι εξοπλισμένο με μηχάνημα που δέχεται κάρτες με μικροτσίπ).

    Οι απατεώνες έχουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους τις πίτσες και τα Red Bull. “Τα χρησιμοποιούν ως καύσιμο οι μικροεγκληματίες που δουλεύουν αργά τη νύχτα προσπαθώντας να χακάρουν τα sites των καταστημάτων”, είπε στο Marketwatch ο Bill Zielke, στέλεχος marketing της Forter.

    Ωστόσο ξοδεύουν επίσης τα ξένα χρήματα για να επανεπενδύσουν στην απάτη που έχουν στήσει, προωθώντας στα αποτελέσματα του Google τα ψεύτικα sites τους με τα οποία ψαρεύουν κι άλλες πιστωτικές κάρτες ανυποψίαστων.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να αγοράσουν Rolex και προϊόντα Apple – και σε μερικές περιπτώσεις χρυσαφικά και δαχτυλίδια αρραβώνων.



    ΣΧΟΛΙΑ